1915 Olaylarına İlişkin İddialar - Son Dakika
Güncel

1915 Olaylarına İlişkin İddialar

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belge: "Bunun ben soykırım olduğu kanısında değilim. Onu da 'Edebiyatta Ermeni Sorunu' kitabımda anlattım ama iddia bunun bir soykırım olduğu"

25.04.2014 22:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Belge, 1915 olaylarına ilişkin iddialarla ilgili "Bunun ben soykırım olduğu kanısında değilim. Onu da 'Edebiyatta Ermeni Sorunu' kitabımda anlattım ama iddia bunun bir soykırım olduğu" dedi.

Belge, Bülent Ecevit Üniversitesi'nce (BEÜ), "Kampüste Bahar 14" etkinlikleri kapsamında Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonunda düzenlenen "Jakoben Vesayet Rejimiyle Çoğunlukçu Dikta Rejimi Arasında" konulu konferansta yaptığı konuşmada, yeniden ve uluslararası demokrasi ölçülerine uygun şekilde siyasi ve hukuki dönüşümlerin yanı sıra kurallara ihtiyaç olduğunu söyledi.

BEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yücel Namal, Belge'ye, "2008'de sizlerin de ön ayak olduğunuz 'Ermenilerden özür diliyoruz' kampanyası başlatıldı. Sizde özür dilediğinizi ifade etmiştiniz. Ermeni çetecilerin katlettiği masum, yaşlı, kadın Kürt ve Türk çocuklarından özür dilemesi gerekmiyor mu? Konunun yanlı olarak ele alındığını düşünmüyor musunuz" şeklinde soru sordu.

Bunu üzerine Belge, 1915'ten önce Ermenilerin Türkleri öldürmesi gibi olayların yaşanmadığını öne sürerek, şöyle devam etti:

"Yüzde 10'nun altında tutulabilir bir azınlığın yüzde 90'ı bulan bir çoğunluğu vurması, öldürmesi pek mümkün olan bir şey değil. Van'da bir isyan çıktı kıyım başlamadan önce. Orada karşılıklı birtakım olaylar oldu. Bağımsız bir Ermenistan devleti kurmak isteyenler vardı. Bütün bunlardan Türkleri öldürmek gibi bir şey başlamamıştı. Başlamış olsaydı zaten şimdi ne türlü yazılar okurduk. Bunlar çarşaf çarşaf yayınlanırdı. O olay senin okuduğun şekilde cereyan etmiş bir olay değil. İkinci Mahmud'un yenilik hareketleriyle Kürt ve Ermeni sorunu beraber başladı. Ondan sonra da devam etti. Bizimkilerin Ermeni patırtısı dediği 1897 gibi bir sürü şey olmuştur. Adana olayı var ama bütün bunlardan sonra ak sütten çıkmış Türkiye ile suçlu Ermeniler yok. Benim okuduğum herhangi bir şey bunu vermiyor."

Nazi benzetmesi

Namal'ın, "Diyorsunuz ki, 'Ermeniler katledildi, biz bunlardan özür diliyoruz' Bende diyorum ki, 'Hakların kardeşliği' Bu nasıl olacak? Siz böyle dediğiniz zaman ben rahatsız oluyorum ve benim gibi düşünen insanlar da var" demesi üzerine Belge, "Naziler de rahatsız olabilirler. Nazi olayı ile karşılaştırmak değil, senin söylediğini oraya da uzatabilirsin. Rahatsız olmanın bir ölçüsü mü var? Bunun ben soykırım olduğu kanısında değilim. Onu da 'Edebiyatta Ermeni Sorunu' kitabımda anlattım ama iddia bunun bir soykırım olduğu" karşılığını verdi.

Buna tepki gösteren Namal, "Hocam Nazilerle bir tutuyorsanız sözün bittiği yerdeyiz. İsyan gibi incelikle düşünülmüş ve planlanmış bir olayı siz Nazi soykırımıyla karşılaştırıyorsanız ben artık bir şey eklemek istemiyorum" dedi.

"AYM Başkanı Kılıç'ın sözleri"

Bir öğrencinin, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) youtube ve twitter kararı ile AYM Başkanı Haşim Kılıç'ın bugünkü konuşmasını sorması üzerine Belge, şunları söyledi:

"AYM'den çıkan karar bana toplumun yararına gibi görünüyor. O söylediğim dönüş, jakoben azınlık iktidarından çoğunlukçu bir anlayışa doğru geçişte yargı son derece önemli. Çünkü bizim sistemimizde yasama ve yürütme üç aşağıya beş yukarıya özdeş. Mesela ABD'deki gibi aralarına net ayrımlar konmamış. Hep yürütmeyi önceliklerle donatan bir anlayışımız var. Dolayısıyla burada o yasama ve yürütme durumu düzeltmek son derece zor olduğu için elimizde yargı var. Tek iktidar, iktidar tekeli biraz olsun dengeleyebilecek yargı var. Onun için de şu aşamada Anayasa Mahkemesi'nin bu gibi kararları aslında AKP için kapatma kararı çıkartmak üzere birileri yırtınırken o kararı vermeyerek, o da demokratik bir davranıştı. Gördüğüm kadarıyla Anayasa Mahkemesi iyi ki varsınız dedirtecek bir performans gösteriyor ama Türkiye'deyiz hiçbir şeyin sonuna kadar güvenmeyeceğim."

Konferans sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhlis Bağdigen, Belge'ye plaket takdim etti. - Zonguldak

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 1915 Olaylarına İlişkin İddialar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement