18 Patlayıcı Madde Arama Köpeği Göreve Hazır - Son Dakika
Güncel

18 Patlayıcı Madde Arama Köpeği Göreve Hazır

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Celalettin Lekesiz, "Karşılıklı çatışmadan çok patlayıcı düzenekleri kurmak suretiyle yapılan tuzaklamalar düne göre daha fazla. O halde, patlayıcı arama, bomba arama köpekleri ve onların idarecilerinin de devreye girmesi fevkalade önem arz ediyor" dedi.

26.02.2016 17:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Celalettin Lekesiz, "Karşılıklı çatışmadan çok patlayıcı düzenekleri kurmak suretiyle yapılan tuzaklamalar düne göre daha fazla. O halde, patlayıcı arama, bomba arama köpekleri ve onların idarecilerinin de devreye girmesi fevkalade önem arz ediyor" dedi.

"Patlayıcı Madde, Silah, Mühimmat Arama Köpeği ve İdarecisi Temel Eğitim Programı"nın tamamlaması dolayısıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Köpek Eğitim Merkezi'nde tören düzenlendi.

Lekesiz, törende, emniyet teşkilatının 171 yıllık birikimi ve donanımıyla Türk milletine hizmet ettiğini söyledi.

Emniyet teşkilatının zengin birikiminden aldığı tecrübe ve insan kaynaklarının yetişmesine verdiği önem ile suç ve suçluyla mücadelesinde caydırıcı kapasiteye ulaştığını ifade eden Lekesiz, şöyle konuştu:

"Emniyet teşkilatı, alınan tüm önlemlere rağmen suçların ortaya çıkması halinde kabul edilebilir sürelerde faillerin ortaya çıkması noktasında ciddi bir kapasiteye ulaşmış durumdadır. Emniyet teşkilatı tüm bunları analitik yaklaşımla ele alıp, deyim yerindeyse geleceği yönetmeye çalışarak yapıyor. Zira biliyoruz ki geleceği yönetmek konusunu ıskalarsak, yetersiz kalırsak, olayların peşinden gitmek zorunda kalabiliriz. İşte bir taraftan terörle mücadele, bir taraftan trafik hizmetleri, bir taraftan organize suç şebekeleriyle mücadele, huzur ve güvenliğin her alanında mücadele ederken hiç şüphesiz teşkilat mensuplarına yardımcı olan bir taraftan teknolojik altyapı, bir taraftan bilişim teknolojisi gibi diğer unsurlar var. Eğitimlerini tamamlayan görev köpekleri gibi bir taraftan da çalışmalarımızda bize yardımcı olan gezegenimizin diğer canlıları var. Bugün eğitimlerini tamamlayan 18 köpeğimiz ile onların idarecilerinin sertifikalarını vereceğiz."

Lekesiz, terör olaylarının bir süredir yeniden yoğunlaştığını anımsatarak, şöyle devam etti:

"5-6 aydır terörle mücadele çalışmalarında gördüğümüz, yaşadığımız şu, yeni bir eylem çeşidi ve dokusuyla karşı karşıyayız. Patlayıcı ile yapılan, karşılıklı çatışmadan çok patlayıcı düzenekleri kurmak suretiyle yapılan tuzaklamalar düne göre daha fazla. O halde, patlayıcı arama, bomba arama köpekleri ve onların idarecilerinin de devreye girmesi fevkalade önem arz ediyor. Dolayısıyla bu arkadaşlarımız takım halinde görevlerini icra ederlerken bilecekler ki görevlerini ne kadar özenle yürütürlerse, polisimizin, askerimizin, korucularımızın, sivil insanlarımızın şehit olması, hayatını kaybetmesi gibi elim olaylar da o oranda azalacaktır. Dolayısıyla bu vesileyle bir kez daha belirtmek isterim ki lütfen arkadaşlarımız bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da görevlerini ne kadar iyi yaparlarsa şehit ve gazi sayısı, sivil insan kaybı o kadar az olacaktır. Bu düşünceyi, bu disiplini göz ardı etmeksizin görevlerini icra etsinler."

İlk polis köpeği "Dolf"

Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkan Vekili Cengiz Erişir de köpeklerin 12 bin yıldır insanların sadık dostu olduğunu ve daima insanlığın hizmetinde yer aldığını dile getirdi.

Zamanla köpeklerin üstün koku alma özelliklerinin keşfedildiğine işaret eden Erişir, dünya genelinde ilk polis görev köpeğinin 1901'de Almanya'da kullanılmaya başlandığını bildirdi.

Erişir, Türkiye'de ise ilk kez 1930'da Almanya'dan getirilen "Dolf" isimli köpeğin polis hizmetlerinde kullanıldığını kaydetti.

Köpek Eğitim Merkezi'nin uyuşturucu arama ve asayiş devriye branşlarında 4 köpekle eğitimine başladığını belirten Erişir, bugün merkezin 10 farklı branşta eğitim verdiğini, çok sayıda görev köpeğini Türk ve yabancı kolluk birimlerinin hizmetine sunduğunu anlattı. Köpek Eğitim Merkezi'nde bugüne kadar 3 bine yakın görev köpeği yetiştirildiğini vurgulayan Erişir, 12 ayrı ülke kolluğuna yönelik eğitim verdiklerini ve 39 köpeğin bu ülkelere hibe edildiğini söyledi.

Yıllık ortalama 50 görev köpeğini emniyetin hizmetine kazandıran merkezin, 2016 hedefinin 150 olduğunu dile getiren Erişir, bu amaçla eğitim kampüsünün revize edilmesi için çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiğine dikkati çekti.

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde 9 farklı branşta 286 görev köpeğinin bulunduğunu, düzenlenen mezuniyet töreniyle sayının yükseleceğini bildiren Erişir, temin ve yavrulama süreci tamamlanan 25 köpeğin eğitimlerine ise 29 Şubat Pazartesi gününden itibaren başlanacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından eğitimleri tamamlanan idarecilere sertifikaları verildi.

Kapkaç şüphelisini kısa sürede etkisiz hale getirdi

Daha sonra görev köpekleri ve idarecileri tarafından gösteri sunuldu. İlk gösteride, bir aracın motor bölümüne yerleştirilen patlayıcı, görev köpeğince bulunurken, diğer gösteride ise temsili olarak bir kadının çantasını çalan kapkaç zanlısı, görev köpeğince etkisiz hale getirildi.

Gösterileri ilgiyle izleyen Lekesiz, törenin sonunda eğitimleri tamamlanan köpekler hakkında idarecilerinden bilgi aldı.

Törene, Emniyet Genel Müdürü Lekesiz'in yanı sıra Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Necmettin Emre ve Ali Baştürk, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Orhan Özdemir, Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkan Vekili Cengiz Erişir ile emniyet müdür ve amirleri katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 18 Patlayıcı Madde Arama Köpeği Göreve Hazır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, gençlerle iftar sofrasında buluştu
    11:53 Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, gençlerle iftar sofrasında buluştu

    Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, Muğla'da eğitim alan ve Menteşe Turgutreis KYK Yurdunda kalan gençlerle iftar sofrasında buluştu. İftarın ardından gençlerle sohbet eden Vali Akbıyık, tavsiyelerde bulunarak başarılar diledi. Programa üniversite rektörü, kaymakam, gençlik ve spor il müdürü ve il müftüsü de katıldı.

  • Trabzon'da kuru beton santrali faaliyete geçti
    11:53 Trabzon'da kuru beton santrali faaliyete geçti

    Trabzon'un Akçaabat ilçesinde bulunan kuru beton santrali hizmete açıldı. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, santralin faaliyete geçmesiyle yol bakım, onarım ve yapımının daha hızlı gerçekleştirileceğini belirtti. Ayrıca, yerli kaynakların kullanılacağı altyapı projeleri, inşaatlar ve yol betonlamalarıyla birlikte maliyetlerin düşürülerek çalışmaların hızlandırılacağı ifade edildi.

  • Eskişehir'de Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi
    11:52 Eskişehir'de Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

    Eskişehir'de 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin huzur ve güven içerisinde yapılması amacıyla düzenlenen 'Seçim Güvenliği Toplantısı' Vali Hüseyin Aksoy'un başkanlığında gerçekleştirildi. Vali Aksoy, seçimlerle ilgili mülki idare amirlerine ve güvenlik güçlerine önemli görev ve sorumluluklar düştüğünü vurgulayarak, gerekli tüm tedbirlerin alındığını belirtti. Toplantıda seçimlerle ilgili mevzuat ve güvenlik tedbirleri hakkında sunumlar yapıldı.

  • Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde trafik kazası: 1 yaralı
    11:52 Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde trafik kazası: 1 yaralı

    Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Haşim Benli Caddesi üzerindeki çarpışma sonucu motosiklet sürücüsü yaralandı. Yaralı, 112 Acil Servisi ekipleri tarafından Tavşanlı Doç. Dr. Mustafa Kalemli Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Doğanşehir Belediyesi Hizmet ve Yatırımlarının Açılışı Gerçekleştirildi
    11:52 Doğanşehir Belediyesi Hizmet ve Yatırımlarının Açılışı Gerçekleştirildi

    Doğanşehir Belediyesi tarafından yapılan hizmet ve yatırımların açılışı, Doğanşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası'nda düzenlenen toplu açılış töreniyle gerçekleştirildi. Açılışta, Doğanşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, Doğanşehir Gençlik Merkezi ve Vahap Küçük Millet Bahçesi'nin resmi açılışı yapıldı.

  • Denizli'de 800 bin 548 seçmen oy kullanacak
    11:52 Denizli'de 800 bin 548 seçmen oy kullanacak

    31 Mart'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimleri için Denizli'de 2 bin 636 sandıkta 800 bin 548 seçmenin oy kullanacağı bildirildi.

  • Adıyaman'da iki otomobil çarpıştı: 12 yaralı
    11:51 Adıyaman'da iki otomobil çarpıştı: 12 yaralı

    Adıyaman'ın Kahta ilçesinde meydana gelen kazada, Edan Nur S. yönetimindeki Volkswagen otomobil ile Ali İ. yönetimindeki Renault otomobil çarpıştı. Kazada sürücü ve araçlarda bulunan 12 kişi yaralandı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından Kahta Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • Van'da sel felaketinin yaşandığı mahallede taşkın koruma tesisi inşa edildi
    11:51 Van'da sel felaketinin yaşandığı mahallede taşkın koruma tesisi inşa edildi

    Van'ın Başkale ilçesine bağlı Esenyamaç Mahallesi'nde yaşanan sel felaketinin ardından Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan taşkın koruma tesisi, vatandaşların güvenliğini sağlamak ve su kaynaklarını yönetmek amacıyla inşa edildi. Tesisin tamamlanmasıyla bölge sakinleri daha güvende hissetmekte ve sel felaketlerine karşı daha güvenli bir ortamda yaşamaktadır. Mahalle sakinleri, devletin sağladığı hizmetlerden memnuniyetlerini dile getirerek, devlete minnettar olduklarını ifade etmiştir.

  • Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın Anma Programı Düzenlendi
    11:50 Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın Anma Programı Düzenlendi

    Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz, şehadetinin 9. yılında Eskişehir Adliyesi'nde düzenlenen programla anıldı. Kiraz'ın adının verildiği salonda düzenlenen anma programına, Hakimler ve Savcılar Kurulu üyeleri ve çok sayıda savcı ile yargı çalışanı katıldı.

  • UAD'nin İsrail'e yönelik ihtiyati tedbir kararları ve önemi
    11:50 UAD'nin İsrail'e yönelik ihtiyati tedbir kararları ve önemi

    İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Av. Dr. Abdullah Musab Şahin, UAD'nin 28 Mart 2024'te açıkladığı yeni ihtiyati tedbir kararlarını ve önemini AA Analiz için kaleme aldı.

  • Kocaeli'de Açılan Otomotiv Kursu Ara Elaman Yetişmesine Katkı Sağlıyor
    11:47 Kocaeli'de Açılan Otomotiv Kursu Ara Elaman Yetişmesine Katkı Sağlıyor

    Kocaeli'de açılan otomotiv kursu, sektörün ara elaman ihtiyacını karşılamaya yardımcı olurken, vatandaşların araçlarındaki arızalara müdahale etmelerini kolaylaştırıyor. Kursiyerler hem teorik hem de uygulamalı eğitimler alarak sektörde iş bulma imkanı elde ediyor.


Advertisement