12 Eylül Davası'nda İşkence Bilgisine Rastlanamadı - Son Dakika
Güncel

12 Eylül Davası'nda İşkence Bilgisine Rastlanamadı

12 Eylül askeri darbesine ilişkin açılan davada MİT, Adalet Bakanlığı ve Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı'nda, işkencenin izine rastlanamadı 12 Eylül askeri darbesine ilişkin açılan davada MİT, Adalet Bakanlığı ve Kara Kuvvetleri ve...

06.04.2012 14:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

12 Eylül askeri darbesine ilişkin açılan davada MİT, Adalet Bakanlığı ve Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı'nda, işkencenin izine rastlanamadı 12 Eylül askeri darbesine ilişkin açılan davada MİT, Adalet Bakanlığı ve Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı'nda, işkencenin izine rastlanamadı. Kurumlardan mahkemeye gelen bilgilerde, "kurum arşivinde konuyla ilgili evrak bulunmamaktadır" denildi.

12 Eylül askeri darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın 3. duruşmasında müdahillik talepleri alınmada devam edildi. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, iddianamede adı geçen mağdur ve müştekiler, katılma talebinde bulunanlar, avukatlar ve izleyiciler ile basın mensupları katıldı. Evren ve Şahinkaya'nın avukatları da duruşmada hazır bulundu.

Piyade Teğmen Ömer Yazgan'ın avukatı Şener Akyüz, müvekkilinin kurmaca bir mahkeme sonucunda idam edildiğini söyleyerek müdahillik talebinde bulundu. 12 Eylül öncesi öğretmen olduğunu dile getiren İsa Tekin ise darbeden kısa bir süre sonra Diyarbakır'da gözaltına alındığını ve her türlü insanlık dışı işkenceye maruz kaldığını ifade etti. Türkiye'nin bu dava ile darbelerle yüzleşeceğini belirten Tekin, darbecilere en büyük delilin Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi olduğunu ve 70 işkence yöntemi uygulandığını söyledi. İnsanların makatlarına yangın tüpünün sıkıldığını anlatan Tekin, bu insanların yargılanmaları için her türlü delilin mevcut olduğunu ifade etti. Tekin, Gayrimüslimlerin zorla sünnet ettirilmesi gibi benzeri akla hayale gelmeyen pek çok işkence metodunun uygulandığının altını çizdi. Temel Demirer de iki bunamış insanın değil asıl TÜSİAD'ın yargılanmasını istediğini söyledi. Yargılanmasını istediği 22 ismi mahkemeye sunduğunu dile getiren Demirer, TÜSİAD adına Vehbi Koç'un Kenan Evren'e yazdığı mektubun suç olduğunu vurgulayarak, insanların öldürülmesinin istendiğini savundu.

-"İŞKENCEYE GATA DOKTORU RAPOR YAZDI"-

Müdahillik talebinde bulunan İbrahim Tunç, 1981 tarihinde kardeşi Mustafa Tunç ile iki arkadaşının evden çıkarken gözaltına alındığını belirterek, "Selimiye Kışlası'nda bir ay boyunca işkence gördü. Bir ay sonrası tutuklandı cezaevine götürülmeden önce GATA'da doktor binbaşı Mehmet Karataş tarafından hazırlanan raporda "vücudunda sigara izleri, cinsel organında elektrik izleri, tırnaklarında elektrik sonucu patlamalar, sol elmacık kemiğinde yara izi, vücudunun çeşitli yerlerinde morarmış ve karartılmıştır' yazıldı" dedi. Kardeşinin Sultanahmet Cezaevi'nde uzun süre tedavi edilmediğini belirten Tunç, müdahillik taleplerinin kabul edilmesini isteyerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Kardeşimin hastalığı yoğun olunca ölümünden bir ay önce tekrar GATA'ya getirildi. Sağ yumurtalıkları alındı. Yaklaşık bir ay sonra da vefat etti. Bir diğer kardeşim Mustafa Tunç, da Malatya Kürecik'te yakalandı. Malatya'da işkence tezgahlarından geçirildi. 5 yıl hücrelerde kaldı."

-"EŞİM DAVUTPAŞA KIŞLASI'NDA ASILI BULUNDU"-

Mukaddes Çelik ise darbe döneminde Selimiye Askeri Cezaevi'nde tutuklu kaldığını belirterek, eşinin de Davutpaşa Askeri Hastanesinde tutuklu kaldığını ifade etti. Çelik, "Eşim, bana tecavüz edilmesi veya benim öldürülmemle tehdit edildi. Devrimci mücadelede önce olan eşim Cezaevi Müdürü Binbaşı Adnan Öztürk tarafından özel olarak tehdit edildi. Eşim İrfan Çelik, daha darbe olur olmaz "artık bizim günümüz geldi' diyen Adnan Özbey'in işkence tezgahına geldi. 14 Eylül sabahı Davutpaşa Kışlası'nda asılı bulundu. Ben 32 yıldır bu cinayetin hesabını sormak için uğraşıyorum" diye konuştu. Kocasının katillerinin bulunması için başvurduğunu ancak "bir komünistin hesabını sormak için ben subaylarımı yargılamam" şeklinde yanıt aldığını belirten Çelik, Evren ve Şahinkaya hakkında açılan davanın çok önemli olduğunu ifade etti. Sıkıyönetim Savcısı Erdoğan Savaşeri'nin duruşmaya getirilmesini talep eden Çelik, Bayram Kartal isimli kişiyi de bizzat işkenceyi yapan kişi olarak hatırladığını kaydetti.

-"OĞLUMU, ÇATIŞMA SÜSÜ VERİP ÖLDÜRDÜLER"-

12 Eylül'de oğlu Enver'in öğrenci olduğunu belirten Gülşan Taçtan ise oğlunun okuldan alındığını, Hasdal Cezaevi'ne götürüldüğünü anlatarak sözlerine şöyle devam etti:

"Sabaha kadar yağan karda bekletmişler. Ayakları şişmişti. Sonra bıraktılar, okumak istedi okulundan atıldı. Karakol karakol dolandık aradık oğlumu. Bir gece oğlumu eve getirdiler ki korkunç işkence yapmışlar, kafası başında durmuyor. 35 gün Gayrettepe'de tutuklu kaldı. Getirildiğinde pantolonu gömleğini parça parça ettiler. Selimiye Askeri Kışlası'na götürdüler. İki gün görüşe çıkarmadılar. İki yıl gene işkenceler devam etti. Külot atlet ile havalandırmaya atarlardı. 76 yıl ceza verdiler, aftan çıktı. Gene arkasını bırakmadılar, çatışma süsü verdiler kurşuna dizdiler, 32 tane kurşun çıktı vücudundan. Sadece iki generalin değil tüm işkencecilerin yargılanmasını istiyorum."

Müdahillik talebinde bulunan Avukat Serdar Namkoç ise milliyetçi kesimden 8 kişinin idam edildiğini belirterek, müvekkili Yılma Durak'ın 38 gün işkence gördüğünü, çocuklarının gözaltına alınması ile tehdit edildiğini, "Müvekkilim hücresine gidince küçük kızı Saliha'yı hücresinde otururken görür. "Saliha senin burada ne işin var" der. Yanıt alamayınca halüsinasyon olduğunu farkına varır" diye konuştu. Müvekkillerinden Abdülkadir Levent'in Mamak Cezaevi'nde 12 gün işkence altına kaldığını, itirafta bulunması için annesi Ümmühan Levent'in cezaevine getirilerek dövüldüğünü ve müvekkilinin işlemediği suçları dahi itiraf etmek zorunda kaldığını savunan Namkoç, davanın genişletilmesini ve işkenceye göz yuman herkesin yargı önüne çıkarılması gerektiğini ifade etti.

-ŞAHİNKAYA'NIN ORTAĞI OLDUĞU FABRİKAYI ASKER KORUMUŞ-

Darbe olduğunda Çanakkale 116. Kışlasında göz hapsinde olduğunu söyleyen Yıldırım, o dönem teğmen olduğunu belirterek, Kenan Evren'in talimatıyla askerlikten atıldığını savundu. Yıldırım, darbenin sadece sivil halka zarar vermediğini TSK'ya da büyük zararlar verdiğini kaydederek, 12 Eylül 1980 tarihinden 3 gün sonra Çan ve Yenice bölgesinde Bayrak Harekatı ile öngörülen uygulamaları gerçekleştirmek için görevlendirildiğini anlattı. Yıldırım, darbe sırasında Şahinkaya'nın eşi Sema Şahinkaya'nın ortaklığı olan Çanakkale Seramik Fabrikası'nın ortağı olduğunu ve o fabrikayı korumakla görevlendirildiğini söyledi. Görevlendirildiği bölgede, kendisine bazı sivil toplum örgütlerinin adlarının verildiğini ve yöneticileri gözaltına alınmasının istendiğini ifade eden Yıldırım, gözaltına almada sağcının ve solcunun fark etmediğini, ülkücüler de dahil insanların düğün salonlarında toplandığını belirtti. Yıldırım, kimseye işkence yapmadığını belirterek, kendinden önce görev yapan komutanın çalışan hanım emekçilerine uygunsuz davranışlar yaptığı için görevden alındığını ifade etti. Yıldırım'a daha sonra Mahkeme Başkanı Süleyman İnce bir takım sorular yöneltti. Bunun üzerine emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın eşi Sema Şahinkaya'nın Çanakkale Çan ilçesindeki seramik fabrikasına yüzde 4 ortaklığı bulunduğunu duyduğunu dile getiren Yıldırım, emrindeki 48 kişilik bir birlikle fabrikayı koruduklarını ifade etti. Fabrikada bir eylem, ayaklanma olur düşüncesiyle 1 ay görev yaptıktan sonra gözaltına alınıp tutuklandığını anlatan Yıldırım, 2,5 yıl Metris'te tutuklu kaldığını belirterek üçüncü-yol davasından yargılandığını ifade etti. Kadınlara uygunsuz davranışta bulunan kendisinden önceki komutanın hakkında ise bir soruşturma başlatılmadığını dile getiren Yıldırım, komutanın sadece merkeze alındığını söyledi.

-"İŞKENCE SORUŞTURMASI YAPILABİLİR"-

Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, kuruluşlara yazılan müzakerelere gelen cevapları mahkemede okudu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na daha büyük bir duruşma salonu konusunda yazılan müzakereye cevap verildiğini açıklayan İnce, gelen cevapta, Ankara Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü yerleşkesinde iki ayrı duruşma salonunun bulunduğunu, bunlardan büyük olanının 50 dinleyici yerine sahip bulunduğu, özellikle seyirci ve müdahil olma talebinde bulunanların yer alabileceği bölümünün Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonunun kapasitesinden küçük olduğunun tespit edildiği bilgisinin yer altığını ifade etti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na sorulan Evren ve Şahinkaya hakkında "sistematik işkence" soruşturması yapılıp yapılmadığı sorusuna ise şu yanıt geldi:

"59 ile gönderilen yetkisizlik kararları içeriğinde 1982 ve 1961 Anayasası ve AİHS ve AİHM kararlarında özetlenen yerleşmiş içtihatları ile bu içtihatların iç hukukumuzdaki hukuksal değeri dikkate alındığında, "kamu görevlilerinin faili olduğu yaşama hakkı ihlali, işkence ve kötü muamele suçlamalarında, hiçbir durumda zamanaşımı uygulanamaz, söz konusu kişilerle ilgili af düzenlemesi yapılamaz' şeklinde vurgu yapılmıştır. Zamanaşımının kuralları işletilmeyerek makul sürelerde davaların açılıp davaların bitirilmesi gerektiğini konusunda tespit yapıldığı ve söz konusu soruşturmaların genel Cumhuriyet savcılıklarına gönderilmiştir. Ayrıca görevsizlik kararıyla gönderilen dosyalarda, ilgili Cumhuriyet Başsavcılıkları sanıklar Evren ve Şahinkaya ile diğer şüpheliler tespit edilecek delilleri göre işkence kötü muamele, işkence ile adam öldürme, gözaltı ve işkence merkezlerinde kaybolma iddialarıyla ilgili soruşturma yapılabileceği, müşteki ve müdahillerin bu suçlarla ilgili belge, bilgi, tanık, vesaire delillerin söz konusu görevsizlik kararı verilen dosyalara sunulmasının faydalı olacağı değerlendirildi."

-İŞKENCE BİLGİSİNE RASTLANAMADI-

MSB'nin, 1980 döneminde görev yapan Genelkurmay Başkanları'nın, Kuvvet Komutanları'nın, Jandarma Genel Komutanları'nın ve Genelkurmay 2. Başkanları'nın isimlerini mahkemeye bildirdiğini açıklayan İnce, Genelkurmay Başkanlığı'nın 1979 tarihinde TSK tarafından dönemin Başbakanı Fahri Korutürk'e gönderilen uyarı mektubuna rastlanamadığı bilgisinin gönderildiğini açıkladı. İnce, mahkemeye, MİT'ten, Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı'ndan ve Adalet Bakanlığı'ndan işkence iddialarına yönelik bir bilgi olmadığı yönünde belgeler geldiğini belirtti. Duruşmaya öğleden sonra devam edilecek. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel 12 Eylül Davası'nda İşkence Bilgisine Rastlanamadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu
    00:48 Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu

    Giresun'un Bulancak ilçesinde gerçekleşen kuyumcu soygununda çalınan altınlar, Giresun Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan titiz çalışmalar sonucunda kısa sürede bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı, Giresun'un huzuru için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.

  • Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı
    00:35 Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı

    Bursa İl Jandarma Komutanlığı, kentin kırsal bölgelerinde vatandaşların huzur ve güveni için uygulama gerçekleştirdi. Uygulama sonucunda çeşitli suçlardan aranan 25 kişi yakalanırken, uyuşturucu madde ele geçirildi. Ayrıca, trafik denetimlerinde 72 araç sürücüsüne toplamda 233 bin lira idari ceza kesildi ve 24 araç trafikten men edildi.

  • Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı
    00:33 Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu. Yangın, polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Hastanenin elektriği tedbir amacıyla bir süre kesildi.

  • ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti. Oylamada 12 evet, 2 çekimser oy kullanılırken, ABD tasarıyı veto etti.


Advertisement