2. Çukurova Hepatoselüler Karsinoma Kongresi - Son Dakika
Güncel

2. Çukurova Hepatoselüler Karsinoma Kongresi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Akkız, "Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre her yıl dünyada 850 bin yeni karaciğer kanseri gelişiyor ve bunların yaklaşık 800 bini karaciğer kanseri nedeniyle hayatlarını kaybediyor.

23.02.2018 13:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Akkız, " Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre her yıl dünyada 850 bin yeni karaciğer kanseri gelişiyor ve bunların yaklaşık 800 bini karaciğer kanseri nedeniyle hayatlarını kaybediyor. Yani çok muazzam bir sağlık sorunu." dedi.

ÇÜ Tıp Fakültesi ve derneklerin işbirliğiyle düzenlenen, yurtiçi ve dışından farklı disiplinlerden çok sayıda bilim adamının katıldığı 2. Çukurova Hepatoselüler Karsinoma (Karaciğer Kanseri) Kongresi başladı.

ÇÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akkız, bir otelde düzenlenen sempozyumla ilgili yaptığı açıklamada, toplantıda bilgi alışverişiyle karaciğer kanserinin tüm yönleriyle ele alınacağını belirtti.

Toplantının temel özelliğinin sadece bir konuyu tüm yönleriyle başlangıcından, moleküler temelinden en ileri tedavi metotlarına kadar bir bütün içerisinde ele almak olduğunu ifade eden Akkız, bu kapsamda toplantıda kadar farklı disiplinlerden bu alanın en önemli gruplarının yer aldığını söyledi.

"Küresel anlamda ciddi bir sağlık sorunu"

Karaciğer kanserinin sıklığında son zamanlarda dramatik bir yükselme görüldüğünü vurgulayan Akkız, şöyle devam etti:

"Sadece bizim ülkemizde bir artış söz konusu değil, tüm dünyada sıklığında belli bir yükselme söz konusu. Karaciğer kanserini oluşturan risk faktörlerinin dağılımı bölgesel farklılıklar gösteriyor. Örneğin Çin, dünyada karaciğer kanseri havuzunun yüzde 50'sini oluşturuyor. Orada en önemli risk faktörü hepatit B virüsü. Bizde de hepatit B virüsü aşağı yukarı karaciğer kanserli olguların yüzde 50, 53'ünü oluşturuyor. Hepatit C bazı ülkelerde örneğin Mısır, Moğolistan'da en sık karaciğer kanserinin nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Gelişmiş ülkelere baktığımızda da alkol dışı yağlı karaciğer hastalığının en önemli risk faktörü olduğunu görüyoruz. Tüm dünyada sıklığında çok önemli bir artış var. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre her yıl dünyada 850 bin yeni karaciğer kanseri gelişiyor ve bunların yaklaşık 800 bini karaciğer kanseri nedeniyle hayatlarını kaybediyor. Yani çok muazzam bir sağlık sorunu. Sadece ülkemiz açısından değil, küresel anlamda da ciddi bir sağlık sorunu olduğunu söyleyebilirim."

Akkız, sigaranın tek başına karaciğer kanserinin gelişmesinde risk faktörü olmadığını ancak mevcut risk faktörlerinin etkilerini arttırarak kanserin gelişmesini hızlandırabildiğini aktardı.

Alkolün de karaciğer kanserinin gelişmesinde önemli bir risk faktörü olduğuna işaret eden Akkız, yakın gelecekte en önemli risk faktörünün alkol dışı yağlı karaciğer hastalığı olacağını, bunun önlenebilmesi için besinlere çok dikkat edilmesi ve hazır yemeklerden uzak durulması gerektiğini kaydetti.

Karaciğer kanserinin tüm yönleriyle farklı oturumlarda ele alınacağı etkinlik, 25 Şubat'a kadar devam edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2. Çukurova Hepatoselüler Karsinoma Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İş makinesinin darbesiyle 6 katlı bina yerle bir oldu
    10:21 İş makinesinin darbesiyle 6 katlı bina yerle bir oldu

    Hatay'ın Antakya ilçesinde, deprem sonrası yıkım süreci devam eden 6 katlı bir bina, iş makinesinin darbesiyle kontrollü olarak yıkıldı. O anlar cep telefonu kamerasına saniye saniye yansıdı. Yıkılma sırasında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

  • Tekirdağ'da asayiş uygulamalarında 104 şüpheli gözaltına alındı
    10:20 Tekirdağ'da asayiş uygulamalarında 104 şüpheli gözaltına alındı

    Tekirdağ'da gerçekleştirilen asayiş uygulamaları sonucunda 104 şüpheli gözaltına alındı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, suçun önlenmesine yönelik çalışmalarını sürdürdü. Operasyonlar sonucunda öldürme, hırsızlık, dolandırıcılık, cinsel suçlar ve yağma olaylarına karıştığı belirlenen zanlıların adreslerine baskın düzenlendi. Gözaltına alınan 104 şüpheliden 44'ü tutuklandı, 60'ı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Hamza Dağ: İzmir'de termik santral yapma düşüncemiz yok
    10:20 Hamza Dağ: İzmir'de termik santral yapma düşüncemiz yok

    Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ, İzmir'de termik santral inşa etmek gibi bir düşüncelerinin olmadığını açıkladı. Dağ, İzmir'in doğasına, havasına, suyuna ve yeşiline zarar verecek herhangi bir projenin içinde olmayacaklarını belirtti. Ayrıca, göreve gelir gelmez ağaçlandırma çalışmalarına başlayacaklarını ve her ilçeye 'İzmir Bahçeleri' kuracaklarını ifade etti.

  • Afyonkarahisar'da Aranan Şahıs Köyde Yakalandı
    10:20 Afyonkarahisar'da Aranan Şahıs Köyde Yakalandı

    Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde 5 yıl hapis cezası ile aranan bir şahıs, jandarma tarafından saklandığı köyde yakalandı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda şahsın saklandığı köy tespit edildi ve jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı. Şahıs, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • CEM Vakfı, AİHM'in kararlarına ilişkin açıklama yapacak
    10:20 CEM Vakfı, AİHM'in kararlarına ilişkin açıklama yapacak

    ANKA HABER AJANSI 29 MART CUMA GÜNDEMİ

  • Yunanistan'ın güneyinde 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    10:19 Yunanistan'ın güneyinde 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Yunanistan'ın güneyinde 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

  • Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan'dan Mersin'e Projeler
    10:18 Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan'dan Mersin'e Projeler

    Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan, kente güzel projeler kazandıracaklarını ve acil sorunlara çözüm bulacaklarını belirtti. Soydan, Mersin'in tarihi ve kültürel mirasını öne çıkaracaklarını ve kentin geleceğini değiştirmek için sandığa gidilmesi gerektiğini vurguladı.


Advertisement