19. İstanbul Tiyatro Festivali 9 Mayıs-5 Haziran 2014 Tarihleri Arasında 7'si Yurtdışından Toplam... - Son Dakika
Güncel

19. İstanbul Tiyatro Festivali 9 Mayıs-5 Haziran 2014 Tarihleri Arasında 7'si Yurtdışından Toplam...

19. İstanbul Tiyatro Festivali 9 Mayıs-5 Haziran 2014 Tarihleri Arasında 7\'si Yurtdışından Toplam...

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 19.İstanbul Tiyatro Festivali 9 Mayıs-5 Haziran 2014 tarihleri arasında yapılacak.

25.02.2014 08:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 19.İstanbul Tiyatro Festivali 9 Mayıs-5 Haziran 2014 tarihleri arasında yapılacak. 2004 yılından bu yana Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş'ın sponsorluğunda gerçekleştirilen İstanbul Tiyatro Festivali, bu yıl yurtdışından 7, Türkiye'den 35 tiyatro, dans ve performans topluluğunun 100'e yakın gösterisini 13 farklı mekânda sanatseverlerle buluşturacak. 19. İstanbul Tiyatro Festivali programında yer alan 33 yerli yapımın Türkiye prömiyeri yapılacak; bu projelerden üçü İstanbul Tiyatro Festivali'nin ortak yapımcılığında sahnelenecek. İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, hedeflerinin iki yılda bir yapılan İstanbul Tiyatro Festivali'ni her yıl gerçekleştirmek olduğunu ve bu konuda çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

19. İstanbul Tiyatro Festivali'nin programı, Rahmi M. Koç Müzesi'nde düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Yekta Kopan'ın sunuculuğunu üstlendiği gecede, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Aygaz Genel Müdürü Yağız Eyüboğlu, Opet Genel Müdürü Cüneyt Ağca, Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ve İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz birer konuşma yaptı. 19.İstanbul Tiyatro Festivali'nin ilk Onur Ödülü, 1993-2013 yılları arasında İstanbul Tiyatro Festivali'nin direktörlüğünü yürüten Prof. Dr. Dikmen Gürün'e takdim edildi. Ödülü, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı verdi. Festivalin ikinci Onur Ödülü, Polonya tiyatrosunun genç ve yenilikçi yönetmenlerinden Grzegorz Jarzyna'ya, üçüncü Onur Ödülü ise, Shakespeare topluluğu denildiğinde akla gelen ilk isim olan Propeller Theatre Company'nin artistik direktörü Edward Hall'a verilecek.

-ECZACIBAŞI: "ASIL ÖNCELİĞİMİZ FESTİVALİMİZİ HER YIL GERÇEKLEŞTİREBİLMEK"

İstanbul Tiyatro Festivali'nin Türkiye'nin kültür-sanat hayatında öncü rolünü sürdürebilmesi adına atölyeler ve eğitim programlarıyla da tiyatronun geleceğine katkıda bulunmaya devam edeceğini belirten İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı: "İstanbul Tiyatro Festivali, oyun, dans, performans ve etkinliklerden oluşan zengin bir programı tiyatroseverlere sunuyor. Böylesi renkli bir seçkiyi festival seyircilerine sunabilmekten dolayı mutluyuz. Asıl önceliğimiz ise iki senede bir düzenlediğimiz ve İstanbul'un tiyatro hayatına taze bir soluk getirdiğine inandığımız festivalimizi her yıl gerçekleştirebilmek. Bu konudaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi. Aygaz adına bir konuşma yapan Genel Müdür Yağız Eyüboğlu, "Bu yıl festivalin önmli bir özelliği var. 2014 yılı Dünya tiyatro literatürünün kuşkusuz en önemli ismi Shakespeare'in doğumunun 450. yıldönümü. 2016 ise ölümünün 400. yılı olması sebebiyle ünlü oyun yazarı tüm dünyada olduğu gibi bizim sahnelerimizde de özel oyunlarla anılacak. Shakespeare'in de dediği gibi önümüzdeki iki yıl boyunca "Bütün dünya bir sahne' olacak.19.İstanbul Tiyatro Festivali'nin bizim için de geçmiş yıllardan ayrı bir önemi var. Bu yıl Aygaz'ın festival sponsorluğunun 10'uncu yılı. 2004 yılından bu yana festivale destek vermekten ötürü gururluyuz" dedi.

-"HAYATIN ENERJİSİ TİYATRODAN, TİYATRONUN ENERJİSİ BİZDEN"-

Opet Genel Müdürü Cüneyt Ağca,toplantıda yaptığı konuşmada "İKSV tarafından iki yılda bir yoğun emek ve araştırma sonucu özenle hazırlanan İstanbul Tiyatro Festivali, OPET olarak enerji grubumuzun diğer şirketleri ile birlikte desteklemekten büyük onur duyduğumuz bir etkinlik. İnsanlığın kültürel gelişimini sağlayan önemli güçlerden biri olan tiyatro sanatının böyle uluslararası bir festivalle İstanbul seyircisi ile buluşması İstanbul ve Türkiye adına dünya kültür başkentleri arasında yer edinmemizde büyük rol oynuyor. Hem seyirciye hem de sanat dünyasına farklı açılımlar kazandıran, yerli ve yabancı eserlerle genç tiyatrocuları ve izleyiciyi buluşturan festival, büyük bir sanat şöleni yaratıyor. Bu topraklarda doğan ve yine bu ülke için geliştirdiği sosyal sorumluluk projeleri ile bilinçli bir toplum yaratma hedefi ile sektöründe fark yaratan bir markayız. Bu hedefimiz doğrultusunda Tiyatro Festivali'nin sponsoru olmak bizim için çok anlamlı. Tüm sanatseverlere keyifli ve enerjisi yüksek bir festival dilerken, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'na teşekkürlerimi sunuyor, ""Hayatın enerjisi tiyatrodan, tiyatronun enerjisi bizden" dedi.

Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ise konuşmasında şu görüşleri ifade etti: "Tüpraş olarak, ülkemizin enerji ihtiyacını karşılamakta üstlendiğimiz yaşamsal rolün yanı sıra, ülkemiz için sürdürülebilir kültür politikalarının geliştirilmesini sorumluluklarımız arasında sayıyoruz. Sanatın her dalında insana özgü duyguların estetikle dışavurumunu izlemek mümkün. Tiyatro bu noktada sanatın en dinamik türlerinden biri. Koç Grubu üyesi olarak bir kez daha destekliyor olmaktan gurur duyduğumuz 19. İstanbul Tiyatro Festivali'nin bu dinamizmine enerjimizi akıtabilmenin memnuniyetini yaşıyoruz. Festival ile İstanbul sahnelerine gelen bu dinamizmin, tiyatroseverler kadar, çağdaşları ile buluşan sanatçılarımız için de oldukça anlamlı olduğunu düşünüyor, herkese keyifli ve enerjisi yüksek bir festival diliyorum. Tüpraş, var oldukça "enerjisi'yle kültür ve sanatı gönülden desteklemeye devam edecek."

-MEKANLAR-

Oyun, dans, performans ve etkinliklerden oluşan zengin bir programla tiyatroseverlerle buluşmaya hazırlanan 19. İstanbul Tiyatro Festivali, Bisahne, Cevahir Sahnesi, DOT, Haldun Taner Sahnesi, ikincikat-karaköy, Kenter Tiyatrosu, Moda Sahnesi, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Sainte Pulcherie Fransız Lisesi, Salon, Şişli Blackout, Üsküdar Stüdyo ve Üsküdar Tekel sahneleri gibi şehrin farklı mekânlarında seyirciyle buluşacak. Festival kapsamında ayrıca, ünlü konukların ve uzmanların katılacağı söyleşi, gösteri, film ve belgesel gösterimleri ile atölye çalışmaları da gerçekleştirilecek.

-FESTİVALDE SHAKESPEARE YILI-

2014 yılının William Shakespeare'in 450. doğum yılı olması nedeniyle yapılan kutlamalar kapsamında 19. İstanbul Tiyatro Festivali programında yerli ve yabancı birçok yapımın yanı sıra söyleşi, panel, atölye çalışması ve belgesel gösterimi de yer alacak. Festival, günümüzde Shakespeare'in oyunlarını sahneleyen topluluklar arasında önemli bir üne ve yere sahip olan Propeller Theatre Company'yi British Council'ın üç yıl sürecek Shakespeare Programı kapsamında ilk kez İstanbul'da ağırlayacak. 1990'lı yıllarda erkek oyunculardan oluşan bir kadroyla kurulan ve sadece Shakespeare oyunlarını sahneleyen topluluk, festival kapsamında Bir Yaz Gecesi Rüyası ve Yanlışlıklar Komedyası oyunlarıyla toplam beş gösteri gerçekleştirecek. Her iki oyunu da topluluğun aynı zamanda sanat yönetmeni olan, festivalin Onur Ödülü'nü alacak Edward Hall sahneye koyuyor.. Bir Yaz Gecesi Rüyası, 20, 22 ve 24 Mayıs tarihlerinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde olacak.Yanlışlıklar Komedyası, 21 ve 23 Mayıs tarihlerinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak.

-SHAKESPEARE OYUNLARININ YERLİ UYARLAMALARI-

Festivalde Shakespeare oyunlarının yerli uyarlamaları da seyirciyle buluşacak.Altıdan Sonra Tiyatro-Pangar, Kral (Soytarım) Lear oyunu ile festivalin konuklarından. İstanbul Tiyatro Festivali'nin ortak yapımcılığını üstlendiği, Yiğit Sertdemir'in yönettiği ve uyarladığı Shakespeare'in ünlü tragedyası, Lear'a en yakın kişi olan Soytarı'nın gözünden sahnelecek. Oyunbaz topluluğu ise Abdullah Cabaluz yönetmenliğinde "insanlığın absürt trajedisi" Shakespeare'in Kral Lear oyununu sahneleyecek. Bakırköy Belediye Tiyatroları, Mehmet Birkiye yönetmenliğinde Shakespeare'in, iki genç sevgilinin tutkulu aşkını ve ailelerinin düşmanlığından dolayı birbirlerine kavuşamama öyküsünü anlattığı Romeo - Juliet oyununu sahneliyor. Çiğdem Selışık Onat ve Hayati Çitaklar'ın Shakespeare'in Hamlet'inden uyarladığı Derme Çatma Hamlet ise sosyal kimlikleri meçhul olan birkaç kişinin, dağılmış halde buldukları Hamlet oyununu birleştirme sürecini anlatıyor.

-FESTİVALDE POLONYA-TÜRKİYE YILI GÖSTERİLERİ-

19.İstanbul Tiyatro Festivali'nde, 2014 yılında kutlanan Polonya-Türkiye arası diplomatik ilişkilerin tesisinin 600. yıldönümü ile ilgili kutlamaların kültür programı çerçevesinde dört gösteri düzenlenecek. Polonya tiyatrosunun genç ve yenilikçi yönetmenlerinden Grzegorz Jarzyna, Polonya edebiyatının ödüllü yazarı Dorota Maslowska'nın etkileyici romanından uyarlanan Ne Yaptıysak Nafile oyunuyla festivale konuk oluyor. TR Warszawa ile Berlin Schaubühne am Lehniner Platz ortak yapımı olan Ne Yaptıysak Nafile..., ENKA Vakfı sponsorluğunda 9 ve 10 Mayıs'ta 20.30'da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde olacak. Grzegorz Jarzyna'nın yazıp yönettiği ve TR Warszawa ve Teatr Narodowy w Warszawie tiyatrosunun sahneleyeceği bir diğer oyun ise Nosferatu olacak.Festival, Krzysztof Garbaczewski ile Emre Koyuncuoğlu'nun, Marcel Proust ve Orhan Pamuk'un romanlarından uyarlayarak yazıp yönettiği, Opole Theatre'ın Proust-Pamuk-Bellek başlıklı oyununun dünya prömiyerine ev sahipliği yapacak.

-HENRİK İBSEN'İN BİR HALK DÜŞMANI-

Geçtiğimiz festivalde ünlü yönetmen Thomas Ostermeier'in Hamlet yorumuyla yer alarak seyircilerin hayranlığını kazanan Schaubühne Berlin, bu yıl da Henrik Ibsen'in yapıtı Bir Halk Düşmanı ile festivalin heyecanla beklenen konuklarından. Özellikle son çalışmalarıyla dünyada büyük bir beğeniyle takip edilen Thomas Ostermeier, çarpıcı, keskin ve son derece zekice ele aldığı Bir Halk Düşmanı'nda, dramaturg Florian Borchmeyer ile birlikte yazarın ruhuna tamamen sadık kalarak yapıtın eleştirel yönünü kusursuz bir biçimde günümüze taşıyor. Oyun, Goethe Institut'ün değerli işbirliğiyle Atabay sponsorluğunda, 27, 28 ve 29 Mayıs tarihlerinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde olacak.

-FESTİVALDE YERLİ YAPIMLAR-

19.İstanbul Tiyatro Festivali programında, ilk kez seyirciyle buluşacak, 35 yerli tiyatro, dans ve performans topluluğunun gösterilerine yer veriyor. Çağımızın en büyük entelektüellerinden biri olan Heiner Müller'in Shakespeare'in Hamlet'inden esinlenerek yazdığı Hamlet Makinesi, İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahneleniyor. "Sözün büyücüsü" olarak anılan Boris Vian'ın son oyunu İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz,ünlü Makedon yönetmen Aleksandar Popovski'nin yönetmenliğinde festivale hazırladı. Montserrat adlı bir subayın yardımıyla İspanyol askerlerinin elinden kaçmayı başaran özgürlük savaşçısı Simón Bolívar'ı ve ardından Montserrat ise Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenecek. Nermin Yıldırım'ın yazdığı, yönetmenliğini Ahmet Mümtaz Taylan'ın yaptığı Kent Oyuncuları'nın İlk Osmanlı Vampiri Latif Efendi'nin Sergüzeşti adlı oyunu da tiyatroseverlerle buluşacak.Darülbedayi'nin sahnelediği ilk oyun olarak tarihe geçen Çürük Temel ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın 100. yılında, farklı bir okuma, çağdaş bir yorumla bir kez daha perde açıyor. Yazar ve yönetmen Yeşim Özsoy Gülan'ın festival için özel olarak tasarladığı yeni yaratısı, Aşk - Faşizm, GalataPerform ve İstanbul Tiyatro Festivali ortak yapımcılığında Moda Sahnesi'nde olacak. Aziz Nesin'in devlet ve birey ilişkisini mizahi bir üslupla sorguladığı Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz isimli oyunu ise Diyarbakır Şehir Tiyatrosu sahneleyecek. Öte yandan İstanbul Tiyatro Festivali'nde, "Yeni Dalga" başlığı altında altı genç tiyatro ve dans topluluğunun gösterisi şehrin alternatif mekânlarından İkincikat-karaköy'de seyirciyle buluşacak.

-İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ BİLETLERİ 8 MART'TA-

19.İstanbul Tiyatro Festivali biletleri 8 Mart Cumartesi günü 10.00'dan itibaren satışa sunulacak.Biletler, gösterim günlerinde gösteriden 2 saat önce etkinlik mekânındaki gişeden de alınabilir. Lale Kart sahipleri festival biletlerinde yüzde 20-25 oranındaki "Lale üyelerine özel indirimlerden" yararlanabilecekler. Bilet alımlarında kredi kartı da geçerli olacak ve her gösteride tam biletlerin yanı sıra öğrenciler için indirimli bilet de satılacak.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel 19. İstanbul Tiyatro Festivali 9 Mayıs-5 Haziran 2014 Tarihleri Arasında 7'si Yurtdışından Toplam... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement