2 Bin Yıllık Eserler, 33 Yıl Sonra Gümüşhane'ye Getirildi - Son Dakika
Kültür Sanat

2 Bin Yıllık Eserler, 33 Yıl Sonra Gümüşhane'ye Getirildi

GÜMÜŞHANE'nin Kelkit ilçesi Sadak köyünde 1986 yılında gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkarılan, müze olmadığı için de çevre illere gönderilen Roma dönemine ait 2 bin yıllık 132 parça eser, kente getirildi.

22.03.2019 12:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÜMÜŞHANE'nin Kelkit ilçesi Sadak köyünde 1986 yılında gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkarılan, müze olmadığı için de çevre illere gönderilen Roma dönemine ait 2 bin yıllık 132 parça eser, kente getirildi. Tarihi eserler, 33 yıl aradan sonra Gümüşhane'de sergilenmeye başlandı.

Kelkit'in Sadak köyü sınırları içerisinde yer alan ve Roma'nın 15'inci Lejyonu'nun yaklaşık 600 yıl hüküm sürdüğü bölgede ilk antik kazı çalışması 1986 yılında başlatıldı. Kazılarda 23 taş eser, 106 sikke ve 3 arkeolojik parça ortaya çıkarıldı. O dönemde kentte müze olmadığı için tarihi eserler çevre illere gönderildi.

Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürlüğü yazışmalar sonucu, Satala Antik Kenti'nden çıkan mezar taşları, lahitler ve duvar taşlarından oluşan 132 parça eser, 33 yıl sonra yeniden kentte bir araya getirildi. Müze Müdürlüğü önünde sergilenen tarihi eserler, düzenlemenin ardından müzeye konulacak.

'SON ROMA LEJYONU BURADA BULUNUYORDU' Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim üyesi Dr. Ertuğrul Düzgün, Satala Antik Kenti'nde yapılan kazılarda anlamlı ve değerli eserlerin ortaya çıktığını söyledi. Düzgün, "Müze Müdürlüğü yaklaşık 33 yıl önce bölge dışına taşınmak zorunda kalan eserleri tekrar buraya getirmek için çaba sarf etti. Eserler içinde özellikle lahitler ve mezar taşları hem görsel olarak hem de tarihi olarak önemli değerler sunuyorlar. Bu bölgeyi önemli kılanlardan birisi ise Roma'nın doğu kısmında bulunan 4 lejyondan bir tanesinin de Kelkit bölgesinde bulunuyor olması. Hatta son lejyon burada bulunuyor. O yüzden bu bölge tarafımızdan değerli olarak görülüyor. Zaten şimdiye kadar yapılan kazılardan elde edilen sonuçlar da bunun doğruluğunu gösteriyor" dedi.

'AÇIK HAVA MÜZESİ PLANLANABİLİR'

Gümüşhane'nin tarihsel olarak büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Düzgün, "Sadece görselliğin olmadığı, tarihsel açıdan da bize güzel değerler sunduğu aşikar. Kazılar devam ettikçe Satala'da çok daha değerli eserlerin ortaya çıkacağını düşünüyoruz ve hatta buranın açık hava müzesi gibi planlanması gerekmektedir. Destinasyonun açık hava müzesi gibi planlanması bölgeye gelen turist sayısını artıracağını düşünüyorum. Anadolu toprakları yapılan kazılarda milattan önce 10 bin yılından öncesine tarihlenen Paleolitik Çağ diye nitelendirilen dönemden beri bizlere tarihi açıdan değerli kalıntılar veriyor. Özellikle yerleşik hayatın ilk defa başladığı Mezopotamya bölgesi bereketli hilal olarak görülüyor.Satala Antik Kentinde de Roma döneminde 600 yıllık bir yaşam vardı. Roma Dönemi'ne ait önemli askeri kalıntıların ortaya çıkacağı ve bu sayede tarihe ışık tutulacağı söylenebilir" diye konuştu. GEÇEN YIL DA KAZI YAPILMIŞTI

Kelkit'in Sadak köyü sınırları içerisinde yer alan ve Roma'nın 15'inci Lejyonu'nun yaklaşık 600 yıl hüküm sürdüğü bölgede geçen yıl da antik kazı çalışmaları yapıldı. Kazılarda, 100 metrekarelik bir alan içerisinde toprağın yaklaşık 50 santimetre altında bulunan 2 bin yıllık Roma ve Bizans dönemine ait duvar ve eserlerin ortaya çıkarılması tarihe de ışık tutuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan kazı çalışmalarını Bartın Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahin Yıldırım başkanlığındaki heyet sürdürürken, 25 kişilik ekiple yaz başından beri devam ettirilen çalışmalarda çok sayıda arkeolojik eser ortaya çıkarıldı. Kazıların bu yaz döneminde de sürdürülmesi bekleniyor. - Şhane

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat 2 Bin Yıllık Eserler, 33 Yıl Sonra Gümüşhane'ye Getirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Mert Demir konser verdi
    00:13 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Mert Demir konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Mert Demir, Seyhan Nehir kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserine çok sayıda kişi katıldı ve Demir'in sevilen şarkılarına müzikseverler eşlik etti. Performansı alkışlanan Demir, dinleyiciler tarafından ilgiyle takip edildi.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali Başladı
    00:03 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali Başladı

    Hüseyin Başkadem'in Genel Sanat Yönetmenliğini yaptığı 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali, Afyonkarahisar Yeni Müzesi'nde başladı. Festivalin açılış konserinde Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası ve solist kemancı Çekyalı Daniel Matejca sahne aldı. Festival, Çekyalı besteci Antonin Dvorak'ın ölümünün 120. yılı anısına gerçekleştirildi. Festival kapsamında okul söyleşileri de düzenleniyor. Festival, 23 Nisan'da sona erecek.

  • Tayfun Pirselimoğlu'nun 'Tuhaf Zamanlar' Sergisi İstanbul'da Açıldı
    22:38 Tayfun Pirselimoğlu'nun 'Tuhaf Zamanlar' Sergisi İstanbul'da Açıldı

    Yönetmen, yazar ve ressam Tayfun Pirselimoğlu'nun 'Tuhaf Zamanlar' adlı kişisel sergisi, İstanbul Concept Gallery'de ziyaretçilere açıldı. Sergi, Pirselimoğlu'nun tuhaflıklar üzerine kurulu resimlerini içermekte olup, sanatçı tuhaflığın kendisindeki karşılığını bulmaya çalıştığını ifade etti. Sergi, 16 Mayıs tarihine kadar ziyaret edilebilir.

  • Prag Filarmoni Nefesli Beşlisi, Ankara Müzik Festivali'nde konser verdi
    22:34 Prag Filarmoni Nefesli Beşlisi, Ankara Müzik Festivali'nde konser verdi

    Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından düzenlenen 38. Uluslararası Ankara Müzik Festivali kapsamında Prag Filarmoni Nefesli Beşlisi konser verdi. Çankaya Sahne'deki konserde, Jiri Sevcik, Vladislav Borovka, Jan Brabec, Vaclav Fürbach ve Mikulas Koska'nın yer aldığı topluluk, Mozart, Farkas, Bizet, Dvorak ve Hallam'ın eserlerini seslendirdi. Prag Filarmoni Nefesli Beşlisi üyeleri, ulusal ve uluslararası yarışmalarda birçok ödül kazanmıştır ve birçok önemli orkestrada görev almaktadır.

  • ENKA Sanat, 23 Nisan'da iki özel dijital içerik sunacak
    22:09 ENKA Sanat, 23 Nisan'da iki özel dijital içerik sunacak

    ENKA Sanat, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında, ENKA Sahne Gala Konseri ve Sihirli Karpuz Müzikali adlı iki özel dijital içerik sunacak. Konserde genç yetenekler sahne alırken, müzikal çocukları İpek Yolu'nun müziğine ve kültürüne dair büyülü bir yolculuğa çıkaracak.

  • İş Sanat, Latif Demirci'yi sergiyle anıyor
    21:59 İş Sanat, Latif Demirci'yi sergiyle anıyor

    İş Sanat, karikatürist Latif Demirci'nin yarım asırlık sanat hayatını anlatan bir sergi düzenliyor. Sergi, Demirci'nin eserlerini, çizgi karakterlerin maceraları, yayımladığı kitaplar ve farklı çalışmalarıyla birlikte kronolojik ve tematik bir düzen içinde sunuyor. Ayrıca sergide, unutulmaz kahramanların yanı sıra günlük gazete karikatürlerinden örnekler de yer alıyor. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilir.

  • Turizm Haftası Kortej Yürüyüşü Rize'de Renkli Görüntülere Sahne Oldu
    21:39 Turizm Haftası Kortej Yürüyüşü Rize'de Renkli Görüntülere Sahne Oldu

    Rize'de düzenlenen 'Turizm Haftası' etkinlikleri kapsamında il merkezinde gerçekleştirilen kortej yürüyüşü renkli görüntülere sahne oldu. Protokol, sporcular, öğrenciler ve vatandaşların katıldığı yürüyüşte Rize kültürünü yansıtan ürünler ve kıyafetler sergilendi. Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, turizmle ilgili olarak 12 ay boyunca faaliyetlerin devam edeceğini belirtti ve Rize'nin turizm şehri olma hedefine vurgu yaptı.

  • Edremit Sosyal Dayanışma Merkezi'nde Kadın Kursiyerlerin Ürünleri Sergilendi
    21:26 Edremit Sosyal Dayanışma Merkezi'nde Kadın Kursiyerlerin Ürünleri Sergilendi

    Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş, Edremit Sosyal Dayanışma Merkezi (SODAM) projesi kapsamında kadın kursiyerler tarafından hazırlanan el emeği ürünlerin sergilendiği etkinliğe katıldı. Sergide başarılı olan kursiyerlere sertifikaları verildi.


Advertisement