18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. Yıl Dönümü

Ordu, Rize, Giresun, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt'ta, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. Yıl Dönümü dolayısıyla törenler düzenlendi.

18.03.2018 15:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu, Rize, Giresun, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt'ta, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. Yıl Dönümü dolayısıyla törenler düzenlendi.

Rize Sahil Camisi'nde kılınan sabah namazının ardından Kur'an-ı Kerim okunarak şehitler için dua edildi. Namaz sonrası Vali Erdoğan Bektaş, Belediye Başkanı Reşat Kasap, İl Emniyet Müdürü Altuğ Verdi ve İl Jandarma Komutanı Albay Hakan Dedebağı, vatandaşlara Çanakkale cephesinde asker karavanası olan kırık buğday çorbası ve ekmek dağıttı.

Vali Bektaş, burada yaptığı açıklamada, Çanakkale zaferinin bütün tarih açısından çok anlamlı olduğuna işaret ederek, "Biz bu topraklara Orta Asya'dan geldik. Çanakkale'ye kadar hep birilerinin bazı hayalleri vardı. Bu topraklardan bizi çıkarmak istiyorlardı. Bizi buralarda kalıcı görmüyorlardı. Çanakkale ile öyle bir irade ortaya çıktı ki artık 103 yıldır hiç kimsenin ağzından böyle bir laf çıkmıyor. Dost, düşman herkes anladı, inandı ve kanaat getirdi ki bu millet bu topraklarda kalıcıdır. Bu konuda hiçbir tereddüt yoktur." dedi.

Çanakkale'nin bir milletin varlık yokluk mücadelesine girme anı olduğunu belirten Bektaş, "O zaman zayıf şartlardaydık. Dünya bizden güçlüydü. Bugüne kıyaslanamayacak derecede arada büyük bir güç farkı vardı. Güç dengesizliği vardı. Ona rağmen iman gücü ve var olma iradesi Çanakkale'yi kazanmamızı sağladı. Çok ağır bedeller ödeyerek bu sonuca ulaşıldı. Bütün varımızı ve yoğumuzu ortaya döktüğümüz ciddi bir buluşmaydı." diye konuştu.

Belediye Başkanı Kasap ise Rize Belediyesi olarak vatandaşlara buğday çorbası ikramında bulunduklarını ifade ederek, "Bugün de millet olarak aynı ruhla vatanımız için savaşıyoruz. Gerek Afrin'de gerekse 15 Temmuz'da bu ruhu hissettik ve hissettiriyoruz." dedi.

Daha sonra Bektaş, Kasap ve beraberindekiler, İslampaşa Mahallesi Kurşunlu Camisi önündeki şehit mezarlarını ziyaret etti. İl Müftü Yardımcısı Naci Çakmakçı tarafından Kur'an-ı Kerim okundu, İl Garnizon Komutanlığı tarafından saygı atışı yapılarak şehit mezarlarına çiçek bırakıldı.

Anma programı Rize Valiliği tören alanında Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi. Törende, Özel Bilge İlköğretim Okulu öğrencilerinin o döneme ait giydiği hemşire ve asker kıyafetleri dikkati çekti.

Ordu

Ordu'da ilk tören, Altınordu ilçesi Eskipazar Mahallesi'ndeki Garnizon Şehitliği'nde gerçekleşti.

Buradaki anıta çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Saygı atışının yapıldığı törende, Vali Seddar Yavuz, Şehitlik Özel Defteri'ne duygularını yazdı.

Şehit mezarlarının ziyaret edildiği törene, Vali Yavuz'un yanı sıra Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Çoruh, İl Jandarma Komutanı Albay Tolunay Başer, Emniyet Müdürü Mehmet Erduğan, daire müdürleri, şehit yakınları, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Atatürk Kültür Merkezi'nde devam edilen törende konuşan Vali Yavuz, Çanakkale Zaferi'nin köklü bir milletin, asil bir halkın yedi düvele diz çöktüren mücadelesi olduğunu vurgulayarak, "Türk ve dünya tarihinde önemli bir dönüm noktası olan 18 Mart Çanakkale Zaferi, vatan topraklarımızı savunmak ve korumak için canlarını ortaya koymaktan çekinmeyen şehitlerimizin anılması bakımından önemli ve anlamlı bir gündür." dedi.

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve ebediyete intikal etmiş gazileri rahmet, şükran ve minnetle anan Yavuz, "Onların destansı kahramanlıklarının, eşsiz fedakarlıklarının tüm gençlerimize örnek olmasını diliyoruz. Ruhları şad olsun. Milletimiz ebediyen var olsun." ifadesini kullandı.

Ordu Fen Lisesince düzenlenen program, şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

Gümüşhane

Gümüşhane Valiliği önünde düzenlenen törende, Vali Okay Memiş ve Belediye Başkanı Ercan Çimen Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Saygı duruşunda bulunulan ve İstiklal Marşı okunan törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı katılımcılara okundu.

Buradaki törenin ardından Gümüşhane Kültür Merkezi'nde öğrenciler tarafından düzenlenen "Çanakkale'yi Anlamak" adlı tiyatro oyunu sahnelendi. Katılımcılara üzüm hoşafı ve kuru ekmek ikram edildi.

Törende konuşan Vali Memiş, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Afrin'deki harekattaki başarısına işaret etti.

Memiş, şehitlerin Türk milletinin başının tacı olduğunu vurgulayarak, onlara Allah'tan rahmet diledi.

Tören sonrası Vali Memiş ve Belediye Başkanı Ercan Çimen, protokol üyeleriyle Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği'ni ziyaret etti.

Ziyaretin ardından protokol üyelerince Emirler ve Özcan Mezarlığındaki şehit kabirleri ziyaret edilerek dua edildi.

Artvin

Artvin Garnizon Şehitliği'nde düzenlenen tören, Vali Ömer Doğanay ve Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe'nin şehitlik anıtına çelenk sunmasıyla başladı.

Saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı'nın okunduğu törende, şehitler için saygı atışı yapıldı.

Şehitlik defterine günün anlam ve önemini içeren duygularını yazan Vali Doğanay, 18 Mart'ın tarihin dönüm noktası olduğunu, Türk milletinin özgürlük ve vatanı için gerektiğinde neleri feda edebileceğini bir kez daha kanıtladığı bir dönemi simgelediğini söyledi.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapıldığı ve şiirlerin okunduğu tören, şehit mezarlarının ziyaret edilerek karanfil bırakılması ve Kur'an-ı Kerim okunmasıyla sona erdi.

Artvin Anadolu İmam Hatip Lisesince Artvin Çoruh Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen törende ise tarih öğretmeni İsmail Cahit Düzgün günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

Öğrencilerin şiirler okuduğu ve tiyatro gösterisi sunduğu törende, resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Tören, Türkiye'nin 81 ilinde, okullara isimleri verilen şehitlerin fotoğraflarının yer aldığı "81 Şehit 82 Mektup" adlı serginin gezilmesiyle sona erdi.

Törene, Vali Ömer Doğanay, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Garnizon Komutanı Piyade Albay Abdurrahman Cengiz Çerçi, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki, kurum müdürleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Giresun

Giresun'da ilk tören Giresun Kalesi'ndeki şehitlikte gerçekleştirildi.

Burada Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları ve Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu şehitlik anıtına çelenk bıraktı, şehitler için dua edildi.

Törene daha sonra Giresun Belediyesi Vahit Sütlaş Sahnesinde devam edildi. Buradaki törende, öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı, şiirler okundu ve tiyatro gösterisi sahnelendi.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. Yıl Dönümü dolayısıyla Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları bir otelde şehit yakınları ve gazilerle yemekte bir araya geldi.

Bayburt

Bayburt'ta ilk tören İmarettepe'de gerçekleştirildi. Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, Belediye Başkanı Mete Memiş, Garnizon Komutanı Tankçı Albay Davut Balibaşa ile Bayburt Şehit ve Gazi Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Selami Köksal, şehitlik anıtına çelenk bıraktı.

Şair Zihni Kültür Merkezi'nde devam eden programda konuşan Vali Pehlivan, Çanakkale Savaşı'nın sıradan bir savaş olmadığını, aynı zamanda adeta bir okul gibi olduğunu söyledi.

Vali Pehlivan, Çanakkale'nin milli ve manevi ruhun tezahür ettiği bir okul olduğunu belirterek, "Çanakkale sadece o günlere ait değil, bugünlere de yarınlara da ışık tutacak bir okul. Çanakkale bizim milletimizin yeniden doğduğu, yeniden ayağa kalktığı, imkansızlıkları inançla dize getirdiği bir meydan, bir arena." dedi.

Tören, öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini konu alan tiyatro gösterisi ile sona erdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. Yıl Dönümü - Son Dakika

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız
    23:35 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Kazandığımız başarıları daha geliştirmek ve nihayetinde terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız. Kahraman Mehmetçiğin yürüttüğü operasyonlar, teröristlerin bu coğrafyadan tamamen yok olması için aralıksız sürecek.

  • Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti
    23:30 Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti

    Uluslararası Adalet Divanı, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılması nedeniyle artık bölgede kıtlık başladığını belirterek, İsrail'in engelsiz insani yardım konusunda gerekli ve etkin önlemleri bir an önce alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, İsrail'in BM ile koordineli bir biçimde Gazze'ye insani yardım konusunda gerekli ve etkili önlemleri bir an önce alması gerektiğini vurguladı.

  • Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı
    23:27 Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı

    İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bir araya gelen taraftarlar, 10 yıl önce yıkılan stadyumun yeniden yapılması için miting düzenledi. Taraftarlar, Karşıyaka İlçe Stadı ve Yalı Tesisleri arazisinde bir araya gelerek meşale yaktı ve çeşitli sloganlar attı. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, taraftarın yıllardır yapılmayan Karşıyaka Stadı için yaptığı etkinliğe kulüp yönetimi olarak destek verdiklerini belirtti. Etkinliğe siyasi parti adayları ve kulüp yöneticileri de katıldı.

  • Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır
    23:27 Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır

    Yücel Mollaismailoğlu, Milli Görüş'ün geleceği için Cumhur İttifakı'nda yer almanın önemine vurgu yaparak, destek çağrısı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin milli savunma sanayisi alanında kaydettiği gelişmeleri ve partilerinin tutarlılığını vurguladı.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor
    23:25 Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor

    Karşıyaka taraftarı, yıllar önce yıkılan stadyumlarını geri istemek için Türkiye'nin ilk taraftar mitingini düzenledi. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı ve diğer sporcular, camia ve taraftarlar, yeni stadyum için destek istedi.

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur
    23:24 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşunun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşun olduğunu belirterek, "Bundan sonraki hakim ve savcılarımız, yargı mensuplarımız şehidimizin emanetine sahip çıkma noktasında hep beraber mücadelemizi...

  • Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu
    23:24 Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu

    Kastamonu'nun Kuzeykent Mahallesi'nde yatsı namazı için camiye giden vatandaşlar, inşaat alanında bir erkek cesedi buldu. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yapılan incelemeler sonucunda cesedin İsmail Konukçu'ya ait olduğu ve baş bölgesinden darbe aldığı tespit edildi. İsmail Konukçu'nun intihar ettiği şüphesi üzerinde duruluyor.

  • Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
    23:23 Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti

    Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde Cemal Sönmez (62) idaresindeki motosiklet ile Kadir K. (29) yönetimindeki kamyonet çarpıştı. Motosiklet sürücüsü olay yerinde hayatını kaybederken, kamyonet sürücüsü gözaltına alındı.


Advertisement