19. Yüzyılın En Geniş Fotoğraf Koleksiyonu Belgesel Oldu - Son Dakika
Kültür Sanat

19. Yüzyılın En Geniş Fotoğraf Koleksiyonu Belgesel Oldu

Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Bağcılar Belediyesinin katkılarıyla hazırlanan "Saraydan Bakmak" isimli belgesel filmin tanıtımı yapıldı.

17.03.2018 17:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Bağcılar Belediyesinin katkılarıyla hazırlanan "Saraydan Bakmak" isimli belgesel filmin tanıtımı yapıldı.

2. Abdülhamid döneminde oluşturulan Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu'nun hikayesine odaklanan belgeselin tanıtımı, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı'nın yanı sıra birçok davetlinin katılımıyla Yıldız Şale Köşkü'nde gerçekleştirildi.

Belgeseli yazıp yöneten ve yapımcılığını da Ahsen Diner'le birlikte üstlenen Safter, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2. Abdülhamid Han'ın, teknolojiye ve bütün yeni icatlara olduğu gibi fotoğrafa da büyük merak duyduğunu söyledi.

Safter, 2. Abdülhamid'in fotoğrafla Londra'da tanıştığını belirterek, "Bunun üzerine 2. Abdülhamid fotoğrafçılar ve fotoğraf makineleri getirtiyor, Osmanlı'nın neredeyse her yerinde fotoğraflar çektiriyor. Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu, dünyanın en geniş 19. yüzyıl fotoğraf koleksiyonu diyebiliriz, çok zengin bir arşiv. Türkiye'nin o dönemlere ait ilk ve tek görsel arşivi aslında. Bir fotoğrafa baktığınızda üzerinde birçok okuma yapabiliyorsunuz." diye konuştu.

Fotoğraflarla kamu diplomasisi

Dünyada da benzer koleksiyonlar olduğuna işaret eden Safter, şunları kaydetti:

"Dönemin Rus Çarı, İngiltere Kraliçesi de o günün güvenlik sorunları nedeniyle saraydan çıkamadığı için fotoğraf çektiriyor ve bir koleksiyon oluşturuyor ama onlarınki daha dar. Bu koleksiyon ise tematik olmadığı için her konuda her şeyin fotoğrafı var. Sultan bazı albümler hazırlatıp yurt dışına gönderiyor ve bunu bir kamu diplomasisi olarak kullanıyor. Buna mukabil yurt dışından da saraya albüm geliyor ve geniş bir koleksiyon oluşuyor."

Yurt dışında özellikle Kudüs ve İstanbul'da çekilmiş 19. yüzyıl fotoğrafçılığına büyük ilgi olduğunu vurgulayan Ümran Safter, "Zamanda yolculuk yapmak isteyen bu arşive girsin ve fotoğraflara baksın. Biz mümkün olduğunca koleksiyonun nasıl oluştuğunu, kimlerin fotoğraf çektiğini, o günün fotoğrafçılık anlayışını, sarayın fotoğrafa bakışını ve fotoğrafçılarla ilgisini araştırdık. Bu nedenle biraz kapsamımızı genişlettik. Bütün bu süreçte, Türkiye'de bu koleksiyonu en iyi bilen isimler arasında yer alan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kamil Fırat'ın klavuzluğundan yararlandık." ifadelerini kullandı.

Safter, İstanbul, Londra, Paris, New York, Washington ve Los Angeles'ta yaptıkları çekimlerde konunun uzmanları, akademisyenler ve koleksiyonerlerden bilgi aldıklarını sözlerine ekledi.

36 bin 585 fotoğraf 150 yıllık bir tarihe ışık tutuyor

Yaklaşık 10 ayda tamamlanan "Saraydan Bakmak (Through Ottoman Eyes)" belgeseli, 911 albüm içinde 36 bin 585 fotoğrafın bulunduğu Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu üzerinden 150 yıllık bir tarihe ışık tutuyor.

Belgeselin görüntü yönetmenliğini Orkun Telli ve Bülent Yılmaz üstlenirken, müziklerinde ise Derya Türkan imzası bulunuyor.

Görsel efektler ve kısa canlandırmaların da kullanıldığı belgeselin danışmanlığını, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulan Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi üstleniyor.

Belgeselde, Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Prof. Dr. Vahdettin Engin, Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Prof. Dr. Davut Hut, Prof. Dr. Mahir Aydın, Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. François Georgeon, Prof. Dr. Ali Behdad, Prof. Dr. Zeynep Çelik, Prof. Dr. Mehmet Bayhan, Prof. Dr. Yusuf Murat Şen, Philip Mansel, Engin Özendes, Joseph Malikian ve Hasan Şenyüksel gibi isimlerin de bulunduğu 22 kişiyle yapılan röportajlar yer alıyor.

Yaklaşık 60 dakika süren "Saraydan Bakmak", 12 Nisan'da Londra Yunus Emre Enstitüsü'nde, 18 Mayıs'ta Oxford Üniversitesi'nde gösterilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 19. Yüzyılın En Geniş Fotoğraf Koleksiyonu Belgesel Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı
    23:13 Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Ferhat Göçer, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Katılımcılar, Göçer'in şarkılarına eşlik ederken, dinleyiciler ise performansı cep telefonlarıyla kaydetti ve konser sonunda sanatçıyı alkışladı.

  • Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi
    23:07 Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde, Sinan Çelik, Erhan Özden, Erhan Tekin, Haydar Tanrıverdi, Murat Toraman, Mustafa Eke ve Adil Bedel'in çaldığı nefesli çalgılarla birçok eser seslendirildi. Programa katılanlar da eşlik etti. Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar da düzenlemeye katkılarından dolayı teşekkür etti.

  • Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı
    22:49 Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı

    Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, 2021'de hayatını kaybeden seramik sanatçısı Melike Abasıyanık Kurtiç'in 'Bir Denizkestanesinin Anıları' isimli sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergide, Abasıyanık'ın seramikleri, denizkestaneleri, yosun perdeleri, pirinç kağıtları ve gel-git fotoğrafları yer alıyor. Sergi, 19 Nisan-1 Eylül tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

  • Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı
    20:59 Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı

    Diyarbakır Müzesi ve özel bir okulun ortaklığı ile Dünya Sanat Haftası kapsamında müze bahçesinde yaklaşık 50 eserin yer aldığı resim sergisi sanatseverlerle buluştu. Sergide, dünyaca ünlü ressamların yanı sıra öğrencilerin yaptığı resimler de sergilendi. Sergi, 18-21 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

  • Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı
    19:18 Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı

    Milli şair Mehmet Akif Ersoy, Cümle Dergisi ve Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Halkın Gür Sesi: Mehmet Akif' adlı panelle anıldı. Panelde konuşan Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürü Murat Gözüdok, Ersoy'un eserlerinin milletin karakterini şekillendirdiğini ve gelecek nesillere yol gösterdiğini belirtti. Ersoy'un torunu Selma Argon da dedesinin vatan, bayrak, ezan ve inanç konularında derin bir hassasiyete sahip olduğunu vurguladı. Yazar Osman Koca ise Ersoy'un mütefekkir bir şahsiyet olduğunu ve Türk düşüncesine önemli katkılar sağladığını ifade etti. Panelde ayrıca Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ve yazar Fahrettin Gün de Ersoy'un entelektüel birikimi ve karakteri hakkında konuşmalar yaptı.

  • Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi
    18:22 Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi

    Mohammed Salem'in çektiği fotoğrafta, Gazze'deki İsrail hava saldırısında ölen beş yaşındaki yeğeninin kefene sarılı cesedine sarılan Inas Abu Maamar yer alıyor. Jüri, fotoğrafın dayanılmaz bir kayba dair tüm hissi yansıttığını belirtti. Ayrıca, diğer dallarda da savaşlar, mülteci krizleri ve iklim değişikliği gibi konulara dair fotoğrafların ödüle layık görüldüğü belirtildi.

  • Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı
    18:04 Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı

    İngiliz yazar William Shakespeare'in Romeo ve Juliet oyunu, Türk ve Yunan sanatçıların ortak çalışmasıyla iki ülkede izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Devlet Tiyatroları ile Yunanistan Pire Şehir Tiyatrosunun ortak yapımı olan oyun, Ankara Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde sahnelenecek. Oyunun provaları tamamlanırken, yönetmen Lefteris Yovanidis, iki ülke sanatçılarının işbirliği yapmasının önemini vurgulayarak, nefret yerine sevgiyle kazanabileceğimizi belirtti. Oyun, Ankara, İstanbul ve Atina'da sahnelenecek.


Advertisement