15 Temmuz'da Harp Akademileri Komutanlığındaki Faaliyetlere İlişkin Dava… - Son Dakika
Güncel

15 Temmuz'da Harp Akademileri Komutanlığındaki Faaliyetlere İlişkin Dava…

Haber: Serpil KIRKESER / İSTANBUL DHA15 Temmuz darbe girişimi gecesi Harp Akademileri Komutanlığı'ndaki faaliyetleri ile Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu'nun kaçırılarak askeri cezaevine konulmasına ilişkin 116'sı tutuklu 122 sanığın yargılandığı davada bazı tutuklu...

09.01.2018 17:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haber: Serpil KIRKESER/ İSTANBUL DHA

15 Temmuz darbe girişimi gecesi Harp Akademileri Komutanlığı'ndaki faaliyetleri ile Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu'nun kaçırılarak askeri cezaevine konulmasına ilişkin 116'sı tutuklu 122 sanığın yargılandığı davada bazı tutuklu sanıklar savunma yaptı. Sanıklar FETÖ üyesi olmadıklarını savunarak, tahliyelerini ve beraatlarını talep etti.

"BENİM VE AİLEMİN FETÖ İLE BİR İLİŞKİSİ BULUNMAMAKTADIR"

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi'nin karşısındaki binada görülen 20. duruşmaya 108 tutuklu sanık ile 4 tutuksuz sanık katıldı. Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığı'nı temsilen avukatların da hazır bulunduğu duruşmada ifade veren tutuklu sanık Abdullah Kaya, Hava Harp Okulu öğrencisi olduğunu belirterek, "Benim ve ailemin FETÖ ile bir ilişkisi bulunmamaktadır. Darbeyi önceden bilmiyordum, darbe ile ilgili bana emir de verilmedi. Darbe girişimi '21.30'da başladı ben ise '19.30'da arkadaşlarımla maç yapıyordum. Darbeyi bilmediğimin kanıtıdır, takdiri size bırakıyorum" dedi. WhatsApp'tan çağrılmaları üzerine akademiye geldiğini söyleyen sanık Abdullah Kaya, akademiye giriş yaptığını, ışıkların neden söndürüldüğünü bilmediğini, komutan ile konuştuktan sonra kaldığı lojmana geri gittiğini anlattı. Abdullah Kaya, "Darbe girişiminden bir gün sonra dönemin Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Recep Yüksel, ifade vermeye gideceğimizi söyledi. Beni de polise teslim ettiler. Suçum olmadığı için kaçmak aklıma gelmedi. Konusu suç olan emir almadım, konusu suç olan bir harekette bulunmadım" diye konuştu.

"EVİMDE FETÖ İLE İLGİLİ BİR DELİL DE BULUNAMAMIŞTIR"

Sanık Osman Albayrak da darbe girişiminin yaşandığı gün 19.00 - 20.0 saatleri arasında arkadaşlarıyla halı sahada maç yaptığını, WhatsApp'tan gelen mesaj üzerine akademiye gittiğini söyledi. Albayrak, "Binada kimseyi görmedim. Hüsamettin Harmancı 'Ben de ayrıntıları bilmiyorum. Benimle irtibatta kalın' dedi. Sonra 'Haydi gidiyoruz' dedi. 2 Nolu nizamiyeye doğru hareket ettik. Kapı kapalıydı. Harmancı, neden kapının kapalı olduğunu nöbetçi subaya sordu. Ardından nizamiyeye geri döndük. Akademide ışıklar sönüktü. Sabaha kadar gazino ve sınıflarda gezerek vakit geçirdim. 17 Temmuz'da Tümgeneral Recep Yüksel "İsmini okuduklarım ifade verecek. İnşallah aklanırsınız' dedi. Ben de 'Kendi kendime ne yaptım ki aklanayım' dedim. Ters kelepçelendik ve emniyete götürüldük" dedi. Olay günü üzerinde silah bile olmadığını kaydeden sanık Albayrak, "Evimde FETÖ ile ilgili bir delil de bulunamamıştır. 100 yıl geçse de bulunamaz. Yaşam tarzım bu örgütle kesişmez. Üzerimde bulunduğu iddia edilen 1 Dolar'da tamamen mesnetsizdir. Herhangi bir örgüte üye değilim, Kanunsuz emir almadım, uygulamadım. Vicdanım rahat. Hain olmadığımı ispat etmeye çalışmak çok üzücü. Adalet tecelli edeceğine inanıyorum" dedi.

"DARBE GİRİŞİMİNDEN HABERİM YOKTU"

Sanıklardan Serkan Kaya da, "Kimse beni terörist, hain ilan edemez" diye sözlerine başlayarak, "FETÖ ile ilgim ve ilişkim yok. Köyümde bile bir FETÖ'cü çıkmadı, çıkmaz" dedi. Darbe girişimi gecesi 22.35'te Karaköy'de olduğunu, bunun da içtiği çorbanın fişinden belli olduğunu belirterek, "Tanık ifadeleriyle de bu durum ortadadır. Karaköy'den akademi yerleşkesine gelene kadar telefon kullanmadım. İnternete girmedim. Mesajlaşmadım. En son bana 19.15'te bankadan mesaj geldi" diye konuştu. Çağrılması üzerine akademiye gittiğini WhatsApp grubundan 'Köprülerin patlatılacağı' yönünde mesajlar atıldığını anlatan sanık Kaya, yolda polisleri gördüklerini ve durduklarını anlatarak, "Radyoda da darbe girişimi olduğu söyleniyordu. Terslik olduğunu anladım. Polislerin yanına gittik. Polislerden yardımcı olmalarını istedik. 01.30 gibi nizamiyeye geri geldik. Tüm bunlar ortada. Darbe girişiminden haberim yoktu"  diye konuştu.

SANIK TAHLİYESİNİ VE BERAATİNİ İSTEDİ

Komutanın emriyle uçuş kıyafeti giyerek Hava Harp Okulu'na destek amacıyla yola çıktıklarını savunan sanık Kaya, "17 Temmuz'da mesaiye geldik. Okul komutanı ifademizin alınacağını söyledi. Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldük" diye konuştu. İddianameyi eleştiren sanık Kaya, 15 Temmuz'da terörle mücadele etmek için yola çıktığını belirterek, tahliyesini ve beraatını istedi. Sanık savunmalarının alınmasına ara veren mahkeme heyeti duruşmayı yarına erteledi.

İDDİANAMEDEN

İddianamede, dönemin Harp Akademileri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Nevzat Taşdeler, Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Selim Mert ve Hava Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Recep Yüksel'in de aralarında bulunduğu 116'sı tutuklu, 1'i firari, 5'i tutuksuz toplam 122 asker sanık olarak yer alıyor. Sanıklar hakkında, "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ile "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan da ayrı ayrı 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 15 Temmuz'da Harp Akademileri Komutanlığındaki Faaliyetlere İlişkin Dava… - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi
    06:47 Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi

    Tokat merkezli 2 depremin merkez üssü olan Sulusaray ile depremden etkilenen Artova ve Yeşilyurt ilçelerinde eğitime ara verildi. Tokat Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerindeki okullarda eğitim ve öğretime 1 gün süreyle ara verileceği belirtildi.

  • Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem
    06:15 Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi. Tokat'ın Sulusaray ilçesi Yozgat il sınırına yakın bin noktada saat 01.06'da deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi.

  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    03:43 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 02.35'te merkez üssü olan 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. İkinci depremin herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığı bildirildi. Ekipler sahada çalışmalarını sürdürüyor.

  • Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti
    03:09 Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti

    Geçimini sağlamak için fotoğraflarını ve albümlerini satışa çıkarmak zorunda kalan Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti. Kendisine yardım sözünde bulunan ünlü isimlerin zamanla sözlerini unuttuğunu belirten Örümcer, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde izleyicilerle dans etti. Konserde elde edilen gelirlerle Örümcer'in borçları kapatılacak.

  • Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında
    03:05 Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin anı güvenlik kameralarına yansıdı. Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı.

  • Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı
    02:59 Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

    Mersin'de kontrolsüz kavşakta meydana gelen trafik kazasında, 68 BT 456 plakalı otomobil ile 34 HJY 494 plakalı araç çarpıştı. Kazada 5 kişi yaralandı. Bölge sakinleri, kavşağa ışık ve kamera sistemi takılması taleplerinin henüz karşılanmadığını belirtti.

  • Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    02:59 Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Belediye Başkanı Davut Kılıç, herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı. Deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı.


Advertisement