19. Milli Eğitim Şurası - Son Dakika
Güncel

19. Milli Eğitim Şurası

19. Milli Eğitim Şurası

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3) "(Einstein kimdir) deseniz, her gencin söyleyecek bir ya da birkaç cümlesi vardır.

02.12.2014 14:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her gencin "Albert Einstein" kimdir denirse söyleyecek bir ya da birkaç cümlesinin bulunduğunu,  "İbni Sina kimdir" denirse çoğunun bu ismi hiç duymadığının görüleceğini belirterek, "Yabancı pop şarkıcılarının adını ezbere sayan ama Dede Efendi'yi, Itri'yi tanımayan Neşat Ertaş dinlemeyi hakir gören kendi sanatçısından maalesef utanan gençlerimiz var" dedi.

Erdoğan, Antalya'da yapılan 19. Milli Eğitim Şurası'nda yaptığı konuşmada, eğitimde başörtüsü yasağını, katsayı engelini, belli dillerdeki yasakları ve belli derslerdeki kısıtlamaları kaldırdıklarını vurguladı.

Söz konusu reformaları yaparken çok ciddi dirençle karşılaştıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Eğitimi, öğrenci formatlamak olarak gören bir zihniyet, attığımız her adımda karşımıza çıktı. Attığımız her adımda önümüze engeller çıkardı. Allah'a çok şükür, milletimizin de desteğiyle bütün bu engelleri aştık, bütün bu dirençleri geride bıraktık ve eğitimi tam da olması gibi özgürlükle buluşturduk, seçme hakkıyla tercih hakkıyla buluşturduk. Açıkça söylüyorum; eğitimi insan formatlama aracı olarak kullanılmasına bizim tahammülümüz olamaz, aynı şekilde öğrencileri adeta at yarışındaymış gibi birbiriyle yarıştıran sisteme de bizim tahammülümüz olamaz" diye konuştu.

Erdoğan, eğitimi, sınav kazanma aracından çıkarıp, öğrencilerin kendi yeteneklerine göre, kendilerini geliştireceği bir sisteme kavuşturmak zorunda olduklarının altını çizdi.

"Sınav kazanmak için değil öğrenmek için eğitim, test çözebilmek için değil bilgi edinebilmek için eğitim, sınıf geçmek için iş bulabilmek için kariyer yapabilmek için değil bilgiye ve hikmete ulaşabilmek için eğitim, öğretim" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşte, bizim eğitimde bunu başarmamız, değerler eğitimini, eğitim sistemimize egemen kılmamız gecikmiş ama aynı zamanda kaçınılmaz, ertelenemez bir şarttır. Bu, şu anda başarılıyor, başarıldığı için de teşekkür ediyor, tebrik ediyorum. Yapılan tüm reformlar buna yöneliktir. İnşallah en iyi sistemi oturtarak, Türkiye için, öğrencilerimiz için en iyi yöntemleri bularak, değişimde karar kılarak, sarsılmaz bir eğitim sistemini de Türkiyemize kazandırmış olacağız. Bu noktada öğretmenlerimizin, eğitim yöneticilerimizin, tüm eğitim camiamızın büyük sorumluluğu var."

-"Talimde ve terbiyede ciddi arıza var demektir"

Erdoğan, eğitim sisteminin en başta öğrenciye özgüven vermek zorunda olduğunu her fırsatta ifade ettiğini vurguladı. Milli eğitim sisteminin öğrenciye özgüven aşılamak noktasında, kendisini özeleştiriye tabi tutmasının kaçınılmaz olduğunu düşündüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Eğer gençlerimiz eğitim gördükçe, diline, tarihine, ecdadına, kültür ve medeniyetine yabancılaşıyorsa orada çok ciddi eğitim, öğretim sorunu var demektir. Eğer gençlerimiz en başta kendilerine, mensup oldukları topluma ve ülkeye yabancı oluyorsa eğitim sisteminin kendisini özeleştiriye tabi tutması kaçınılmazdır. Okullar dünyanın neresinde olursa olsun kendi dilinden, kendi toplumundan, kendi kültür ve medeniyetinden utanan ve uzaklaşan bireyler yetiştiriyorsa orada talimde ve terbiyede ciddi arıza var demektir.

'Einstein kimdir' deseniz, her gencin söyleyecek bir ya da birkaç cümlesi vardır. 'İbni Sina kimdir' deseniz çoğunun bu ismi hiç duymadığını görüyorsunuz. Yabancı pop şarkıcılarının adını ezbere sayan ama Dede Efendi'yi, Itri'yi tanımayan Neşat Ertaş dinlemeyi hakir gören kendi sanatçısından maalesef utanan gençlerimiz var. Konuşurken İngilizce'nin Fransızca'nın aksanıyla Türkçe konuşan ama kendi kelimelerinden, atasının ecdadının kelimelerinden, onları kullanmaktan, onları telaffuz etmekten mahcubiyet duyan gençlerimiz var.  Başka kültürlere ait hayat tarzlarını, sanatları, giyim, kuşamı yücelten kendi toplumuna, kendi toprağına ait değerleri tahkir eden ne yazık ki gençlerimiz var. Bunun örneklerini çoğaltmak mümkün, bu gençleri de hiçbir şekilde suçlayamayız. İki yüz yıldır eğitimin formatlama aracına dönüştüğü bir sistem ne yazık ki kendisine yabancı bireyler yetiştiriyor ve bunu da cesaret edip hiç kimse sorgulamıyor, sorgulayamıyor. İşte bizim en başta bu dönüşümü gerçekleştirmemiz gerekiyor"

-"Taklit eden, takip eden her zaman bir adım geride kalır"

Erdoğan, öğrencilere kompleks, eziklik değil özgüven aşılayan bir muhtevayı ve müfredatı eğitim sistemine kazandırılması gerektiğinin altını çizerek, "Bizim öğrencilerimiz elbette Einstein'ı öğrenecek ama bunun yanında İbni Sina'yı da öğrenmeli. Beethoven'ı öğrendiği kadar bizim öğrencimiz Itri'yi Dede Efendi'yi de öğrenmeli, tanımalı, bilmeli, dinlemeli. Başka kültürleri, başka dilleri tanıdığı kadar bizim öğrencilerimiz kendi dillerini, ecdadın kelimelerini, ecdadın yazısını, sanatını da hiçbir kompleks hissetmeden öğrenebilmeli. Şunu unutmayalım: Taklit eden, takip eden her zaman bir adım geride kalır. Biz kendi değerlerimizle, kendi özümüzle, kendi tarih ve medeniyet birikimimizle biz olacağız, o şekilde biz kalacağız" değerlendirmesinde bulundu.

-"Öncü, lider, takip edilen bir ülke olacağız"

"İlim, Çin'de de olsa Amerika'da da olsa gidip alacağız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Çünkü biz şuna inanan bir toplumuz: İlim, Müslüma'nın yitiğidir, nerede bulursa alır. Ancak Çin'deki Amerika'daki ilmi alırken, kendi özümüzden, ruhumuzdan kopmayacağız. BaşkalarIna hayranlık duyan değil kendisine hayranlık duyulmasını gaye edinen bir gençliği, bu gençliği yetiştirecek bir eğitim-öğretim sistemini işte bu şura vasıtasıyla inşa edeceğimize, ihya edeceğimize inanıyorum. Bunu gerçekleştirecek olan siz değerli öğretmenlerimizsiniz, eğitim yöneticilerimizdir, eğitim camiamızın her bir mensubudur. Ekonominin ihtiyacı olan inanın özgüvenli gençlerdir. Demokrasimizin, siyasetimizin, idaremizin ihtiyacı olan kendisine güvenen, kendisini bilen, toplumunu bilen gençlerdir. Biz, biz olduğumuz zaman göreceksiniz takip etmekten, taklit etmekten çıkacak; öncü, lider, takip edilen bir ülke olacağız."

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 19. Milli Eğitim Şurası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Van Valisi Ozan Balcı, OSB'deki Tekstil Fabrikalarını İnceledi
    18:08 Van Valisi Ozan Balcı, OSB'deki Tekstil Fabrikalarını İnceledi

    Van Valisi Ozan Balcı, Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yapımı devam eden tekstil fabrikalarının inşaatında incelemelerde bulundu. Balcı, fabrikalar hakkında bilgi alarak istihdam konusunda önemli adımlar atıldığını ve hedeflerinin tekstilde 50 bin istihdam sağlamak olduğunu belirtti.

  • Van Valisi ve YYÜ Rektörü, üniversite kampüsünde fidan dikimi gerçekleştirdi
    18:04 Van Valisi ve YYÜ Rektörü, üniversite kampüsünde fidan dikimi gerçekleştirdi

    Van Valisi Ozan Balcı ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Hamdullah Şevli, YYÜ yerleşkesinde fidan dikme programına katıldı. Balcı, bir yıl içinde kampüs yerleşkesine 120 bin fidan diktiklerini belirtirken, kenti ağaçlandırmak için çaba gösterdiklerini ifade etti.

  • Van'da Öğrenci ve Öğretmenlere 700 Bin Harita Dağıtıldı
    18:03 Van'da Öğrenci ve Öğretmenlere 700 Bin Harita Dağıtıldı

    Van Valiliği tarafından düzenlenen dağıtım töreninde, kentteki anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerdeki öğrencilere ve öğretmenlere 700 bin adet Dünya ve Türkiye fiziki ve siyasi haritası dağıtıldı. Van Valisi Ozan Balcı, haritaların öğrencilerin eğitim hayatına büyük katkı sağlayacağını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

  • Beyşehir'deki Gıda İşletmeleri Denetlendi
    18:01 Beyşehir'deki Gıda İşletmeleri Denetlendi

    Konya'nın Beyşehir ilçesinde, gıda üretimi ve satışı yapan işletmeler denetime tabi tutuldu. Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı gıda kontrol görevlileri, hijyen ve ürün saklama şartlarının kontrol edildiği denetimlerini sürdürdü. Vatandaşlar, herhangi bir problemle karşılaştıklarında Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait 174 Alo Gıda hattını arayabilirler.

  • Konya'da motosiklet ile cip çarpıştı: 1 yaralı
    18:01 Konya'da motosiklet ile cip çarpıştı: 1 yaralı

    Konya'nın Seydişehir ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, motosiklet ile cip çarpıştı. Kazada motosiklet sürücüsü yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralının durumu ağır olduğu belirtildi. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Ümraniye'de el freni çekilmeyen otomobil yokuş aşağı kayarak takla attı
    18:01 Ümraniye'de el freni çekilmeyen otomobil yokuş aşağı kayarak takla attı

    Ümraniye'de el freni çekilmeyen bir otomobil, yokuş aşağı kayarak önce yolun kenarındaki taşlık alana çarptı ve ardından takla attı. Kazada şans eseri ölen veya yaralanan olmadı. Olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.

  • Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüştü
    17:59 Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüştü

    Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass ile Ankara'da bir araya geldi. Görüşmede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretinin hazırlıkları, ticaret ve savunma sanayi konuları ele alındı. PKK/YPG ve FETÖ ile mücadelede Türkiye'nin beklentisi ABD tarafına bir kez daha iletildi.

  • Silifke'de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda öğrencilere ödüller verildi
    17:59 Silifke'de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda öğrencilere ödüller verildi

    Silifke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, ilkokul ve ortaokullar arası şiir yazma ve resim yapma yarışması düzenledi. Göksu Deltası'nda sürdürülebilir tarım için düzenlenen yarışmaya ilkokul ve ortaokul öğrencileri katıldı. Silifke Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen ödül töreninde dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Törene, Silifke Kaymakamı, İl Tarım ve Orman Müdürü, Silifke Belediye Başkanı, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

  • Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde 22 yaşındaki Hüseyin Ünsal en genç muhtar seçildi
    17:58 Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde 22 yaşındaki Hüseyin Ünsal en genç muhtar seçildi

    Ankara'nın Kızılcahamam ilçesine bağlı Yıldırım Özen Mahallesi'nde muhtar seçilen 22 yaşındaki Hüseyin Ünsal, Kızılcahamam'ın en genç muhtarı oldu. Ünsal, mazbatasını alarak mahalle halkıyla mutluluğunu paylaştı. Yaptığı açıklamada, mahalle halkına hizmet için çalışacağını belirten Ünsal, en genç muhtar olmanın gururunu yaşadığını ifade etti.

  • Adıyaman Valisi Besni'deki Yarı Olimpik Yüzme Havuzu İnşaatını İnceledi
    17:58 Adıyaman Valisi Besni'deki Yarı Olimpik Yüzme Havuzu İnşaatını İnceledi

    Adıyaman Valisi Osman Varol, Besni ilçesinde yapımı devam eden yarı olimpik kapalı yüzme havuzu inşaatını inceleyerek bilgi aldı. Vali Varol, tamamlandığında sporculara, öğrencilere ve Besni halkına hizmet verecek olan tesisin ilçeye hayırlı olmasını diledi.

  • Mersin'in Tarsus ilçesinde Turizm Haftası etkinliği düzenlendi
    17:58 Mersin'in Tarsus ilçesinde Turizm Haftası etkinliği düzenlendi

    Tarsus Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz, Tarsus Müzesi önünde gerçekleştirilen etkinlikte turizmin dünya barışına hizmet ettiğini vurguladı. Tarsus'un tarihi ve turistik potansiyelinin önemine dikkat çekildi. Etkinlikte halk oyunu gösterisi ve eski Tarsus fotoğraflarından oluşan sergi de yer aldı.

  • ÇBK Mersin Kulübü Başkanı: Mersin'de büyük bir basketbol organizasyonu gerçekleştirdik
    17:57 ÇBK Mersin Kulübü Başkanı: Mersin'de büyük bir basketbol organizasyonu gerçekleştirdik

    Çukurova Basketbol (ÇBK) Mersin Kulübü Başkanı Serdar Çevirgen, Mersin'de düzenlenen FIBA Kadınlar Euroleague Final Four Organizasyonuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çevirgen, organizasyonun başarıyla gerçekleştirildiğini ve Mersin'in Avrupa'ya tanıtıldığını belirtti. Ayrıca, tüm basketbolseverleri Kadınlar Basketbol Süper Ligi play-off final serisindeki maçlara davet etti.


Advertisement