17 Aralık Soruşturmasındaki Savcılar Hakkında İddianame (4) - Son Dakika
Güncel

17 Aralık Soruşturmasındaki Savcılar Hakkında İddianame (4)

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 17 Aralık soruşturması kapsamında usulsüzlükler yapmasına ilişkin hazırlanan iddianamede, "Her üç Cumhuriyet savcısı da gelen bilgi ve talimat doğrultusunda ve organize şeklinde aynı anda ikametlerini terk etti.

11.08.2016 15:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 17 Aralık soruşturması kapsamında usulsüzlükler yapmasına ilişkin hazırlanan iddianamede, "Her üç Cumhuriyet savcısı da gelen bilgi ve talimat doğrultusunda ve organize şeklinde aynı anda ikametlerini terk etti. Yakalama müzekkeresinin tanziminden saatler önce Celal Kara ve Zekeriya Öz'ün, Artvin ilinde bulunan sınır kapısından Gürcistan ülkesine 25 dakika ara ile kaçışları sağlandı." denildi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner tarafından hazırlanan 557 sayfalık iddianamede, FETÖ'nün darbe girişiminin hatırlatıldığı ve şüpheliler Zekeriya Öz, Celal Kara, Mehmet Yüzgeç'in emniyet teşkilatının hiyerarşik yapısı, görev ve yetki sınırları içerisinde kaldıkları sürece, anayasal düzeni cebir ve şiddet kullanarak ortadan kaldıracakları değerlendirmesinde bulunuldu.

FETÖ'nün darbe girişiminin hatırlatıldığı iddianamede, "15 Temmuz 2016 tarihinde Silahlı Kuvvetler içerisinde yapılanan Fethullah Silahlı Terör Örgütü'ne mensup görevlilerin (şüphelilerin de dahil olduğu) Türkiye'de yüzlerce insanı öldürüp, binlerce insanı yaralaması, Türkiye Cumhuriyet Hükümetini yıkma teşebbüsünde bulunması, anayasal düzeni ihlal etmesi, yüzlerce masum insanı öldürmesi, adam öldürme, silahlı terör örgütü kurdukları tüm halkımızın şahitliğince ispatlanmakla birlikte, şüpheliler emniyet teşkilatının hiyerarşik yapısı dışında ve mensubu olmakla sahip oldukları silahlı güce ve kaynağını Anayasa'dan ve yasalardan almayan hukuka aykırı bir yetkiye dayanmak suretiyle meydana getirdikleri oluşumla, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmişlerdir" denildi.

İddianamede, şüpheli savcıların, Türkiye Cumhuriyeti ve Hükümetinin yatırımlarını etkilemek, ekonomik açıdan hükümeti zora sokmak için bazı şirketlere operasyon yaptıkları anımsatıldı.

Şüpheli Kara hakkında iddianamede, "Fetullah Gülen'in liderliğini yaptığı PDY adlı örgüte üye olduğu, anılan örgütün hükümet politikasından duyduğu rahatsızlık nedeniyle de Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümetini, gerek yurt içinde gerekse uluslararası platformda zor durumda bırakmak ve itibarsızlaştırmak için İstanbul Emniyet Müdürlüğünde görevli bir kısım polis amir ve memurlarıyla fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ettiği, eski Ekonomi Bakanı, İçişleri Bakanı ve AB Bakanı hakkında soruşturma yürütecek suç isnadında bulunduğu ve bu şekilde özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği, Türkiye Cumhuriyeti idarecilerini itibarsızlaştırmak amacıyla basın mensupları ile röportaj yaptığı, mensup olduğu Fethullah Gülen Terör Örgütü ile aynı kapsamda çalışan emniyet görevlilerinin kendi aralarındaki yazışmalarında resmi olmayan özel programlar kullandığı, devlet hiyerarşisine aykırı olarak farklı birimlerde çalışan devlet görevlileri ile mesai içi ve sonrasında bir araya gelerek örgüt amacı doğrultusunda ortak hareket ettiği" tespitine yer verildi.

-"Öz, hükümet politikasından rahatsız"

FETÖ/PDY adlı örgüte üye olduğu vurgulanan iddianamede Yüzgeç'in, İstanbul Emniyet Müdürlüğünde görevli bir kısım polis amir ve memurlarıyla fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ettiği savunuldu.

İddianamede, şüpheli Kara hakkında, "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı çalışma talimatına aykırı davranmak suretiyle Türkiye Cumhuriyeti'ne, bakanlarına suç isnadında bulunulan soruşturma evrakını uhdesinde tuttuğu, hukuk dışı şekilde Halkbank çalışanı ve yöneticilerinden 60'a yakın kişiyi aynı zamanda gözaltına aldırıp, haklarında tedbir talebinde bulunarak, oluşturulan algının etkisi ile ekonominin bozulmasına ve bankayı zarara uğratıp spekülatörlerin haksız para kazanmasına sebebiyet vermeye çalıştığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanını ve idarecileri itibarsızlaştırmak amacıyla basın mensubu ile yaptığı röportajda Türkiye Cumhuriyeti Başbakanını örgüt lideri gibi lanse ettiği, hedef aldıkları şahısları sahte isimlerle dinleyip elde edilen verileri suç oluşturacak şekilde kes-kopyala şeklinde bir araya getirip örgüt amaçları doğrultusunda kullandığı belirlenmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

İddianamede, şüpheli Öz'ün FETÖ yöneticilerinden olduğuna anlatılarak, "Hükümet politikasından rahatsızlık duyduğu, İstanbul Emniyet Müdürlüğünde görevli bir kısım polis amir ve memurlarıyla fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ettiği, şahsi twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda hükümeti yıkma kastını ortaya koyduğu, FETÖ üyeleri ve aynı kapsamda çalışan emniyet görevlilerin kendi aralarındaki yazışmalarında resmi olmayan özel bir program kullandığı, hedef aldığı şahısları sahte isimlerle dinleyip, elde edilen verileri suç oluşturacak şekilde bir araya getirdiği, yasama dokunulmazlığı bulunan 61. Hükümet Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile bazı kabine üyeleri hakkında soruşturma yürüterek usülsüz şekilde dinlemeye aldığı, istihbari dinleme kapsamında iletişim bilgileri tespit edilen hükümet üyeleri hakkında isimsiz ihbar ve mail dilekçelerine istinaden suç soruşturmalarını başlattığı anlaşılmıştır" denildi.

Örgüt emaresi "Kaçış planı"

İddianamede, şüpheli savcılar Öz ile Kara'nın haklarında tutuklama kararı çıkarılmadan önce bu bilgiye ulaştıkları öne sürüldü.

Şüpheli savcılar hakkında Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başmüfettişliğince HSYK 3. Dairesinden soruşturma izni talebinde bulunması sonrasında şüpheli savcıların yurt dışına kaçtıkları belirtilen iddianamede, şu bilgilere yer verildi:

"Her üç cumhuriyet savcısı da gelen bilgi ve talimat doğrultusunda ve organize şeklinde aynı anda ikametlerini terk etti. Yakalama müzekkeresinin tanziminden saatler önce Celal Kara ve Zekeriya Öz'ün, Artvin ilinde bulunan sınır kapısından Gürcistan ülkesine 25 dakika ara ile kaçışları sağlandı. Şüphelileri karşılayacak kişilerce tanınmalarını kolaylaştırmak için her ikisinin de aynı renk ve şekilde kıyafetler giydikleri, kendilerini karşılayan örgüt elemanlarının yardımı ile değişik devletler üzerinden Almanya'ya geçiş yaptıkları, halen yurt dışında bulundukları, örgütlü bir yapının ekonomik ve siyasi yardımı ile koruması olmadan yurt dışına çıkış ve yaşamlarını idameleri mümkün bulunmazken, Mehmet Yüzgeç'in de aynı örgütün üyeleri tarafından saklanmak suretiyle korunduğu anlaşılmıştır."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 17 Aralık Soruşturmasındaki Savcılar Hakkında İddianame (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi
    22:49 İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi

    İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması nedeniyle 24 binanın tahliye edildiğini, 78 kişinin otellere yerleştirildiğini bildirdi. Yıldıztabya Mahallesi'nde yaşanan olayda, toprak kayması sonucu 14 gecekondu etkilendi ve 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi. Bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Tahliye edilen binalarda hasar tespit çalışmaları yapılacak.

  • Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı
    22:48 Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı

    Elazığ'da bazı öğrencileri taciz ettiği iddiasıyla gözaltına alınan lise müdürü G.C, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak devam eden soruşturma sürecinde bir öğrenci daha şikayette bulundu ve müdür tekrar gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen müdür, 9 öğrenciyi taciz ettiği öne sürüldüğü gerekçesiyle tutuklandı.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi
    22:38 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Tuğba Yurt, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserde çok sayıda kişi şarkılara eşlik etti ve Yurt'un performansı büyük alkış aldı.


Advertisement