18 Mart Törenlerine Kürtçe Davet - Son Dakika
Güncel

18 Mart Törenlerine Kürtçe Davet

18 Mart Törenlerine Kürtçe Davet

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98.yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü programı açıklandı.

05.03.2013 17:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü programı açıklandı. Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, "Yiğidin harman olduğu Çanakkale'de senden de bir parça var" sloganının Türkçe, Kürtçe ve Arapça olarak afişlere yazılacağını, bu afişlerin 81 vilayete asılacağını söyledi.

Çanakkale Valiliği, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıl dönümü olan 18 Mart Törenlerine, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki vatandaşları Kürtçe pankartlarla davet edecek. Törenlerde, Çanakkale şehitlerinin torunları da ilk defa yer alacak.

Çanakkale Deniz Savaşlarının 98'nci yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü programı hakkında bilgi veren Vali Güngör Azim Tuna, hazırlanan "Biz Değil Miydik Projesi" ile iç barışın sağlanacağını belirtti. Tuna, 98 ayrı faaliyet düzenleneceği kutlamaların 12 Mart 2013 Salı saat 10.00'da, Çimenlik Kalesi içindeki açılış ve Devlet Övünç Madalyası takdim törenleriyle başlayacağını hatırlatarak hafta boyunca yapılacak programları tanıttı.

Buna göre, 14 Mart Perşembe Çanakkale'den Ankara'ya Zafer Koşusu başlayacak ve kutsal emanetler, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ulaştırılmak üzere yola çıkacak. Hafta boyunca "Çanakkale 1915" filmi, çeşitli alanlarda gösterilecek. 15 Mart Cuma günü ise Çanakkale Zaferi Pul Sergisi açılacak. Zafer kutlamaları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da iştirakiyle 18 Mart Pazartesi günü Çanakkale 18 Mart Stadyumu ve Şehitler Abidesi'ndeki iki törenle yapılacak. 19 Mart Salı günü İlber Ortaylı tarafından "1915'ten 2015'e Doğru Bir Asırlık Kutlu Öyküsü" konulu bir konferans verilecek. Aynı gün tarihçi Mustafa Armağan'ın "Sultan Abdülhamit'in Kurtlarla Dansı" konulu konferansı da yer alacak. "Çanakkale Yolun Sonu" filminin Çanakkale galası da 19 Mart akşamı gerçekleştirilecek. Kutlamalar, 24 Mart Pazar akşamı rap şarkıcısı Murat Korkmaz ve Mustafa Ceceli'nin konseriyle sona erecek.

Vali Tuna, 18 Mart törenleriyle ilgili bütün illerde afişler ve pankartlar asacaklarını, Güneydoğu'daki illerde Kürtçe ve Arapça dillerini de kullanacaklarını söyledi. Tuna, "81 ilde billboardlara afiş asılacak. Sloganlardan biri, 'Yiğidin harman olduğu Çanakkale'de senden de bir parça var' olacak. Bunun Türkçe, Kürtçe ve Arapça versiyonları da yazılacak çünkü bizim coğrafyamızda yaşayan insanlar için onların dilinde bunu söylemek sembolik bir anlam taşıyor. İngilizce de olabilir, başka dillerde de olabilir. Buraya Doğu ve Güneydoğu'nun uzak bölgelerinden gelip de düşünceleri değişen insanlar gördük. Bizim gelemeyenlerin de ayaklarına gidip bu mesajı bir şekilde vermemiz lazım. 98 yıl önce ülkenin dört bir yanından gelip şehit olanların torunlarını bir araya getireceğiz. Çanakkale Savaşlarında şehit olanların torunları, yoksa onların çocukları olacak. Sayı şu anda 100'leri buldu, gelecek sene binlere çıkabilir. İç barışı sağlamaya yönelik, çok önemli bir proje. İlk defa bu yıl şehit torunları, resmi geçitte de yer alacak" dedi. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 18 Mart Törenlerine Kürtçe Davet - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement