14,5 Milyon Lira Harcanan Balık Üretim Tesisi, Teşvik Verilmediği İçin 16 Yıldır Atıl Duruyor - Son Dakika
Güncel

14,5 Milyon Lira Harcanan Balık Üretim Tesisi, Teşvik Verilmediği İçin 16 Yıldır Atıl Duruyor

14,5 Milyon Lira Harcanan Balık Üretim Tesisi, Teşvik Verilmediği İçin 16 Yıldır Atıl Duruyor

Diyarbakır'da faili meçhul cinayetlerin yoğunolarak meydana geldiği 1990'lı yıllarda, dönemin parasıyla 14.5 trilyon liraya (14.5 milyon lira) kardeşi Bahri İleri ile birlikte balık üretim tesisi kuran Abdullah İleri, hak ettiğini söylediği 7...

27.05.2012 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da faili meçhul cinayetlerin yoğunolarak meydana geldiği 1990'lı yıllarda, dönemin parasıyla 14.5 trilyon liraya (14.5 milyon lira) kardeşi Bahri İleri ile birlikte balık üretim tesisi kuran Abdullah İleri, hak ettiğini söylediği 7 milyon lira teşvik parasını alamadan 2 yıl önce öldü. 16 Yıldır atıl durumda olan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da 2003 yılında helikopterle havadan gördüğü balık üretim tesislerinin şimdiki sahibi Bahri İleri, hak ettikleri teşvik parasını alabilmek için Hazine Müsteşarlığı Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü'ne açtıkları davayı kaybetmeleri halinde, iç hukuk yolları tükendiği için AİHM'e başvuracaklarını söyledi.

Diyarbakırlı işadamı Abdullah İleri ve kardeşi Bahri ileri 1970 yılında Bandırma Manyas Gölü'nde kurdukları tesiste balık üreterek Ortadoğu ülkelerine ihraç etti. Uzun yıllar balık ihracatından para kazanan iki kardeş, bu işi kendi memleketlerinde yapmak için 1989 yılında harekete geçti. Diyarbakır'da 2 bin dönümlük arazide balık çiftliği kurmak için 1990 yılında projelerini tamamlayan Abdullah ve Bahri İleri, Hazine Müsteşarlığı Teşvik ve Uygulama Genel Müdürlüğü'nden teşvik belgesi aldıktan sonra su ürünleri tesisini 1996 yılında o dönemin parasıyla 14.5 trilyon liralık harcamayla tamamladı. 810 bin metrekarelik alanın etrafına taştan setler çekilerek oluşturulan ve Antalya'dan getirilen yavru sazan balıklarının atıldığı suni göletin ortasına 11 katlı hizmet binası, balık temizleme, avlama ve işleme merkezleri yapıldı.

TEŞVİK ALAMADAN ÖLDÜ

İleri kardeşler, tesisi faaliyete sokup dünyanın bir çok ülkesine aynalı sazan balığı ihraç edebilmek üzere, o dönemin parasıyla 7 trilyon 250 milyar (7 milyon 250 bin lira) liralık teşvik için o dönemin hükümetine başvurdu. Ancak teşvik parasını bir türlü alamayan kadreşlerden, projenin fikir babası ağabey Abdullah İleri 2010 yılında yaşamını yitirdi.

Ölen ağabeyinin hayalini yaşama geçirebilmek için mücadeleyi sürdüren Bahri İleri, bölge kökenli olan bakanlar başta olmak üzere başvurmadık yer bırakmadı. Hükümetin bölgeye yatırım yapılması için bir çok teşvik paketi açtığını, ancak kendilerinin yatırım yapmasına rağmen ise bu olanağın kendilerine tanınmadığını öne süren Bahri İleri, yetkililerin projede 11 kat olarak görünen hizmet binasının 13 kat olduğunu sürekli gerekçe gösterdiğini, ancak daha sonra kendilerininde hizmet binasının 11 kat olduğunu kabul etmesine rağmen sürekli zorluk çıkardıklarını iddia etti.

BAŞBAKAN TESİSİ HAVADAN GÖRDÜ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Bingöl Depremi incelemelerinden dönerken tesisleri helikopterle havadan gördüğünü ve çekilen fotoğraflardan kendisine de gönderildiğini kaydeden Bahri İleri, ülkeye milyonlarca dolar girdi ve binlerce kişiye istihdam sağlayacak olan böylesi bir tesisin faaleyite geçmemesinin ülke için de kayıp olduğunu söyledi. Bahri İleri, "Bu tesisle sayın başbakanımızın ilgilenmesini istiyorum. Bu tesis faaliyete girdiğinde Başbakan da görecektir ki binlerce kişi iş sahibi olacak. Tesis faaliyete girdiğinde inşallah açılışını da sayın Başbakanımıza yaptıracağız" dedi.

AİHM'E BAŞVURACAK

Türkiye'deki iç hukuk yollarını Hazine Müsteşarlığı Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü'ne hak edişlerinin ödenmesiyle ilgili açtığı davayla biteceğini kaydeden Bahri İleri şöyle konuştu:

"Bizim arşılaştığımız sorunlar bölge iş adamları açısından bir simge olmuştur. Şu anki görünüme göre biz kaybeceğiz davayı. Bu durumda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) müracaat edeceğiz. Hakkımızı orada da arayacağız. Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü'nden görevlendirilen elemanlar binaya 13 kat diyor. Bina 11 kat ve ortadadır. 160 oda diyorlar ama 114 oda var. Hepsi bellidir. Ne amaçla kullanılacağı projesinde tasdikli olarak onaylıdır."

RY,SS(GG/COŞ) - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 14,5 Milyon Lira Harcanan Balık Üretim Tesisi, Teşvik Verilmediği İçin 16 Yıldır Atıl Duruyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı
    01:04 Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı

    Hatay'ın Payas ilçesinde bir kişi intihar etmek için 4. kattan atladı ve cadde üzerinde yürüyen başka bir kişinin üzerine düştü. Olayda, hem intihar eden kişi hem de üzerine düşen kişi hayati tehlikeyle hastaneye kaldırıldı.

  • Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    01:04 Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı. Sözlü tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle çıkan olayda, yaralılar hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek
    00:54 Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek

    TFF 2. Lig Kırmızı Grup lideri Amedspor Başkanı Aziz Elaldı, Diyarbakır'a hafta sonu 1 milyon kişinin geleceğini açıkladı. Elaldı, taraftarlardan anlayış beklediklerini belirtti.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı
    00:21 Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı

    Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bir oto kiralama ofisine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir kişi yaralanırken, 61 ayrı suç kaydı bulunan ve olay sonrası kaçan zanlı ormanlık alanda yakalanarak gözaltına alındı. Saldırı sonucu yaralanan şahıs hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi
    00:18 Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi

    Samsun-Ankara kara yolu Hacılı Geçidi mevkisinde H.B. idaresindeki 01 ATY 920 plakalı yonca yüklü tır şarampole devrildi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi ve kaza nedeniyle yolun bir şeridi kapatıldı. Sürücü yara almadan kurtuldu ve ekipler tırı çekici yardımıyla kurtarmak için çalışma başlattı.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.


Advertisement