101 Yıl Sonra 5. Tümen'in Karargah Kalıntılarına Rastlandı - Son Dakika
Güncel

101 Yıl Sonra 5. Tümen'in Karargah Kalıntılarına Rastlandı

101 Yıl Sonra 5. Tümen\'in Karargah Kalıntılarına Rastlandı

Çanakkale'de Kireçtepe Şehitliği bölgesinde yapılan temizlik sırasında, 101 yıl önce Çanakkale Savaşları'nda görev yapmış bir tümenin karargah yapıları bulundu.

09.06.2016 10:45  Güncelleme: 15:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından Kireçtepe Şehitliği bölgesinde yapılan temizleme çalışmaları esnasında, 5. Tümen Karargah yapıları ortaya çıkarıldı.

TARİHİ ÇEŞME TESPİT EDİLDİ

Tarihi alanda envanter çalışmalarını yürüten Alan Başkanlığı uzmanları, Şevki Paşa Haritasından da yararlanarak Mustafa Kemal'in yaveri olan Arif Bey'in yapmış olduğu çeşmelerden birinin yerini tespit etti.

101 Yıl Sonra 5. Tümen'in Karargah Kalıntılarına Rastlandı

5. TÜMEN KARARGAHI BULUNDU

Ardından bölgede bitki örtüsü temizliği çalışmaları başlatıldı. Bu çalışmalar esnasında, 101 yıl önce gerçekleşen Çanakkale Savaşları'nda Mustafa Kemal Atatürk'ün komutasındaki 5. Tümen'in karargah yapıları ortaya çıkarıldı.

101 Yıl Sonra 5. Tümen'in Karargah Kalıntılarına Rastlandı

"KİREÇTEPE İSMİ BİLİNMİYOR"

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, "Mustafa Kemal'in savaştaki en bilinen görüntüsü, Kireçtepe Şehitliğinde olan görüntüsüdür. Kireçtepe o anlamda bilinen ama ismi fazla bilinmeyen bir şehitliğimizdir.

101 Yıl Sonra 5. Tümen'in Karargah Kalıntılarına Rastlandı

"ÇEŞME YERİNİ TESPİT ETTİK"

Yapılan çalışmalar sırasında Mustafa Kemal'in yaveri olan Arif Bey'in yapmış olduğu çeşmelerden birinin varlığından haberdar olduk ve Kireçtepe Şehitliği bölgesindeki çalışmalarımızda da bu çeşmenin yerinin olduğunun tespitini yaptık. Alan da genel olarak bir temizlik çalışmasına başlamıştık. Bu temizlik çalışmaları sırasında da çeşmenin kalıntılarına rastladık. Uzmanlarımızın yaptığı değerlendirme inceleme sonucunda çeşmenin yeri tespit edildi.

"5. TÜMEN KARARGAHINA ULAŞTIK"

Daha sonrasında ki asıl önemli olan, bu çeşmenin yakın çevresinde ilk kez bir tümenin, Çanakkale Savaşları'nda görev yapmış 5. Tümen'in karargah yapılarına ulaştık." dedi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 101 Yıl Sonra 5. Tümen'in Karargah Kalıntılarına Rastlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement