14 Ağustos Dünya Rabia Günü - - Son Dakika
Güncel

14 Ağustos Dünya Rabia Günü -

14 Ağustos Dünya Rabia Günü -

Memur-Sen, Genç Memur-Sen, Hak-İş ve Uluslararası Rabia Platformu öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları "14 Ağustos Dünya Rabia Günü" dolayısıyla Abdi İpekçi Parkında toplandı.

14.08.2014 15:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Memur-Sen, Genç Memur-Sen, Hak-İş ve Uluslararası Rabia Platformu öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları "14 Ağustos Dünya Rabia Günü" dolayısıyla Abdi İpekçi Parkında toplandı. Mısır'da katliamın sembolü olan 17 yaşındaki Esma'nın babasının kızına yazdığı veda mektubunun okunmasıyla başlayan ve duygu dolu anların yaşanmasına neden olan etkinlikte, Türkçe, İngilizce ve Arapça "İnsanlık için sesini yükselt" sloganı olan pankartlar taşındı.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te seçimle işbaşına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve hükümetine yönelik darbenin ardından Mısırlılar'ın iradelerine sahip çıkmak için Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında yaptıkları gösteriler sırasında, 14 Ağustos 2013'te emniyet güçlerinin müdahalesiyle hayatını kaybeden binden fazla kişi, Dünya Rabia Günü'nde anıldı.

Uluslararası Rabia Platformu'nun Mısır'da gerçekleşen bu katliamı unutturmamak için ilan ettiği "14 Ağustos Dünya Rabia Günü" dolayısıyla Uluslararası Rabia Platformu öncülüğünde 81 ilde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Ankara'da Memur-Sen, Genç Memur-Sen, Hak-İş ve Uluslararası Rabia Platformu öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, Abdi İpekçi Parkında toplandı.

Esma'nın babasının kızına yazdığı veda mektubunun okunmasıyla başlayan ve duygu dolu anların yaşandığı etkinlikte, Türkçe, İngilizce ve Arapça "İnsanlık için sesini yükselt" sloganı olan pankartlar taşındı.

"Zalimler için yaşasın cehennem", "Esmaların kanları zalimleri boğacak", "İnsanlık uyuma mazlumlara sahip çık", " Seyyid Kutup, El Benna selam olsun İhvan'a" sloganları atan ve Rabia işareti yapan gruptakiler adına Genç Memur-Sen Genel Başkanı Eyüp Beyhan, ortak bildiriyi okudu.

-"Gün, Rabia Meydanı'ndaki direniş için ayağa kalkma günüdür"

Dünya Rabia Günü'nün, insanlığın vicdanlara seslenme, ümmetin kim olduğuna bakmasızın mazlumlara el verme, insanlığın ve ümmetin dünyanın bütün zalimlerine birlikte direnme ve diklenme günü olduğunu ifade eden Beyhan, şunları kaydetti:

"Rabia Günü, çocuklarımıza, gelecek nesillere, dünya insanlığına birlikte yaşayabileceğimizi, birlikte yol alabileceğimizi, zulmü ve zalimleri birlikte bitirebileceğimizi haykırma günüdür. Bize her yer Rabiatul Adeviyye Meydanı, bize her yer Gazze, bize her yer Halep, bize her yer Doğu Türkistan, bize her yer Arakan ve Mali, bize her yer Orta Afrika, bize her yer Telafer... Her birimiz Esma, her birimiz Abdullah'ız. Biz, İnsanız. Biz, Vicdanı seslendiren insanlığız. Biz, insandan yanayız. 'İnsanlıktan tarafız' diyerek, ayağa kalkışını haykır. Zulme sessiz kalmayacağını, mazluma sahip çıkacağını, Esma'nın çığlığına ses vereceğini, Rabia Meydanı'na özgürlük ve demokrasiyi getireceğini haykır, insanlığın ortak vicdanının şahlanışını, mazlumlara vurulan zulüm prangalarını kıracağını, dünyada adaleti hakim kılacağını, insanlığa zulüm edenlerden hesap soracağını, ırkçılığın kökünü kazıyacağını, soykırımcı zihniyeti tarihin çöp sepetine yollayacağını haykır. Gün, bugündür. Gün, bütün dünyanın, bütün insanlığın, bütün ümmetin Rabia Meydanı'ndaki direniş için ayağa kalkma günüdür. Gün, insanlığın ortak acısına son vermek için birlik günüdür. Gün insanlığın ortak düşmanı haline gelen katil ve vahşi yönetimlere karşı birlikte mücadele etme günüdür."

Beyhan, zulme direneceklerini, zalimin karşısında diz çökmeyeceklerini, emperyalistlere biat etmeyecek ve küresel sömürü düzenine son vereceklerini belirterek, "İnsanlığı ve Ümmeti Ayağa kaldıracağız, Rabia Meydanı'nda yakılan özgürlük ateşini söndürmeyeceğiz. Hürriyete sınırsız aşık Esma'nın yolunu terk etmeyeceğiz. İnsanlığı ve Ümmeti Ayağa Kaldıracağız. Mısır'ı Sisi'den, Suriye'yi Esed'den, Filistin ve Gazze'yi İsrail ve Siyonizmden, Doğu Türkistan, Kerkük, Keşmir, Musul, Halep, Telafer, Şengal, Orta Afrika Cumhuriyeti, Patani ve Arakan'ı zulümden, zalim yönetimlerden ve onların küresel patronlarından kurtaracağız" dedi.

-"Rabia' demeye devam edeceğiz"

Memur-Sen Genel Başkanvekili Günay Kaya da yaptığı kısa konuşmada, dünyanın sesine vicdan katmaya devam edeceklerini ifade ederek, "Nerede mazlum varsa, dinine, diline, ırkına, rengine, cinsiyetine bakmadan onun haklı sesi olmaya devam edeceğiz. Biz, 'Rabia' demeye gücümüzün son noktasına kadar devam edeceğiz. Bugün bir kez daha bütün teşkilatlarımızla ayağa kalkıyoruz. Kamuoyuna mazlumların sesini bir kez daha haykırıyoruz. Bu duyarlılığı gösteren bütün kardeşlerime teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunarım" ifadelerini kullandı.

-AA'dan "Yarım Kalan Devrim, Mısır" kitabı

Etkinlikte stant açan Anadolu Ajansı (AA), Mısır'da yaşanan Rabia katliamı şahitliklerine ve olaylar esnasında yaşananlara yer verdiği "Yarım Kalan Devrim, Mısır" kitabını tanıttı.

AA tarafından hazırlanan "Yarım Kalan Devrim, Mısır" kitabı kitapçılardaki yerini almıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 14 Ağustos Dünya Rabia Günü - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement