1915 Olaylarına İlişkin Ermeni İddiaları - Son Dakika
Güncel

1915 Olaylarına İlişkin Ermeni İddiaları

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, 1915 olaylarıyla ilgili tarihi iddiaların tanımlanmasının Hollanda hükümetinin görevi olmadığını bildirdi.

24.02.2015 12:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, 1915 olaylarıyla ilgili tarihi iddiaların tanımlanmasının Hollanda hükümetinin görevi olmadığını bildirdi.

Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Temsilciler Meclisi Başkanlığı'na gönderdiği ve kamuoyuna yansıyan mektupta, "Bu insanlık dışı sonuçları olan tarihi olayları tanımlamak hükümete düşmez. Söz konusu tarihi gerçeklerin tanımlanması bilim adamları kadar Türkiye ve Ermenistan hükümetlerinin birlikte çalışmasına bağlı" ifadelerini kullandı.

Hollanda Ermeni Organizasyonları Federasyonu'nun kendileriyle yaptığı görüşmelere ilişkin bilgi de veren Koenders, Hollanda'nın 1915 yılında hayatını kaybeden herkes için üzüntü duyduğunu dile getirdi.

Mektupta, Hollanda'da planlanan anma programlarının saygı çerçevesinde gerçekleşmesi için iyi bir atmosfer oluşmasına yönelik katkıları önemsediği vurgulandı.

Kamu Tartışmaları Merkezi (CPD) ikinci başkanı avukat Ejder Köse, Dışişleri Bakanı Koenders'in mektubunu çok olumlu bulduklarını belirtti. Dışişleri Bakanı'nın dengeli açıklamasının memnuniyet verici olduğunu, kendilerine de yeni ulaşan mektubun bir anlamda Hollanda hükümetinin resmi görüşünü yansıttığını kaydeden Köse, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu mektubu çok olumlu değerlendiriyoruz. Konuyla ilgili çok dengeli bir açıklama. Hollanda devleti, 'Hollanda'daki huzurumuzun Türkiye, Ermenistan veya uluslararası bir konuyla ilgili olarak bozulmasını istemiyoruz' mesajı veriyor aslında. Hükümet, tanımlama konusunda Ankara ile Erivan'ı adres gösteriyor. Biz de buna olumlu bakıyoruz çünkü Hollanda'da 500 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaşıyor. Bunun yanı sıra yaklaşık 10-12 bin Ermeni vatandaşı var. Bazı köylerde ve şehirlerde Türk ve Ermeni çocukları yan yana okula gidiyorlar. Bu konunun durmadan gündeme getirilmesi ve görüş ayrılığı bu çocuklara da büyük etki yapıyor, bunları istemiyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 1915 Olaylarına İlişkin Ermeni İddiaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement