"15 Temmuz Demokrasi Müzesi" ziyaretçilerini ağırlıyor (1) - Son Dakika
Güncel

"15 Temmuz Demokrasi Müzesi" ziyaretçilerini ağırlıyor (1)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açılışını yaptığı "15 Temmuz Demokrasi Müzesi"nde, 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişimi ziyaretçilere, özel ses ve görsel efektlerle anlatılıyor, kalkışmayı engelleyen birlik ruhu yeniden hatırlatılıyor.

16.07.2021 17:28  Güncelleme: 04:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açılışını yaptığı "15 Temmuz Demokrasi Müzesi"nde, 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişimi ziyaretçilere, özel ses ve görsel efektlerle anlatılıyor, kalkışmayı engelleyen birlik ruhu yeniden hatırlatılıyor.

Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi karşısında inşa edilen müze, " Türkiye'de ve dünyada darbeler", "Bir mermi tehdidi", "Karanlığa atılmak", "En uzun gece", "İz bırakanlar", "Sela", "Şehitlere saygı" ve "Demokrasi nöbetleri" başlıkları altında yer altına yapılan 8 salondan oluşuyor.

15 Temmuz'da yaşananların gelecek nesillerce dijital yöntemlerle deneyimlenmesini amaçlayan müzenin ilk bölümünde, Türkiye ve dünyadaki darbeler yazılı ve görsel olarak aktarılıyor.

Müzenin, karanlık bir koridorda kırmızı bir çizgiyle simgelenen sonik hat bölümünde ziyaretçiler, ses ve ışık efektleri eşliğinde tankın altından geçiyor.

Ziyaretçiler daha sonra 15 Temmuz'daki darbe girişiminin başlamasından önlenmesine kadarki süreçte yaşananları, video projeksiyon uygulamasıyla adım adım canlandırılan "En uzun gece" salonunda izleyebiliyor.

15 Temmuz'a direnen vatandaş, gazi ve şehit yakınlarının o gece yaşadıklarını özel bir prodüksiyonla paylaşacağı müzede ziyaretçiler, "Sela koridoru"ndan geçerek 251 şehidin hikayelerini dinleyecekleri bölüme ulaşıyor.

Her şehidin biyografisine yer veriliyor

Müzede, şehitler için yapılan prizma şeklindeki bölümlerde her şehidin biyografisine yer veriliyor.

Müzenin cam kubbeli son bölümünde, kökleriyle Türkiye'nin geçmişini, dal ve yapraklarıyla aydınlık geleceğini simgeleyen çınar ağacı bulunuyor. 23 metre boyundaki Türkiye'nin en büyük yapay ağacının altında 15 Temmuz'un ardından demokrasi nöbeti tutan insanları temsil eden 90 silikon heykel de yer alıyor.

Müzeyi gezmek için Aydın Söke'den gelen Muhammet Çelik, burada gördüklerinden çok etkilendiğini belirterek "Bu ülke, bu bayrak hepimizin, bayrak için vatan için seve seve canımı vermeye hazırım. Allah böyle bir acıyı ülkemize bir daha göstermesin." dedi.

Şehitlerin biyografilerinin yer aldığı salonun kendisini çok etkilediğini dile getiren Çelik, "Genç yaşta hayalleri yarıda kaldı. Bunları yapanları Cenabı Allah yanlarına bırakmasın." diye konuştu.

"Unutmamak için her sene gelebilirim"

Almanya'dan ziyarete gelen Yaşar Ünal da müzeyi çok beğendiğini belirterek "O kadar güzel yapmışlar ki o günü bize yaşattılar. Allah'ım bir daha yaşatmasın ama unutturmasın da. Devletimiz çok güzel yapmış, unutmamak için her sene gelebilirim. İçeride ağladım, çok duygulandım. İnşallah vatanımıza Allah'ım zeval vermesin, kimseye de unutturmasın bugünü." ifadelerini kullandı.

15 Temmuz 2016'da Almanya'da olduklarını ve konsolosluk önünde gelecek haberleri beklediklerini söyleyen Ünal, yaşananların anlatıldığı bu müzeyi herkesin gelip görmesini tavsiye etti.

" Kızılay'da tankların önüne geçmiş insanlardan biriyim"

Müzeyi 13 yaşındaki kızı Ecrin Elif Çağdaş ile gezen Halit Çağdaş da müzeyi gezerken 15 Temmuz 2016'da yaşadıklarının aklına geldiğini dile getirerek şöyle konuştu:

"Ben 15 Temmuz gecesi saat 22.20 civarlarında Kızılay'da tankların önüne geçmiş insanlardan biriyim. Genelkurmay Kavşağı'nda mücadele etmiş insanlardan bir tanesiyim. Helikopterlerin bizi tarama olaylarını yaşamış, genelkurmayın ilk kapılarına yüklenen insanlardanız. Allah Sayın Cumhurbaşkanımızdan razı olsun. Böyle bir eseri bu genç nesillerin görecek, onlara aktaracak şekilde ortaya koymuş olması muhteşem bir şey."

Çağdaş, sergide yer alan çınar ağacına ilişkin de "Bu çınarı, bu millet olduğu sürece ve bu millet tankların önünde durduğu sürece hiç kimsenin yıkamayacağını, bu devleti hiçbir gücün alt edemeyeceğini burada mesajlaştırmışlar." değerlendirmesini yaptı.

"Tüylerim diken diken oldu, gözlerimden yaş geldi"

İstanbul'dan gelen Arif Akçakaya ise o gece babası ve ağabeyi ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde olduklarını anlatarak, "Orada o atmosferi yaşayıp o korkunç geceyi yaşadıktan sonra, sinevizyonda izleyince tüylerim diken diken oldu, gözlerimden yaş geldi. İnsan orayı gördükten sonra çok etkileniyor." diye konuştu.

"Allah bir daha böyle bir geceyi yaşatmasın" diyen Akçakaya, her Türk evladının bir gün Ankara'ya gelip müzeyi ziyaret etmesini tavsiye etti.

Müzenin ilk salonunu 8 ve 11 yaşındaki oğullarıyla gezen Abdulmelik Koçin de şunları kaydetti:

"Türkiye tarihinde önemli bir dönüm noktası bu süreç, o vesileyle bizim için önemli olan ülkenin geleceği. Ülkenin geleceği de bu çocuklar üzerinden yürüyecek, o vesileyle çocukların da bu sergiyi görmesi bizim için büyük önem arz ediyor. Çocukların, darbelerin ülkelerin gelişim sürecini ne kadar duraklattığını, ne kadar olumsuz etkilediğini görmesi adına olumlu olacağını düşündüm."

"15 Temmuz Demokrasi Müzesi" ziyaretçilerini ağırlıyor (1)
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel '15 Temmuz Demokrasi Müzesi' ziyaretçilerini ağırlıyor (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmit'teki Kafede Çıkan Yangın Sonucu İş Yeri Kullanılamaz Hale Geldi
    13:39 İzmit'teki Kafede Çıkan Yangın Sonucu İş Yeri Kullanılamaz Hale Geldi

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bulunan bir kafenin mutfak kısmında çıkan yangın, iş yerine de sıçradı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın söndürülürken, kafe kullanılamaz hale geldi. Yangın sonucunda 2 kişi dumandan etkilendi.

  • Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, otel ve turizm sektörü çalışanlarıyla bir araya geldi
    13:37 Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, otel ve turizm sektörü çalışanlarıyla bir araya geldi

    Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Bodrum ilçesinde otel ve turizm sektörü çalışanlarıyla bir araya geldi. Ayaydın, sezon öncesi son hazırlıkları yapan otel çalışanlarıyla buluşarak, göreve gelmesi halinde Muğla ve ilçelerindeki altyapı sorununu hızlı şekilde düzeltmek için çalışacağını belirtti. Ayaydın, Muğla'da yapacakları projeler arasında hafif raylı sistem ve ev kadınlarının ürünlerini pazarlamalarını sağlayacak bir ofis açma gibi planlarının olduğunu ifade etti.

  • Osmaniye'de tarım arazilerinin kullanımı projesi kapsamında 340 çiftçiye 34 ton soya tohumu dağıtıldı
    13:36 Osmaniye'de tarım arazilerinin kullanımı projesi kapsamında 340 çiftçiye 34 ton soya tohumu dağıtıldı

    Osmaniye'de tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projesi kapsamında, 340 çiftçiye 34 ton soya tohumu dağıtıldı. Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Kolabaş, soyanın toprağın dinlenmesini sağladığını ve hayvan yemi olarak kullanılabildiğini belirtti. Vali Erdinç Yılmaz ise Osmaniye'nin soya üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, çiftçilere desteklerin devam edeceğini söyledi.

  • Trabzon'da göçükte hayatını kaybeden işçilerden biri daha toprağa verildi
    13:35 Trabzon'da göçükte hayatını kaybeden işçilerden biri daha toprağa verildi

    Trabzon'un Hayrat ilçesinde meydana gelen göçükte hayatını kaybeden işçilerden Dinçer Uzunosmanoğlu'nun cenazesi Bahçecik Belde Camisi'nde düzenlenen törenle toprağa verildi. Olayda hayatını kaybeden diğer işçilerin cenazeleri ise dün defnedilmişti.

  • Nurdağı'nda depremzede köy evleri hak sahiplerine teslim ediliyor
    13:33 Nurdağı'nda depremzede köy evleri hak sahiplerine teslim ediliyor

    Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin etkilediği Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde tamamlanan köy evlerinin depremzede hak sahiplerine teslimi sürüyor. Kırsal Naimler ve Mestihüyük mahallerinde inşaatı tamamlanan 11 köy evi oturuma hazır hale getirildi. Kaymakam İsmail Alsancak, Nurdağı Belediye Başkan Vekili Yakup Bahar, Gaziantep Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hakan Şimşek ve AFAD İl Müdürü Mahmut Coşkun, bir araya geldiği hak sahiplerine anahtarlarını teslim etti.

  • Erzurum'da Baharın İlk Habercisi: Sıcaklıklar Yükseliyor
    13:32 Erzurum'da Baharın İlk Habercisi: Sıcaklıklar Yükseliyor

    Erzurum'da bahar mevsimi yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Meteoroloji raporlarına göre önümüzdeki hafta sıcaklıklar eksi derecelerden 25 dereceye kadar çıkacak. Erzurum çevresinde parçalı bulutlu bir hava beklenirken, akşam saatlerinden itibaren aralıklı sağanak yağmur görülecek. Sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayı ile birlikte pus hadisesi de yaşanacak. Vatandaşlar ve yetkililer çığ tehlikesine karşı dikkatli olmalı.

  • İbrahim Keloğlan'ın Eros'u öldürme davasında karara itiraz edildi
    13:30 İbrahim Keloğlan'ın Eros'u öldürme davasında karara itiraz edildi

    Başakşehir'de bir sitede Eros isimli kediyi dakikalarca tekmeleyerek öldüren İbrahim Keloğlan hakkında verilen karara Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti. İtirazda, sanık hakkında verilen kararın bozulması ve sanığın tutuklanmasına yönelik karar verilmesi talep edildi.

  • Hatay'ın Defne ilçesinde bir evin bahçesinde lahit bulundu
    13:29 Hatay'ın Defne ilçesinde bir evin bahçesinde lahit bulundu

    Hatay'ın Defne ilçesinde, Fevzi M'ye ait bir evin bahçesinde yapılan elektrik altyapısı çalışması sırasında lahit bulundu. Durum jandarmaya bildirildi ve lahit, Hatay Müze Müdürlüğüne incelenmek üzere götürüldü.


Advertisement