110 Yıllık Tarihi Sandık Üniversitemizde - Son Dakika
Güncel

110 Yıllık Tarihi Sandık Üniversitemizde

110 Yıllık Tarihi Sandık Üniversitemizde

GAÜN'de "Bayramlaşma Töreni" gerçekleştirildi.

25.10.2012 16:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Üniversitesi Tarih ve Kültür Müzesinde "Kurban Bayramı" nedeniyle "Bayramlaşma Töreni" gerçekleştirildi.

Törene; Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Gür, Prof. Dr. Fahrettin Göğüş, Prof. Dr. Türkay Dereli, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ayşe Binnur Erbağcı'nın yanı sıra çok sayıda akademik ve idari personel katıldı.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından bayramlaşma töreni sırasında İstanbul'da müzayede sırasında satışa sunulan, Osmanlı Devleti döneminde kutsal topraklara içerisinde para ve değerli eşyaların gönderildiği sandığın Üniversitemiz Fen – Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rıfat Ergeç tarafından Üniversitemize kazandırıldığını söyledi.

Konuyla ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Ergeç, Surre alayları ile Hicaz'a gönderilen kıymetli hediye ve eşyaların konulduğu deri seyahat sandıkların Ayıntab'ta imal edildiğini belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Ergeç, "Şimdilik bilinen en eski tarihli sandık H.1304 tarihlidir. Sandık imalatçıları olarak Halid Erzurumi, Ruşen Babazade Mahmut ve Kanberoğlu ustaların isimleri bilinmektedir. Sandıklar sahtiyan deriden ahşap takviyeli ve geçme kapaklı olarak imal edilmiştir. Deri üzerinde baskı tekniği ile çeşitli motifler yapılmıştır. Üzerinde, iki tunç kilit, iki dar tarafta birer taşıma kulpu ve arka tarafta ise yük hayvanın sırtına konulduğunda diğer taraftaki sandıkla bağlanmak üzere iki adet halkalı zincir bulunmaktadır. Sandığın üzerinde dikiş ile pano bölmeleri yapılmış, ön yüzünde ise yine dikiş ile yıldız sembolü yazılar ve tarihler bulunmaktadır. Antika eşya piyasasında nadir bulunur eser diye bahsedilmektedir" diyerek, sandığın 110 yıl sonra ilk defa Rektörümüzün sayesinde Gaziantep'e geri döndü söyledi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 110 Yıllık Tarihi Sandık Üniversitemizde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement