13 Yaşındaki Eray Eğitilirse Dahi Olacak - Son Dakika
Ekonomi

13 Yaşındaki Eray Eğitilirse Dahi Olacak

Dâhi çocuk Eray'ın teknolojideki başarısı iş adamı Hüsamettin Kavi'nin dikkatini çekti. Kavi, "Bu çocuk iyi eğitilirse Jobs olur, eğitilmezse sıradan bir mühendis olur" dedi.

07.02.2017 09:59  Güncelleme: 10:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstatistiklere göre her toplumun yüzde 2'si dâhi seviyesinde zekâya sahip insanlardan oluşuyor. Bu kaynağını iyi değerlendiren toplumlar içlerinden Apple'ın kurucusu Steve Jobs gibi isimleri çıkarırken, değerlendiremeyenler sıradanlaşıyor. Türkiye'de de teknolojiye yatkın, küçük yaşta onlarca buluşa imza atan birçok isim var. En büyük sıkıntı bunu değerlendirecek eğitim kurumlarının olmaması. Bu durum, söz konusu kişelerin sistemin içinde kaybolup gitmesine neden oluyor.

KAVİ, ERAY'A SAHİP ÇIKTI

Sabahın haberine göre bu durumun en taze örneği ise 13 yaşındaki Eray Aktokluk oldu. 5 yaşında uzay ve robotlara ilgi duyan, internetten elde ettiği bilgilerle yazılım ve elektroniği öğrenen Aktokluk, ilk robotunu 10 yaşında yaptı. Ardından ODTÜ ve İTÜ başta olmak üzere katıldığı 32 yarışmanın hepsinde farklı robot projeleriyle birinci oldu. Görme engelliler için kişisel uyarı sistemiyle 2014'te patent başvurusu yaparak, Türkiye'nin patent sahibi en genç kişisi oldu. Eray'ın başarıları İstanbul Sanayi Odası'nda (İSO) yıllarca Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan işadamı Hüsamettin Kavi'nin dikkatini çekti. İTÜ Robot Yarışması'nda Aktokluk'u gören Kavi, birinci gelen projenin donanımından yazılımına kadar her şeyini Eray'ın tek başına yaptığını öğrenince, iyi bir eğitim alması için seferber oldu. Ancak tüm girişimler boşa çıktı. Kavi, "Üniversitelerin yanı sıra Eray gibi zeki çocukların eğitim alabileceğini düşündüğümüz okullara gittim ama bu seviyede bir çocuğu hakkıyla eğitemeyeceklerini belirttiler" dedi.

10 YAŞINDA İLK ROBOTUNU YAPTI

En önemli sıkıntısı çalışmalarını yapabileceği bir laboratuvar bulamamak olan Eray'a bir özel okul yüzde 100 burs vermiş. Kendi gibi öğrenciler için özel donanımlı bir okulun olması gerektiğini belirten Eray'ın 4-5 yaşlarında oyuncaklarını tornavidayla sökmesiyle başlayan macerası, 6 yaşına geldiğinde bilgisayarda animasyon programlarını ve 3D max'i öğrenmesiyle devam ediyor. 8 yaşında Solid Works öğrenerek, çalışmalarını çizmeye başlayınca elektronikte kendini geliştiriyor ve ilk robotunu da yapıyor. 9 yaşında yazılıma ağırlık veriyor ve 10 yaşında robot denizaltı yapıyor. 11 yaşında da 40 cm'lik insansı robotunu bitiriyor. Bunlar dışında yarışmalarda yer verdiği yangın söndürücü ve çöp toplayıcı robotları, labirent çözen robotlar ve görme engelliler için akıllı bileklik gibi projeleri tamamlıyor.

İSO'NUN PROJESİ ÇOK ÖNEMLİ

Kavi, Eray gibi çocukların eğitiminde teknolojiye yatkın öğretmenlerin önemine dikkat çekti. İSO Meclis Toplantısı'nda gündeme gelen özel yetenekli çocuklar için okul projesinin çok önemli olduğunu belirten Kavi, İSOV Dinçkök Eğitim Kompleksi'nin gündemde olduğunu anlattı.

İDOLÜ JOBS

Steve Jobs ile ilgili tüm kaynakları adı gibi biliyor Eray. Özellikle tasarım mantığını çok beğeniyor ve o zihniyette olmak için çaba sarf ediyor. Nikola Tesla da kaynaklarını takip ettiği bir diğer bilimadamı. Boş zamanlarında ise Discovery Science'ı izliyor.

13 Yaşındaki Eray Eğitilirse Dahi Olacak

Son Dakika Ekonomi 13 Yaşındaki Eray Eğitilirse Dahi Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapacak
    20:39 İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapacak

    İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısında, 0.4 metreküplük su ve atık su bedellerinde yüzde 25 indirim yapılması oy çokluğuyla kabul edildi. İlk birleşimde alınan kararla, 1 Haziran'dan itibaren tüm abonelere indirim uygulanacak.

  • Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli törenle atıldı
    20:38 Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli törenle atıldı

    Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli, Vali Ekrem Canalp ve AK Parti Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun katıldığı bir törenle atıldı. Kooperatifin bölgeye hitap edeceğini belirten Vali Canalp, tesisin kentin geleceği için önemli bir adım olduğunu vurguladı. Milletvekili Nasıroğlu ise kooperatifin başarı hikayesi olduğunu ve açılışını 2025'te birlikte yapacaklarını söyledi.


Advertisement