11. Uluslararası İstanbul Opera Festivali "Saraydan Kız Kaçırma" operasıyla sona erdi - Son Dakika
Güncel

11. Uluslararası İstanbul Opera Festivali "Saraydan Kız Kaçırma" operasıyla sona erdi

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü bünyesinde düzenlenen "11. Uluslararası İstanbul Opera Festivali" sona erdi.

28.09.2020 10:01  Güncelleme: 10:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü bünyesinde düzenlenen "11. Uluslararası İstanbul Opera Festivali" sona erdi.

Festivalin kapanışı, İstanbul Arkeoloji Müzeleri bahçesinde sanatseverlerin beğenisine sunulan "Saraydan Kız Kaçırma" operası ile yapıldı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirlerine uygun gerçekleşen etkinlikte, İstanbul Devlet Opera Balesi (İDOB) sanatçılarına, orkestra ve koro da eşlik etti.

Festival geleneği olarak programda her yıl yer alan Wolfgang Amadeus Mozart'ın eseri, Caner Akın tarafından yeni bir yorumla sahneye koyuldu.

Akın'ın, Türklerin kin tutmak yerine merhamete önem vermesine de dikkati çektiği temsilde, Kovid-19'a göndermeler yapılarak 1918'de yaşanan İspanyol gribi salgını da konu edildi.

Etkinliklerde Kovid-19 tedbirlerine uyuldu

Etkinliği izlemeye gelenler arasında İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Üyesi Hümeyra Şahin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ile torunu Mahinur Albayrak da yer aldı.

Özgül Özkan Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, salgın nedeniyle sanatseverlerle olan bağın kopmaması için daha az seyircili, sosyal mesafeye dikkat ederek, az dekor kullanarak temsilleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bu yıl festivalde uluslararası sanatçıların yer almadığını aktaran Yavuz, festival kapsamında yapılan 4 etkiliğin de çok ilgi gördüğünü ifade etti.

Yavuz, bu yılki 10 bin bilet hedefine salgın nedeniyle ulaşamadıklarını belirterek, "Bu sene her akşam sadece 250 misafir ağırladık. Bunu telafi edebilmek için de sosyal medya hesaplarımızdan canlı yayın gerçekleştirdik." dedi.

Son temsilde genç sanatçılara fırsat verildi

İDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Suat Arıkan da iki gün üst üste oynayan "Saraydan Kız Kaçırma"nın son temsilinde genç sanatçılara fırsat verildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Opera sanatı birdenbire olan bir şey değil. Yavaş yavaş... Eğitime başladıktan, konservatuvardan mezun olup baleye girdikten sonra hala ben bile ders alıyorum. Neredeyse emeklilik yaşım geldi. Dolayısıyla sonu olmayan bir eğitim, sanat. O yüzden böylesine önemli bir günde bu kadar önemli rollerin altına girmeleri ve başarmış olmaları, Türkiye'nin opera sanatı geleceği açısından çok önemli. Orkestra şefimizden tutun rejisörümüze kadar, bundan sonra parlak kariyerini beklediğimiz çocuklar."

Uzun süre ayakta alkışlanan etkinliğin ardından Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yavuz ve İstanbul Valisi Yerlikaya, sanatçılara çiçek takdim etti.

Eserde Erdem Erdoğan ve Ufuk Toker "Belmonte", Tuncay Kurtoğlu ve Umut Tingür "Osmin", Ceren Aydın Akkoç ve Hale Soner Kekeç "Konstanze", Sevim Ateş ve Nazlı Deniz Süren "Blondchen", Serkan Bodur ve Berk Dalkılıç "Pedrillo" karakterini dönüşümlü canlandırdı. Selim Borak "Selim Paşa", Adahan Cabaş ise "Çocuk" rolünü oynadı.

Koreografisinde balet Tan Sağtürk imzası bulunan "Saraydan Kız Kaçırma" operasında, İDOB orkestrasını Murat Cem Orhan yönetirken, İDOB korosunun şefliğini ise Volkan Akkoç üstlendi.

11. Uluslararası İstanbul Opera Festivali "Saraydan Kız Kaçırma" operasıyla sona erdi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 11. Uluslararası İstanbul Opera Festivali 'Saraydan Kız Kaçırma' operasıyla sona erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 9 günlük tatilde Antalya'nın antik liman ve kentlerine yoğun ilgi
    12:10 9 günlük tatilde Antalya'nın antik liman ve kentlerine yoğun ilgi

    Türkiye turizminin önemli merkezlerinden Antalya'da Ramazan Bayramı'nda her şey dahil oteller dolup taşarken, çevresinde bulunan antik kentlere de yoğun ilgi gösteriliyor. Antalya'nın antik limanlarından Olympos, Phaselis, Aspendos ve Side ise yerli ve yabancı turistlerin gözdesi. 9 günlük tatilde yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiği antik kentler, doğa ve tarihi bir arada barındırdığı güzelliklerle turistleri cezbetmeye devam ediyor.

  • Tokat'ta Depremden Etkilenenlere Psikososyal Destek
    12:10 Tokat'ta Depremden Etkilenenlere Psikososyal Destek

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından oluşturulan psikososyal destek ekipleri, Tokat'ta meydana gelen depremden etkilenen vatandaşlara gece boyunca destek sağladı. Ekipler, depremzedelere görüşmeler yaparak psikososyal destek verdi ve geceyi dışarıda geçirmek zorunda kalanları misafirhanelere yönlendirdi. Çalışmaların bugün de devam edeceği belirtildi.

  • Şanlıurfa'da kanalizasyon çalışması sırasında göçük: 1 işçi hayatını kaybetti
    12:10 Şanlıurfa'da kanalizasyon çalışması sırasında göçük: 1 işçi hayatını kaybetti

    Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde Yavuz Selim Mahallesi'nde kanalizasyon çalışması sırasında meydana gelen göçük sonucu işçilerden Mehmet Sinan Kubat (33) toprak altında kalarak hayatını kaybetti. Olay yerine itfaiye, sağlık, AFAD ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kubat'ın cesedi ekipler tarafından çıkarıldıktan sonra hayatını kaybettiği belirlendi.

  • Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, gelecek kuşakların sağlıklı besin bulamayacağını söyledi
    12:10 Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, gelecek kuşakların sağlıklı besin bulamayacağını söyledi

    Nilüfer ilçesinin, Türkiye'nin en hızlı gelişen bölgelerinin ilk sırasında yer aldığını ifade eden Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, sorunlara ortak akılla çözüm üretilmezse gelecek kuşakların sağlıklı besin bile bulamayacağını söyledi.

  • Amedspor, şampiyonluğunu ilan edecek maça hazırlanıyor
    12:09 Amedspor, şampiyonluğunu ilan edecek maça hazırlanıyor

    TFF 2. Lig Kırmızı Grupta lider olan Amedspor, şampiyonluğunu ilan edecek maça hazırlıklarını sürdürürken, maçın oynanacağı stadyumda da hazırlıklar tamamlandı. Ligin bitimine 3 hafta kala en yakın rakibine 6 puan fark atan Amedspor, bu hafta kendi saha ve seyircisi önünde oynayacağı Iğdır FK maçına büyük bir kararlılıkla hazırlanıyor. Stadyumun kapasitesi olan 33 bin kişinin tamamının maça gelmesi beklenirken, taraftarlardan sahaya zarar verilmemesi ve stadyumu korumaları konusunda özellikle hassasiyet göstermeleri isteniyor.

  • Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği 2023 Yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı Yapıldı
    12:09 Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği 2023 Yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı Yapıldı

    Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, Gaziantep'in halı sektörünün lokomotifi olduklarını belirterek, sektörün birlik ve beraberlik içinde hareket ederek yeni başarı öyküleri yazması gerektiğini söyledi. Genel kurulda, 2023 yılı yönetim kurulu ve denetim çalışma raporu oy birliği ile kabul edildi. Birliğin 2023 yılı Türkiye geneli halı sektörü ihracatı içerisindeki payı yüzde 67,3 oldu. Halı ihracatının en fazla yapıldığı ülke ise Birleşik Devletler oldu.

  • İnegöl'deki Mobilya Fabrikasında Çıkan Yangın Kontrol Altına Alındı
    12:09 İnegöl'deki Mobilya Fabrikasında Çıkan Yangın Kontrol Altına Alındı

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde bulunan bir mobilya fabrikasında çıkan yangın, ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

  • İzmir'de 8 yaşındaki çocuk, yumurtalık tümörü ameliyatıyla sağlığına kavuştu
    12:08 İzmir'de 8 yaşındaki çocuk, yumurtalık tümörü ameliyatıyla sağlığına kavuştu

    İzmir'de karın ağrısı ve kusma şikayetiyle hastaneye giden 8 yaşındaki çocuğun sol yumurtalığında tümör tespit edildi. Robotik cerrahi teknolojisiyle gerçekleştirilen ameliyat sonucunda çocuğun vücudundaki tümör alındı ve sağlığına kavuştu. Robotik cerrahi teknolojisi, çocuklarda da kullanılan bir yöntemdir ve hassas bir şekilde çalışmayı sağlar.


Advertisement