"12 Eylül'den 12 Haziran'a Siyasal Partiler-Mhp" Paneli - Son Dakika
Yerel

"12 Eylül'den 12 Haziran'a Siyasal Partiler-Mhp" Paneli

Yazar Hüseyin Kocabıyık, MHP'nin referandumundaki tutumuyla kimlik krizine girdiğini ve tabanının önemli bir kesimini küstürdüğünü savundu.

11.05.2011 19:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yazar Hüseyin Kocabıyık, MHP'nin referandumundaki tutumuyla kimlik krizine girdiğini ve tabanının önemli bir kesimini küstürdüğünü savunarak, "Bu kriz, MHP'yi baraj sorunuyla karşı karşıya bırakmıştır" dedi.

Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından, "12 Eylül'den 12 Haziran'a Siyasal Partiler-MHP" konulu panel düzenlendi.

Panelde konuşan Kocabıyık, siyasal partilerin demokrasilerde vazgeçilmez olduğunu söyledi. Kocabıyık, MHP'nin 42 yıldır Türk siyasetinde faaliyet göstermesine karşın 20'nci yüzyılın başlarına kadar uzanan köklü bir ideolojik altyapıya sahip olduğunu ifade etti. Yarım asra yaklaşan serüveni boyunca MHP'nin Türkiye siyasetinde yaşanan kırılmalardan etkilendiğini kaydeden Kocabıyık, partinin hem söylem hem de taban itibarıyla köklü değişimler geçirdiğini savundu. Kocabıyık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1980'den önce soğuk savaşın anlamlandırdığı siyasal atmosferde varlığını komünizm karşıtlığına hasrederek silahlı mücadeleyi içeren bir politika benimseyen MHP 12 Eylül askeri darbesinden sonra varlığını terör ve etnik ayrışmaya karşıtlık üzerine bina ederek, ülkücü gençleri sokaklardan uzak tutmuştur.

2002 seçimlerinde Meclis dışında kalan MHP, 2007 seçimlerinde yeniden Meclise girmeyi başarmıştır. Bu süreçte MHP, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tarihsel bir tutum sergilemiştir. Eğer MHP, bu tavrı sergilememiş olsaydı, Türkiye, daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalabilirdi. Türkiye'de 2 bin 500 civarında Ülkü Ocağı bulunmasına rağmen MHP lideri Devlet Bahçeli'nin örnek tutum ve davranışı ile bu gençler sokaklardan uzak tutulmuştur. 2007 seçimlerinden sonra çözümün parçası olma iddiasıyla kronik bir çok meselede anahtar rolü oynayan MHP, AK Parti'nin başlattığı demokratik açılım politikasıyla bu tavrını sona erdirmiş ve negatif bir siyaset izlemeye başlamıştır. MHP, milliyetçi gençleri sokaklardan uzak tutma konusunda yapıcı bir siyaset üretse de Kürt meselesinde tepkisel ve negatif bir siyaset dili benimsemiştir. MHP 12 Eylül 2010'daki Anayasa değişikliği referandumunda takındığı 'hayır' tutumuyla ciddi bir kimlik krizine girmiş ve tabanının önemli bir kesimini küstürmüştür. Bu kriz, MHP'yi baraj sorunuyla karşı karşıya bırakmıştır. "

Oturum Başkanlığını SETA Hukuk ve İnsan Hakları Koordinatörü Yılmaz Ensaroğlu'nun yaptığı panelde, eski MHP Milletvekili Nazif Okumuş ve yazar Avni Özgürel de MHP ile ilgili değerlendirmelerini katılımcılarla paylaştı.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel '12 Eylül'den 12 Haziran'a Siyasal Partiler-Mhp' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement