15 Temmuz Şehitleri Için Mevlit Okundu - Stockholm - Son Dakika
Güncel

15 Temmuz Şehitleri Için Mevlit Okundu - Stockholm

İsveç, Pakistan, Ukrayna ve Bulgaristan'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi.

14.07.2017 23:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsveç, Pakistan, Ukrayna ve Bulgaristan'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi.

İsveç'in başkenti Stockholm'ün Rinkeby bölgesinde Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Mevlana Camisi'nde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hain darbe girişimi sırasında şehit olanlar için mevlit okutuldu.

Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) Stockholm Şubesince düzenlenen programda Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından dua edildi.

Mevlana Camisi Dernek Başkan Yardımcısı İsa Erdal, mevlidin ardından yaptığı konuşmada, 15 Temmuz şehitlerini rahmetle ve minnetle andığını söyledi.

Erdal, "Tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Mekanları cennet olsun ve kahraman gazilerimize de şifalar diliyorum. Yüce Rabbim vatanımızı, bayrağımızı ve bu birlik ve beraberliğimizi korusun." dedi.

UETD Stockholm Şubesi Başkanı Serhat Fırat Baran da 15 Temmuz hain darbe girişiminde şehit olanlar ve bu vatanı korumak için bugüne kadar şehit düşen polisler ve askerler için hatmi şerif okuttuklarını dile getirerek, "Bizler onları her daim millet ve şükranla anacağız." ifadelerini kullandı.

Mevlidi şerifin ardından katılımcılara meşrubat ve pasta ikramında bulunuldu.

Bulgaristan

Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, büyükelçilikte 15 Temmuz Şehitler ve Milli Birlik Günü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında FETÖ'nün darbe girişimi ve sonrasında yaşananları anlattı.

Gökçe, toplantının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bulgaristan'da 15 Temmuz darbe girişiminin, hain FETÖ'nün tüm boyutlarının anlaşılması yönündeki girişimlerinin devam edeceğini ve etmesi gerektiğini söyledi.

"Şehitlerimizin, gazilerimizin fedakarlığı ile koruduğumuz demokrasi için mücadelemize devam edeceğimizi anlattım." diyen Gökçe, pek çok yönüyle Bulgaristan'ı da ilgilendiren bu sürecin başarıyla tamamlanacağına inandığını kaydetti.

Ukrayna

Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel de AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla hafta boyunca Ukraynalıları FETÖ ve darbe girişimi hakkında bilgilendirmeye çalıştıklarını söyledi.

Tezel, Ukrayna'da FETÖ'nün unsurları ve uzantıları olduğuna dikkati çekerek, "Bu örgütün Ukrayna'daki yapılanması, 15 Temmuz öncesinde de zaten vardı. Bunlar hakkında Ukrayna makamları ile gereken bilgileri zaten paylaşıyorduk. Ukrayna makamlarına 15 Temmuz'dan sonra ilave bilgiler vermeye başladık. İlk başta anlamakta zorlanıyorlardı ancak epey bir görüşmeden sonra sunulan bilgiler çerçevesinde onların görüşlerinin de daha anlaşılır ve makul bir noktaya evrildiğini söyleyebilirim." şeklinde konuştu.

Ukrayna'daki FETÖ yapılanmasının çok güçlü olmasa da yine de var olduğuna işaret eden Tezel, bu örgüte kararlılıkla karşı çıkmayı sürdüreceklerini anlattı.

Tezel, "Bu mücadele, bir süreçtir. Ne yapıyorsak Ukrayna mevzuatları çerçevesinde yapıyoruz ancak Ukrayna ile aramızdaki dostluk ve iş birliği anlaşmaları, suç ve terörizm ile mücadele bağlamında iki tarafın da taraf olduğu uluslararası iş birliği anlaşmaları var. Bunlar bize belli bir hareket imkanı tanıyor, bunu kullanmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

FETÖ ile mücadeleyi Ukrayna yasalarına saygı duyarak yürüttüklerini belirten Tezel, Ukrayna makamlarının da bu yapıyı daha iyi anlamaya başladığını vurguladı.

Tezel, "FETÖ yapılanmasının kendiliğinden oluşmadığını, sadece eğitim kuruluşlarından ibaret olmadığını gören Ukrayna makamları, ülkedeki FETÖ yapılanmasına karşı birtakım adımlar atıyor." görüşünü paylaştı.

Afganistan

Afganistan'ın kuzeyindeki Faryab vilayetinin Kurgan ilçesinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla anma programı düzenlendi.

İnsani Yardım ve Kalkınma Derneğince (RDOP) düzenlenen programa siyasi parti temsilcileri, akademisyenler ve davetliler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan RDOP İnsani Yardım ve Kalkınma Derneği Genel Müdür Yardımcısı Sayed Ebadullah Sadat, Türk halkının 15 Temmuz'da gösterdiği kahramanlığın dünya için örnek olduğunu söyledi.

15 Temmuz direnişinin, Türk halkının devletini ve vatanını ne kadar sevdiğinin göstergesi olduğunu ifade eden Sadat, Türk halkının bu direnişle geleceğini garanti altına aldığını söyledi.

Sadat, Türkiye'nin dünyada söz sahibi olmasını istemeyenler bulunduğunu ve bu nedenle de her gün Türkiye aleyhinde bazı karalayıcı propagandalar yapıldığını kaydetti.

Türkiye'nin Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde artık daha da güçleneceğini dile getiren Sadat, "Halkını seven böyle bir liderin değerini bilmek, onunla beraber tüm terör örgütleri karşısında mücadele edilmesi lazım." ifadelerini kullandı.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından şehitler için dua edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 15 Temmuz Şehitleri Için Mevlit Okundu - Stockholm - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement