11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü - Son Dakika
Güncel

11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü

11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü

Samsun İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm.Dr.Hasan Rıza Aydın, "11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü" dolayısıyla açıklamada bulundu.

10.04.2013 14:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, "11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü" dolayısıyla açıklamada bulundu.

Sağlıklı bir toplum bilinci oluşturmanın en önemli yolunun bilgileri paylaşmak ve toplumu doğru bilgi ile yönlendirip farkındalık oluşturmak olduğunu belirten Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, "Her yıl 11 Nisan'da Dünya Parkinson Hastalığı Günü olarak kutlanmakta ve bu vesilesiyle hastalık hakkında vatandaşlarımız çeşitli etkinliklerle bilgilendirilmektedir. Parkinson hastalığı beyinde bazı hücre gruplarının zamanla işlevlerini kaybetmesi sonucu oluşan nörolojik bir hastalıktır. Parkinson hastalığında beyinde önemli bir kimyasal madde olan dopamin üretimi durur. Dopamin vücudumuzun hareket etmesine yardımcı olan bir kimyasaldır. Bu nedenle parkinson tedavisinde önemli olan dopamin eksikliğinin ilaçlarla giderilmesidir" dedi.

Parkinson hastalığının genellikle 50 yaş üzerinde görüldüğünü ve yaşlandıkça hastalık riskinin arttığını ifade eden Aydın, "Hastalık erken teşhis ve doğru tedavi yöntemiyle önemli ölçüde kontrol altına alınabilmektedir. Parkinson hastalığı progresif (gelişken) bir hastalıktır. Bu sebeple tedavi yöntemi hastanın bulgularına ve fonksiyonel bozukluğunun derecesine bağlı olarak değişir. Bulaşıcı ve ölümcül olmayan parkinson hastalığı, tedavi edilmediği takdirde yaşam kalitesini bozabilen bir hastalıktır" diye konuştu.

Parkinson hastalığının tanısının klinik muayene verilerine dayanılarak konulduğunu, tedaviye alınan olumlu yanıtın da tanıyı doğrulayıcı kanıt oluşturduğunu kaydeden Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, "Parkinson hastalığı tanısını kesinleştirmek üzere herhangi bir beyin görüntülemesi yapılması zorunlu değildir. Parkinson hastalığında; titreme, el yazısında küçülme, koku duyusunda kayıp, uyku sorunu, hareket etmede veya yürümede zorluk, kaslarda sertleşme, kabızlık, düşük tonlu konuşma, yutma zorluğu, ağızda salya birikmesi, baş dönmesi ve bayılma, yüz ifadesinde donukluk ve kamburlaşma gibi temel belirtiler bulunmaktadır. Parkinson hastalarının büyük çoğunluğunda sıklıkla ilk belirti bir el parmağında veya elde titremedir. Daha seyrek olarak ayak titremesiyle başlayabilir. Hastalık belirtileri oldukça yavaş gelişir. Bu süreç içinde hasta ve hekim uzun yıllar iş birliği içinde bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın hastalığın tedavisi hakkında şu bilgileri verdi: "Parkinson hastalığında tedavi ilaçlarlar yapılmaktadır. Hastalığın ileri evrelerinde cerrahi yöntemlere de başvurulmaktadır. Hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir tedavi henüz bulunmadığından ancak hastanın günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyen belirtilerin tedavisi önemli ölçüde yapılmaktadır. Hastalığın tedavisinde yapılan egzersizler, doğru beslenme alışkanlığı, düzenli yaşam koşulları, psikoterapi, aile desteği ve hastanın yaşam kalitesini düşürmemek için sarf ettiği istek çok önemlidir. Aile bireylerinin, özellikle eşlerin desteği ve sevgisinin bu konuda ayrıca büyük bir katkısı olacağı da açıktır. Böyle bir yaklaşım yalnızca fizik olarak değil, psikolojik ve sosyal bakımdan da hastalığın hastadan götürdüklerini telafi etmekte yardımcı olacaktır. Parkinson hastalarımızın bu hastalıkla yaşamaya alışmaları çok önemlidir. Tedavi süresince hastalığı atlatabileceklerine olan inançları kendilerine olan güveni artıracağı gibi yaşam kalitelerini de yükseltecektir. Unutmayınız ki, parkinson sonunuz değildir." - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement