12 Kasım 1999 Düzce Depreminin Yıl Dönümü - Son Dakika
Yerel

12 Kasım 1999 Düzce Depreminin Yıl Dönümü

23. Dönem Düzce Milletvekili Erbay, "12 Kasım ve daha önce meydana gelen 17 Ağustos depremleri Düzce'de adeta yerin altını üstüne getirmişti" dedi.

12.11.2012 11:48  Güncelleme: 11:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

12 Kasım Düzce Depreminin yıldönümü nedeniyle bir açıklama yapan 23. Dönem Düzce Milletvekili Prof. Dr. Celal Erbay, "12 Kasım ve daha önce meydana gelen 17 Ağustos depremleri Düzce'de adeta yerin altını üstüne getirmişti" dedi.

12 Kasım ve 17 Ağustos depremlerinin Düzce'nin altını üstüne getirdiğini ifade eden Erbay, "12 Kasım ve daha önce meydana gelen 17 Ağustos depremleri Düzce'de adeta yerin altını üstüne getirmişti. Bu durum Düzce için beklenmeyen bir felaketti, ama asla onun hüzünlü ve yaşlı geleceği olamazdı. Bu dehşet manzarası içerisinde, Düzce bağrından yetiştirip hayata sunduklarını yitirdi, ama özüne dönük inançlı yapısıyla vakarına bürünerek tekrar ayaklarının üzerine kalkmasını, dik durmasını bildi. Acıların olgunlaştırdığı o insanlar çocuklarının gözlerindeki pırıltıyla yeniden hayata sarıldılar. Büyük bir mağduriyete düşmelerine rağmen doğdukları yerin toprak olmaktan öte bir değeri olduğuna inanarak, hiç kimse bulunmuş olduğu yeri terk etmedi, Düzce'nin yeniden yapılanması için ayaklandı. Yokluğun içinde, gönlündeki zenginlik ile gelecek adına umut kurdu. Bu süreç esnasında mağdur, masum ama yüzü aydınlık mütevekkil Düzce insanını devletimiz, milletimiz ve Türk dostu dünya insanlığı da yalnız bırakmadı. Böylece hüzünlerin endişelerin ardından, güçlü bir hayat felsefesinin yardım ve desteğiyle deprem yarası çabuk kabuk bağladı. 17 Ağustos depremi Düzce'de, felaket statüsündeki depremlerin ilk halkasıdır. 3 ay sonra meydana gelen 12 Kasım depremi ile birlikte Düzce'de bine yakın insan hayatını kaybetmiş, 2 bin 679 kişi yaralanmış, 16 bin 666 konut ve 3 bin 837 işyeri yıkılmıştı. Ancak hemen ifade edelim ki; 17 Ağustos ve 12 Kasım depremleri, Türkiye'de depreme yönelik bilinçlenmede yeni bir sayfanın açılmasına sebep olmuş, depremlere ilişkin sonuçların değerlendirmelerinin kamuoyunda daha etkin tartışılmasına neden olmuştu. Arka arkaya iki büyük deprem yaşayan Düzce deprem afetinden toparlanmaya çalışırken, yaşanan ekonomik kriz Düzceliler için adeta yeni bir afete dönüşmüştü. Bununla birlikte deprem sonrasında, yerleşim yerlerinin bütünüyle değişmesi, insanların yeni fizik ortamlara ve şartlarına bağlı olarak alışkanlıklarını, hayat tarzlarını ve pratiklerini değiştirme zorunda kalması, deprem sonrası sıkıntıların ilk örnekleriydi" dedi.

Depremler sonucu fiziki ve kültürel anlamda değişiklikler olduğuna değinen Erbay, "Deprem sonucu meydana gelen fiziki anlamdaki yer değiştirme kültürel anlamda da değişimlere sebep olmuş ve bu farklılıklar bireylerin deprem sonrası sürece uyumunu zaman zaman güçlendirmişti. Nihayet yaraların daha çabuk ve organize bir şekilde sarılmasına yardımcı olacak şekilde Düzce 9 Aralık 1999' da il statüsüne getirilerek Türkiye'nin 81. ili oldu. Böylece Düzce daha etkin bir şekilde yeniden yapılanma yoluna girdi. Evleri, işyerleri yıkılmış, altyapısı üstyapısı tahrip olmuş bir kenti ayağa kaldırmanın çıkış yolu yeniden yapılanmadır. Depremle birlikte Düzce'yi karabulutlar kaplamıştı. İl olmakla başlayan yeniden yapılanma dönemi yavaş yavaş kara bulutların dağılmaya başlamasına, 2002 ve hasetsen 2004 mahalli idarelerdeki yenilenmeden sonra yeniden yapılanma hız kazanmış adeta Düzce şantiye şehri haline gelmiştir. Bu gayretler sonucu içme suyu, kanalizasyon, doğalgaz, ara sokaklar dahil yolların asfaltlanması, kaldırımların, park ve bahçelerin düzenlenmesinde Düzce'nin yeniden yapılanması hedefine ulaşmıştır. İmarı ile de Düzce modern bir kent görünümüne girmiş bulunmaktadır. Nitekim yeni Adalet Sarayımız, Vilayet Konağımız, Belediye hizmet binamız,

hepsinden önemlisi Düzce Lisesi başta olmak üzere birçok İlköğretim ve Lise binamız, Kızılay Lojistik Merkezimiz hizmete girmiştir. Deprem sonrası Düzce'de kalkınma adına çok ciddi adımlar atıldı. Halkın kendi içerisindeki dinamizmi yanında Düzce'nin il olduktan sonra hükümetimiz tarafından sanayide teşvik kapmasına alınması, Düzce'nin kendine gelmesine, Düzcelinin hayata umutla bakmasına çok büyük katkıda bulunmuştur. Hasılı, 1999'dan bu yana Düzce'de kalkınma ve gelişme adına ciddi adımlar atılmıştır. Elbette ki bunlar yeterli değildir. Hedefimiz Düzce'nin Avrupa standartlarına uygun çağdaş bir kent haline gelmesidir. Düzceli hemşehrilerimizin gayreti, hükümetimiz ve yüce Meclisimizin desteğiyle bunu da gerçekleştireceğimize inanıyor, depremde ölen hemşehrilerimize Allah'dan rahmet, yakınlarına tekrar başsağlığı diliyor, Allah'ım ne olur bize bir daha böyle felaket yaşatma" diye dua ediyor, bütün Düzceli hemşehrilerime selam ve saygılarımı sunuyorum" diye konuştu. - DÜZCE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 12 Kasım 1999 Düzce Depreminin Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement