16'nın Teslimi Yapıldı - Son Dakika
Güncel

16'nın Teslimi Yapıldı

16\'nın Teslimi Yapıldı

'Savaşan Şahin' olarak bilinen F-16 savaş uçağının gelişmiş modeli olan 'Blok 50' tipi uçaklardan ilki bugün düzenlenen törenle Hava Kuvvetleri envanterine katıldı.

23.05.2011 17:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'SAVAŞAN ŞAHİN' olarak bilinen F-16 savaş uçağının gelişmiş modeli olan 'Blok 50' tipi uçaklardan ilki bugün düzenlenen törenle Hava Kuvvetleri envanterine katıldı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A. Ş. (TUSAŞ) ve Lockheed Martin firmaları, Peace Onyx IV Programı kapsamında TUSAŞ Tesisleri'nde üretilecek olan 30 F-16 uçağından ilkini TUSAŞ Tesisleri'nde bugün törenle teslim etti. Törene, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Abidin Ünal, Genelkurmay Lojistik Başkanı Korgeneral Rıdvan Ulugüler, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü Hayrettin Uzun'un yanı sıra ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, ABD Hava Kuvvetleri Müsteşar Yardımcısı Heidi Grant ve ODC Başkanı Tümgeneral Stanley Clarke katıldı. Törende konuşan Milli Savunma Bakanı Gönül, ulusal savunmanın güvencesi ve bölge barışı için en önemli denge ve istikrar unsuru olan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin etkinlik ve caydırıcılığını artırmak üzere atılan adımlardan birinin daha sonucunu paylaşmak üzere bir araya gelindiğini söyledi. 100'üncü yılında bulunan Hava Kuvvetleri'nin temel muharip gücünü oluşturan F-16 uçaklarının, Türkiye'de kullanımaya başlandığı 1987 yılından itibaren yüksek bir harbe hazırlık oranı ile etkin olarak görev yaptığını anlatan Gönül, şöyle dedi:

"20 yılını aşan bir süre içerisinde uçaklarımızın bazıları çeşitli sebeplerle hizmet dışı kalmıştır. Diğer taraftan envanterde yer alan F-16'lar değişen teknoloji ile uyumlu, daha gelişmiş sistemlerle donatılmak üzere modernizasyon kapsamına alınmış bulunmaktadır. Proje takvimine göre modernizasyonu tamamlanmış ilk uçağın bu yılın Eylül ayından teslimi planlanmaktadır. "

Peace Onyx IV Programı kapsamında tedarik edilecek F-16 uçaklarının, envanterdeki mevcut uçaklara göre gelişmiş görev bilgisayarı ve gövde içi ilave yakıt tankı ile daha uzun menzil gibi üstün özelliklere sahip olduğunu vurgulayan Bakan Gönül, şunları söyledi:

"Bugün ilkini teslim alacağımız Gelişmiş Blok 50 modeli uçaklarının tamanının 2012 yılı sonunda envanteri girmesini hedefliyoruz. Bugünkü tören Türk asker ve mühendislerinin çift yönlü başarılarının sonucudur. Aslında bu 30 F-16 için bütçemizde ödenek yoktu. Başarı öyküsü envanterde bulunan 48 adet ikinci paket F-4'ün yurtdışında modernizasyonu kararlaştırılmışken, asker ve mühendislerimizin F-4'lerin Türkiye'de modernize edilebileceğini ispatlamalarıyla başlamıştır. Bu uygulamadan tasarruf edilen ödeneklerle yeni F-16 50 Plus'ların temin edilmesi mümkün olabilmiştir. Asker ve mühendislerimizin ikinci başarı öyküsü de burada yatmaktadır. İlk olarak bu uçaklarının ABD'de üretilerek, hazır alımı öngörülmekteydi. Ancak yürüttüğümüz diğer projelerde olduğu gibi bu projede de savunma sanayimizin etkin katılımı öncelikli bir hedef olarak belirlenmiş ve bu doğrultuda, gerek ABD hükümeti gerekse Lockheed Martin firmasıyla müzakereler sonucunda Türk sanayinin projeye katılımına ilişkin uzlaşma sağlanmıştır. Buna göre, bugün ilkini teslim aldığımız 30 adet Gelişmiş F-16 Blok 50 uçağının nihai yapım, test ve test işlemleri TUSAŞ tarafından Ankara'da gerçekleştirilmektedir. "

Bakan Gönül, Lockheed Martin firmasıyla yapılan görüşmelerde, önümüzdeki dönemde diğer ülkelere yapılması gündeme gelebilecek F-16 satışlarında, üretim ve teslimatların Türkiye'deki üretim hatlarından gerçekleştirilmesinin Türk firmaları için uzun dönemde bir fırsat olabileceğinin değerlendirildiğine anlatırken, "Bu proje, iki ülke hükümetleri arasındaki ortaklık ve işbirliğinin başarılı bir örneği olması bakımından da önemlidir" dedi.

Lockheed Martin Aeronautics Başkanı Ralph D. Heath konuşmasında Lockheed Martin firmasının Türk Hükümeti ile kurduğu ortaklığa çok değer verdiklerini belirterek, "JSF/ F-35 Çokuluslu Müşterek Taarruz Uçağı Programı'nda da bu ortaklığın devam etmesini sabırsızlıkla bekliyoruz" dedi.

"YIL SONUNA KADAR 6 UÇAK DAHA TESLİM"

TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaya ise konuşmasında, TUSAŞ mühendis ve teknisyenlerinin gayretleri ve Lockheed Martin firması ile son derece uyumlu ve başarılı işbirliği sonucu, ilk uçağın, öngörülen takvimden daha önce teslim edildiğini söyledi. Temmuz ayındaki teslimat tarihinin, uçağın Hava Kuvvetlerinin 100'üncü yılı etkinliklerine katılmasını teminen, ana yüklenici Lockheed Martin ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı proje kontrol ofisi ile birlikte gece gündüz çalışarak program takviminden iki ay daha erken bir tarihte gerçekleştirdiklerini vurgulayan Kaya, şöyle devam etti:

"Müşteri memnuniyetini daima ön planda tutan TUSAŞ'ın hedefi Lockheed Martin ile olan ilişkilerimizi mevcut F-16 programlarının ötesine taşıyarak, altyapımız, birikimlerimiz, gösterdiğimiz üstün gayret ve performans ile yeni uluslar arası askeri havacılık projelerinden pay alabilmektir. "

Tüm faaliyetlerin güvenli ve sözleşmeden kaynaklanan gereksinimlere uygun gerçekleştirildiği proje kapsamında bugün teslimatı yapılan birinci uçağın dışında, halen TUSAŞ'ta uçuş testleri süren 1 ve montaj hattında 8 uçak bulunduğunu bildiren Kaya, "Program takvimine uygun olarak bu yıl sonuna kadar ilave 5 uçağı, gelecek yılın sonuna kadar kalan 24 uçağı teslim etmeyi planlıyoruz. Bu süreçte TUSAŞ'ın kendi sorumluluğunda olan işlemleri başarıyla gerçekleştireceğinden kuşku duymuyorum ve projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"KOKPİTE LAYIK OLAN, EHİL OLAN BİNSİN"

Törende TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, TUSAŞ'ın eski büyük ortağı Türk Uçak Sanayii A. Ş. ?nin Kurucu Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Saim Dilek ile TAI'nin ilk Genel Müdürü olarak görev yapan Jerry R. Jones'a birer şükran plaketi takdim etti. Törende, TUSAŞ test pilotu tarafından, teslim edilen ilk F-16'nın görev yapacağı 4'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'ndaki 'Ceylan Filosu'nun komutanına temsili anahtarı verildi. Törenin sonunda, Bakan Gönül, ABD Büyükelçisi Ricciardone ve komutanlar, hangardan çıkarılan F-16'yı yakından inceledi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Abidin Ünal, kokpite oturarak, basın mensuplarına pilot selamı yaptı. Burada gazetecilere açıklamada bulunan Bakan Gönül, Hava Kuvvetleri'nin temel unsurunu F-16'ların oluşturduğuna işaret ederek, "Şimdi bu uçakların en gelişmişini de filomuza katmış olacağız. Hava Kuvvetlerimizin 100. yılında kendilerine böyle bir armağan vermekten büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.

Bir gazetecinin 'Siz niye kokpite binmediniz?' sorusuna Gönül, "Görseniz kokpite binmenin ne kadar sorumluluk taşıyan bir iş olduğunu anlarsınız. Tabii layık olan, ehil olan binsin dedik. 30 adet F-16 ile Türk Silahlı Kuvvetlerimiz daha güç kazandı" diye konuştu.

(Tür: Ankara)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 16'nın Teslimi Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı
    07:42 İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı

    İranlı şarkıcı Moein, Van'da verdiği konserde yaşanan izdiham nedeniyle salonun cam kapıları kırıldı. İranlılar, konser alanına geçmeye çalışırken ezilme tehlikesi yaşadı. Konser alanına girmek için saatlerce bekleyen binlerce İranlı, izdiham oluşturdu. Tehlikeye aldırış etmeyen İranlılar, kırılan cam kapılar arasından geçerek konseri izledi.

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, yıllardır merakla beklenen Counter-Strike 2'yi Eylül 2023'te piyasaya sürdü. Ancak oyuncular, hile kullanımının hala yaygın olduğunu ve Valve'ın bu sorunu çözemediğini belirtiyor. Counter-Strike 2'nin Anti-Hile sistemine rağmen duvar arkasını görme ve otomatik nişan alma gibi hilelerin hala sıkça kullanıldığı söyleniyor. Valve'ın bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.


Advertisement