12 Eylül Mağdurları Sokak İsimlerinde Buluştu - Son Dakika
Yerel

12 Eylül Mağdurları Sokak İsimlerinde Buluştu

12 Eylül'de idam edilen Mustafa Pehlivanoğlu ile Necdet Adalı'nın isimleri Antalya'da iki sokağa verildi.

13.09.2015 15:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

12 Eylül'de idam edilen Mustafa Pehlivanoğlu ile Necdet Adalı'nın isimleri Antalya'da iki sokağa verildi.

Kepez Belediyesinin eylül ayı meclis toplantısında, 12 Eylül'de idam edilen sol görüşlü Necdet Adalı ve sağ görüşlü Mustafa Pehlivanoğlu'nun isimlerinin Kepez'de yaşatılması kararı alınmıştı.

Alınan karar üzerine, Zafer Mahallesi'ndeki 2612 Sokak'a Necdet Adalı'nın, 2617 Sokak'a ise Mustafa Pehlivanoğlu'nun isimlerini taşıyan tabelalar belediye görevlilerince yerleştirildi. Böylece 12 Eylül'de idam edilen farklı siyasi görüşteki iki isim, Kepez'deki Zafer Mahallesi'nde kesişen iki sokakta  buluşmuş oldu.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü yaptığı yazılı açıklamada, 12 Eylül 1980 darbesinin Türkiye Cumhuriyeti'nin en karanlık günleri olduğunu ifade ederek, demokrasinin askıya alındığı o dönemlerde insanların suçsuz yere öldürüldüklerini söyledi.

Sivil siyaset yerine askeri vesayetin tercih sebebi haline getirilmesini meşru görecek oyunlar oynandığını öne süren Tütüncü, şunları kaydetti:

" Kenan Evren'in 'Bir sağdan astık bir soldan' açıklaması hafızalarda utançla yer aldı. Necdet Adalı 17 yaşındayken hapse atıldı. Yaşı büyütülerek idam kararı alındı. Aradan süre geçiyor ve suçu olmadığı anlaşılıyor ama zamansız gelen ölüm geri gelmiyor. O günlerin rejimi için, dengeyi kurmak için bir de sağ görüşlü birini idam etmek gerekiyordu. Pehlivanoğlu suçsuz bir delikanlı. Ailesi idamından 3 gün sonra ziyarete geldiğinde yavrularını kaybettiklerini öğreniyor. Böylesi suçsuz idamların bir daha yaşanmaması ve sivil siyasetin egemen olması için 12 Eylül'ün sembol isimlerinin hatırlanmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda sokaklara isimlerini verdik."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 12 Eylül Mağdurları Sokak İsimlerinde Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement