19. Beyaz Müzayede - Son Dakika
Kültür Sanat

19. Beyaz Müzayede

19. Beyaz müzayede eserleri düzenlenen bir kokteyl ile tanıtıldı.

14.03.2012 14:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Beyaz Müzayede, sanat dolu bir hafta sonuyla sezonu açıyor. 19.Beyaz Müzayede, 17- 18 Mart'ta Conrad Otel'de gerçekleştirilecek. Müzayedede Türk ve Dünya Ustaları'nın, Orta Kuşak ve Gençler'in başyapıtlarının yanı sıra video, fotoğraf ve heykelden oluşan toplam 360 eser satışa sunulacak. Müzayedede görücüye çıkacak Sofa Hotel'de düzenlenen bir kokteyl ile tanıtıldı. Aziz-Didem Karadeniz'in ev sahipliği yaptığı kokteyle sanat, cemiyet ve iş dünyasından ünlü isimler katıldı. Selin-Nuri Has, Mustafa Taviloğlu, Erol Aksoy, Geri Benardete, Nezih Barut, Melissa Kanatlı, Pınar Sabancı, Atilla Atasoy kokteyle katılan isimler arasındaydı.

MÜZAYEDEYE DAİR:

2 bölümden oluşacak müzayedenin 1. bölümünde 186 eser ve 2. bölümünde 174 eser satışa sunulacak. Canan Tolon, Haluk Akakçe, Leyla Gediz, Adnan Çoker, Ömer Uluç, Ferruh Başağa, Mehmet Güleryüz, Komet, Erol Akyavaş, Fahrelnisa Zeid, Mübin Orhon, Nejad Melih Devrim, Abidin Dino gibi Türk sanatçıların yanı sıra Julian Opie, Peter Halley, Macus Lüpertz gibi yabancı sanatçıların eserleri de sanatseverlerle buluşacak.

2011 yılında Londra'da Sotheby's Müzayede'sinde bir eseri 310,000 USD ile satış rekoru kıran Taner Ceylan'ın kendi arkadaşını resmettiği 'Alp' adlı meşhur resmi 160,000-200,000 TL tahmini fiyat aralığı ile satışa sunuluyor. Sanatçının bu eseri Damiani'nin 2011 yılında yayınlanan kitabında yer alıyor.

19. Beyaz Müzayede'de halen Galerist'te sergisi devam eden ve eserleri dünya koleksiyonlarına girmiş önemli sanatçımız Haluk Akakçe'nin 7 adet eseri satışa çıkıyor. Geçtiğimiz günlerde video ve üç boyutlu eserler haricinde başka eser üretmeyeceğini açıklayan Haluk Akakçe'nin artık yapmayacağını açıkladığı Renkli Panel Serisi'ne ait toplam 5 eser satışa sunulanlar arasında yer alıyor. Özellikle, Londra'da yayınlanan 'Unleashed Contemporary Art From Turkey' isimli kitapta yer alan 200x200cm ebadındaki 'Haven't Slept For 3 Nights' isimli Renkli Panel Serisi'ne ait başyapıtın koleksiyonerlerin ilgi odağı olması bekleniyor. Almanya'nın en önde gelen galerilerinden Max Hetzler tarafından satılmış olan ve Haluk Akakçe'nin en önemli 2 video'sundan biri olarak gösterilen 'Shadow Machine' isimli video yapıtı koleksiyoner ve müzelerin yakından takip etmesi gereken bir eser olarak görülüyor.

Müzayedede gerek Türkiye'de gerekse yurtdışında açtığı sergilerde eserleri daha ilk günde satılan Canan Tolon'un 3 önemli eseri yer alıyor. 2005 tarihli 168x237cm ebatlı 'Rafineri' isimli başyapıtı, 2003 yılı tarihli 138x133cm ebatlı 'Körü Körüne' isimli tablosu ve yurtdışı bir koleksiyondan satışa sunulan 2009 tarihli 'Break in 6' isimli tablosu ise sanatçının koleksiyonerler tarafından sıklıkla aranan bir serisine ait olma özelliği taşıyor

Türk Figüratif Çağdaş Sanatı'nın en büyük ustalarından olan Komet'in bir tanesi heykel toplam 7 eseri satışa sunuluyor. Komet'in 1975 ve 1979 yılları arasında Paris'te yapmış olduğu meşhur 'Hospital Psychiatrique' isimli şaheseri 2. bölüm katalogunun arka kapağında yer alıyor. Türk Figüratif Çağdaş Sanatı'nın bir diğer ustası Mehmet Güleryüz'ün ise 1970'li yıllardan 2000'li yılara kadar çeşitli dönemlerine ait 5 adet resmi satışa sunuluyor. Özellikle Mehmet Güleryüz'ün 1970'li yıllarda 'Yeşil Dönemi' olarak bilinen dönemine ait 'Dinner' isimli tablosunun Mehmet Güleryüz koleksiyonerlerinin ilgi odağı olması bekleniyor.

17 Mart Cumartesi günü gerçekleştirilecek 1. bölümde dünyada önde gelen 11 sanatçının eserlerine de yer veriliyor. Bu eserler arasında dünya geometrik soyutunun öncüsü Amerikalı sanatçı Peter Halley'in 170x214cm ebadındaki 'Prison' isimli şaheseri, İngiliz sanatçı Julian Opie'nin 173x194cm ebadındaki 'Caterina Dancing in Red Dress' isimli yapıtı ve Alman Çağdaş Sanatı'nın ustası Macus Lüpertz'in 1994 yılında yaptığı178x156cm ebadındaki 'Portrait' isimli yapıtı yer alıyor.

19. Beyaz Müzayede'de; Türk Çağdaş Sanatı'nın orta kuşağının en önemli temsilcileri arasında gösterilen Kemal Önsoy'un 3 tanesi başyapıt niteliğinde olan 10 adet önemli yapıtı satışa sunuluyor. Orta ve genç kuşaktan yurtdışında önemli koleksiyonlara girmiş olan Gülay Semercioğlu'nun 'Red Apple' isimli bugüne kadar yapmış olduğu en büyük ebatlı başyapıtı ve Leyla Gediz'in Saatchi Gallery'de sergilenen 'Yengeç' isimli yapıtı 19. Beyaz Müzayede'de sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Müzayedede Orhan Peker, Neşet Günal ve Nedim Günsür gibi Türk Modern Sanatı ustalarının başyapıtları ve önemli eserleri yer alıyor. Orhan Peker'in kitaplarında önünde resim çektirdiği en önemli başyapıtlarından biri olan 150x150cm ebadındaki meşhur 'Kedili Özden' tablosunun koleksiyonerlerin çekişme yaşayacağı eserlerden biri olacağı düşünülüyor. Ayrıca Neşet Günal'ın kitabında yer alan 'Sorun - Sorum III' isimli yapıtı ve Nedim Günsür'ün kitabında yer alan 'Palyaço ve Cambazlar' yapıtı müzayedede ilgi çekecek eserler arasında yer alıyor.

Geçen yıl Beyaz Müzayede'de satış rekorları kırmış olan Türk Çağdaş Sanatı'nın soyut ustası Adnan Çoker'in müzayedede 1995 yılına ait 180x180cm ebadında 'Beş Mor Kare' isimli başyapıtı, 1985 yılına ait 150x150cm ebadındaki 'Alınlık Minimal Simetri 3' isimli meşhur minimalist başyapıtı ve 1986 yılına ait 150x150cm ebadındaki 'Kulp' isimli minimalist dönemine ait bir başka önemli yapıtı yer alıyor. Müzayedede satışa sunulan Adnan Çoker başyapıtları, sanatçının Beltaş tarafından 2010 yılında yayınlanan kitabında yer alıyor.

Türk Çağdaş Sanatı'nın bir diğer ustası Erol Akyavaş'ın 1989 tarihli 152x127cm ebadındaki 'Kabe' Serisine ait şaheseri ve 1983 yılında yapmış olduğu her biri 127x100cm ebadındaki 2 adet 'Kerbela' Serisi'ne ait önemli yapıtları satışa sunuluyor.

19. Beyaz Müzayede'de ayrıca ilk Çağdaşlarımız'dan Fahrelnisa Zeid, Nejad Melih Devrim, Mübin Orhon, Abidin Elderoğlu ve Abidin Dino'dan önemli yapıtlar yer alıyor. Fahrelnisa Zeid'in Fransa'da Maillol Müzesi'nden çıkan 'Red Melody' isimli şaheseri 2. bölüm katalogunun kapağında yer almakta olup 300,000-400,000 TL tahmini fiyat aralığı ile satışa sunulacak. Ayrıca Abidin Elderoğlu'nun önemli eserlerinden olan 'Ayın Yaratılışı' isimli eseri ve ön çalışması ve daha önce Beyaz Müzayede tarafından satılan ve İstanbul Modern tarafından yayınlanan 'Gökkuşağında İki Kuşak-Nejad Melih Devrim' isimli kitapta yer alan Nejad Melih Devrim'in 'Çin Seddi' isimli yapıtı satışa sunulan eserler arasındadır.

Şu anda halen İsviçre'de sergisi devam eden figür ustalarımızdan Yüksel Arslan'ın Santral İstanbul tarafından yayınlanan kitabında da yer alan 2 adet eseri ve 5 adet desen ve mektupları 19. Beyaz Müzayede satılacak. 2010 yılında kaybettiğimiz Türk Çağdaş Sanatı'nın en büyük ustalarından Ömer Uluç'un aralarında başyapıtlarının yer aldığı 9 adet resmi, aynı yıl kaybettiğimiz bir diğer usta Ferruh Başağa'nın arasında 136x157cm ebadındaki 'Güvercinler' isimli başyapıtın da yer aldığı 7 adet resmi, Mustafa Ata'nın biri Bilim Sanat Galerisi tarafından yayınlanmış kitabının kapak resmi olan 2 adet başyapıtının arasında yer aldığı 9 adet resmi, Güngör Taner'in 'Kuğu'nun Ölümü - Tchaikovski'ye Saygı' ve 'La Dance Symphonique' isimli 2 adet başyapıtı ve 2008 yılında genç yaşta kaybettiğimiz bir diğer usta Zekai Ormancı'nın başyapıtlarının yer aldığı 6 adet resmi 19. Beyaz Müzayede'de satışa sunuluyor.

Kaynak: Bültenler

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı
    23:13 Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Ferhat Göçer, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Katılımcılar, Göçer'in şarkılarına eşlik ederken, dinleyiciler ise performansı cep telefonlarıyla kaydetti ve konser sonunda sanatçıyı alkışladı.

  • Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi
    23:07 Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde, Sinan Çelik, Erhan Özden, Erhan Tekin, Haydar Tanrıverdi, Murat Toraman, Mustafa Eke ve Adil Bedel'in çaldığı nefesli çalgılarla birçok eser seslendirildi. Programa katılanlar da eşlik etti. Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar da düzenlemeye katkılarından dolayı teşekkür etti.

  • Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı
    22:49 Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı

    Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, 2021'de hayatını kaybeden seramik sanatçısı Melike Abasıyanık Kurtiç'in 'Bir Denizkestanesinin Anıları' isimli sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergide, Abasıyanık'ın seramikleri, denizkestaneleri, yosun perdeleri, pirinç kağıtları ve gel-git fotoğrafları yer alıyor. Sergi, 19 Nisan-1 Eylül tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

  • Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı
    20:59 Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı

    Diyarbakır Müzesi ve özel bir okulun ortaklığı ile Dünya Sanat Haftası kapsamında müze bahçesinde yaklaşık 50 eserin yer aldığı resim sergisi sanatseverlerle buluştu. Sergide, dünyaca ünlü ressamların yanı sıra öğrencilerin yaptığı resimler de sergilendi. Sergi, 18-21 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

  • Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı
    19:18 Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı

    Milli şair Mehmet Akif Ersoy, Cümle Dergisi ve Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Halkın Gür Sesi: Mehmet Akif' adlı panelle anıldı. Panelde konuşan Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürü Murat Gözüdok, Ersoy'un eserlerinin milletin karakterini şekillendirdiğini ve gelecek nesillere yol gösterdiğini belirtti. Ersoy'un torunu Selma Argon da dedesinin vatan, bayrak, ezan ve inanç konularında derin bir hassasiyete sahip olduğunu vurguladı. Yazar Osman Koca ise Ersoy'un mütefekkir bir şahsiyet olduğunu ve Türk düşüncesine önemli katkılar sağladığını ifade etti. Panelde ayrıca Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ve yazar Fahrettin Gün de Ersoy'un entelektüel birikimi ve karakteri hakkında konuşmalar yaptı.

  • Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi
    18:22 Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi

    Mohammed Salem'in çektiği fotoğrafta, Gazze'deki İsrail hava saldırısında ölen beş yaşındaki yeğeninin kefene sarılı cesedine sarılan Inas Abu Maamar yer alıyor. Jüri, fotoğrafın dayanılmaz bir kayba dair tüm hissi yansıttığını belirtti. Ayrıca, diğer dallarda da savaşlar, mülteci krizleri ve iklim değişikliği gibi konulara dair fotoğrafların ödüle layık görüldüğü belirtildi.

  • Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı
    18:04 Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı

    İngiliz yazar William Shakespeare'in Romeo ve Juliet oyunu, Türk ve Yunan sanatçıların ortak çalışmasıyla iki ülkede izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Devlet Tiyatroları ile Yunanistan Pire Şehir Tiyatrosunun ortak yapımı olan oyun, Ankara Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde sahnelenecek. Oyunun provaları tamamlanırken, yönetmen Lefteris Yovanidis, iki ülke sanatçılarının işbirliği yapmasının önemini vurgulayarak, nefret yerine sevgiyle kazanabileceğimizi belirtti. Oyun, Ankara, İstanbul ve Atina'da sahnelenecek.

  • Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi
    17:38 Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi

    Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Ramazan Bayramında ilçenin 9 günlük bayram tatilinde günlük ortalama 80 bin kişi ağırlandığını açıkladı. Amasra, turizmde parlayan yıldızı olarak Karadeniz'in incisi olarak biliniyor.


Advertisement