15'inci Camili Saf Kafkas Arı ve Bal Festivali - Son Dakika
Güncel

15'inci Camili Saf Kafkas Arı ve Bal Festivali

Borçka ilçesi Düzenli köyünde bu yıl 15'incisi düzenlenen "Camili Saf Kafkas Arı ve Bal Festivali" yapıldı.

16.08.2014 19:41  Güncelleme: 11:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Artvin Valisi Kemal Cirit, festivalde yaptığı konuşmada, bu etkinliğin, entelektüel birikimi yüksek bir organizasyon olduğunu bildirdi.

Festivalin, sadece hemşehri buluşmasını sağlamadığını dile getiren Cirit, "Bal gibi stratejik bir ürünün, Artvin topraklarından Kafkas Gen Merkezi'ni kuran iş adamımızın katkılarıyla ne duruma geldiğini de gösteriyor" dedi.

Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe ise bu tür etkinliklerin, sonraki yıllarda ekonomik değeri yüksek festivallere dönüşeceğini vurguladı.

Saf Kafkas arı ırkının korunması için Kafkas Arı Gen Merkezi'ni kuran Ali Nihat Gökyiğit Vakfının Başkanı Ali Nihat Gökyiğit de Camili'nin 2005 yılında UNESCO tarafından Türkiye'nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı ilan edildiğini hatırlattı. Gökyiğit, şöyle konuştu:

"Bu gibi beldelerde esas, biyolojik çeşitliliği ve ekosistemi korumaktır ama bir şey daha isteniyor. O da doğal ve kültürel varlıklara, örf ve adetlere zarar vermeden gelir kaynakları yaratmak, kalkınma temin etmektir. 15 yıl önce bu istikamette çalışmalara başladık. İlk işimiz nesli tükenmiş sanılan saf Kafkas arısını burada keşfetmek, damızlık ana arı üreterek beldeye gelir ve şöhret kazandırmak oldu. Aynı zamanda da Türk arıcılığına da hizmete imkanı bulduk. Eş zamanlı olarak bir şey daha yaptırdık, doğa turlarını harekete geçirdik. Öyle görüyorum ki doğa turları çeşitlenerek gelişiyor. Beldenin güzel insanlarına, güzel imkanlar yaratıyor."

Daha sonra Cirit, saf Kafkas arısını geliştiren grubun öncüsü olan ve geçen yıl vefat eden Prof. Dr. Aykut Kence'nin "Altın Arı Ödülü"nü, eşi Prof. Dr. Meral Kence'ye verdi.

Yaşları 60 ila 85 arasında olan Macahel Yaşlılar Halk Dansları Topluluğu, Gürcüce şarkılar söyleyip dans etti. Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'nden gelen 60-93 yaşlarındaki Khulo Kültür Merkezi Yaşlılar Halk Dansları Topluluğu da gösteri sundu.

Festival, Macahelli sanatçı Bayar Şahin'in seslendirdiği yöresel türküler eşliğinde horon oynanmasıyla sona erdi.

Etkinliğe, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Çiftçi, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Davut Dursun, Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, sanatçı Zülfü Livaneli ile yerel idareciler, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

15\'inci Camili Saf Kafkas Arı ve Bal Festivali
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 15'inci Camili Saf Kafkas Arı ve Bal Festivali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    23:58 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11'de 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi. AFAD ve diğer kurumlar çalışmalara devam ediyor. Can kaybı yaşanmazken, bazı binalarda hasar oluştu. Vatandaşlar açık alanlarda bekliyor. İçme suyu konusunda uyarı yapıldı.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.

  • Bingöl'de AFAD ekipleri kayalık bölgede mahsur kalan 4 kişiyi kurtardı
    23:23 Bingöl'de AFAD ekipleri kayalık bölgede mahsur kalan 4 kişiyi kurtardı

    Bingöl'ün Merkeze bağlı Yelesen köyünde doğa yürüyüşü yapan 4 kişi, tırmandıkları kayalık alandan inemeyince 112 Acil Çağrı Merkezinden yardım istedi. AFAD İl Müdürlüğü ekipleri, bölgeye sevk edilerek yaptıkları çalışma sonucu 4 kişiyi bulunduğu yerden kurtardı.


Advertisement