2. Istanbul Tasarim Bienali'nde Etkinlikler Devam Ediyor - Son Dakika
Güncel

2. Istanbul Tasarim Bienali'nde Etkinlikler Devam Ediyor

2. İstanbul Tasarım Bienali, Zoë Ryan küratörlüğünde Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil başlığıyla Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nda 14 Aralık'a kadar ücretsiz gezilebiliyor.

17.11.2014 11:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bienal, Arçelik, Doğuş Grubu & Bilgili Holding, ENKA Vakfı ve VitrA eş sponsorluğunda düzenleniyor.

2. İstanbul Tasarım Bienali'nde ana sergiye paralel olarak tasarıma dokunan birçok etkinlik de gerçekleştiriliyor.

2. İstanbul Tasarım Bienali'ni küratör ve tasarımcılarından dinleyin

2. İstanbul Tasarım Bienali'nin perde arkası Tasarım Ekranı sayesinde bienal takipçileriyle buluşuyor. Bienal küratörü Zoë Ryan'ın sergiyi nasıl oluşturduğunu ve hangi ekiplerle çalıştığını açıkladığı röportajın yanı sıra tasarımcıların ve mimarların projelerini anlattığı söyleşiler Tasarım Ekranı'nda olacak.

Tasarım Ekranı'na İKSV'nin YouTube (www.youtube.com/user/iksvistanbul) kanalı üzerinden veya 2tb.iksv.org web sitesinden ulaşılabilir.

Bienalde her Salı ve Cumartesi canlı radyo yayını

Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nun giriş katındaki Yayın Bölümü'nde, H. Cenk Dereli ve Yelta Köm'ün projesi ile bienalin yayın istasyonun da adı olan Kontraakt yer alıyor. Bienal konularına değinen canlı radyo yayınları, sokak röportajları ve söyleşiler içeren bir programla, bienal süresince her gün bu merkezden yayın yapacak.

Kontraakt'ın her Salı sabahı 10.00'da yaptığı canlı radyo yayınında, bienalin haftalık raporu ve gerçekleşen etkinlikleri ile tasarım dünyasına ilişkin güncel konular konuşuluyor. Program kimi zaman İstanbul'daki toplu taşıma araçları içerisinden seslenirken kimi zaman da sürpriz konuklar eşliğinde devam ediyor. Her Cumartesi saat 17.00'de gerçekleşen ikinci canlı yayınında ise tanınmış isimlerle bienal teması ve dünya gündemine dair konular tartışılıyor.

Kontraakt'ın 20 Kasım Perşembe günü gerçekleştireceği 12 saatlik Tasarım Maratonu programına öğrenciler ve profesyonellerden oluşan gruplar katılacak ve tasarım problemlerine çözümler üretilecek. Herkesin üretime dahil olacağı süreç sonunda ekiplerin işleri, Kontraakt'ın duvarında yer bulacak. Kontraakt'ın canlı yayınlarını dinlemek için: http://2tb.iksv.org/program_yayinlar.asp

Çocuklar ve gençler bienalle birlikte tasarlıyor

2. İstanbul Tasarım Bienali süresince her gün İnformel Eğitim-çocukistanbul tarafından EKO Tasarım adı altında çocuk ve genç atölye ile etkinlik programları düzenleniyor. Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nda gerçekleştirilen atölye ve etkinlik programı kapsamında çocuklar ve gençler, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir gelecek için tasarımın bugünkü rolünü sorgulayan, yeni yaklaşımlar üzerinde düşündüren çalışmalar gerçekleştiriyor. Pazar günleri de 10.30-17.00 arasında, çocuklar ve gençlerin aileleri ile birlikte rezervasyonsuz olarak katılabilecekleri etkinlikler yapılıyor.

Pazar günleri sabah 11.00'de okul öncesi ve 1. sınıf yaş grubu, saat 14.00'te 2., 3. ve 4. sınıf yaş grubu için kayıt alınıyor. Ücretsiz yapılan atölyelerle ilgili detaylı bilgi için: cocukatolyesi@iksv.org

Atölye ve söyleşiler tasarım meraklılarını bekliyor

Bienaldeki diyalogların ve karşılıklı fikir alışverişinin içeriği üzerine kurulmuş olan "Bizimle Konuşun" panel ve söyleşileri Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nda devam ediyor. Ayrıca, 2. İstanbul Tasarım Bienali Etkinlik Alanı Antrepo 7 çeşitli atölye çalışmalarına da ev sahipliği yapıyor. Ücretsiz düzenlenen etkinliklere katılım için rezervasyon@iksv.org adresine e-posta göndererek onay almak yeterli.

"Akıllı Tasarım […] Akıllı Yaşam"
18 Kasım Salı, 14.30-15.30, tasarımcı Jacob de Baan
22 Kasım Cumartesi, 15.00-16.00, tasarımcı Rianne Koens
Galata Özel Rum İlköğretim Okulu
2. İstanbul Tasarım Bienali'nde yer alan "Akıllı Tasarım […] Akıllı Yaşam" projesi tasarımcılarından Jacob de Baan tarafından bir atölye çalışması gerçekleştiriyor. Atölye süresince katılımcılarla, SAFIR aydınlatma tasarımının, ilk skeçten son tasarıma kadarki tüm tasarım süreçleri paylaşılacak. Bunun yanı sıra atölyede yer alacak olan öğrenciler ve genç tasarımcılar, "Akıllı Tasarım […] Akıllı Yaşam" manifestosu üzerinden SAFIR aydınlatma tasarımı için olası yeni kombinasyonları üzerine çalışacaklar.

Projenin tasarımcılarından Rianne Koens tarafından 22 Kasım Cumartesi günü yapılacak atölye çalışmasında ise katılımcılar, çeşitli parçalardan oluşan OTURA mobilya tasarımı için farklı seçenekler üzerine düşünmeye ve çalışmaya davet ediliyor. Bunu yaparken katılımcılar, pek çok yerel ve kişisel ihtiyacın yalın bir obje üzerinde nasıl yer bulabileceğini görecekler. Katılımcılar ayrıca atölye sırasında, OTURA için özel olarak geliştirilen aplikasyon aracılığıyla yaratıcılıklarını kullanma şansı bulacaklar.

Mimari Tasarım Araçlarının Geleceği
19 Kasım Çarşamba, 17.00-19.00
Galata Özel Rum İlköğretim Okulu
Moderatör: Kerem Piker
Emre Arolat (EAA-Emre Arolat Architects) ve Saffet Kaya Bekiroğlu'nun (ZHA– Zaha Hadid Architects) misafir konuşmacı olarak katılacağı panelde, mimarı tasarım araçlarının geleceği konuşulacak.

% 100 Tasarım Atölyesi
22 Kasım Cumartesi, 10.00-17.00
Antrepo 7
İstanbul Tasarım Bienali kapsamında 2015 Festival sezonuna hazırlık yapılıyor. % 100 Tasarım Atölyesi'nde müzik teması altında Zebra Design Factory kurucularından ve t.AG marka ajansı kurucusu ile Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü'nde öğretim görevlisi olan Ali Gürevin tarafından bir atölye çalışması gerçekleştirilecek. Bu atölyeye özel kutu tasarımlarını yaratmak üzere genç tasarımcılar bekleniyor. Katılım için rezervasyon@iksv.org adresine e-posta göndererek onay almak yeterli.

Tasarım ve mimarlığa dair filmler sinemaseverlerle buluşuyor

2. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında yapılan Film Gösterimleri'nde, gelecekte yaşamaya dair farklı yaklaşımlar gösterilmeye devam ediliyor. Film Gösterimleri, bienal süresince Perşembe günleri Galata Özel Rum İlköğretim Okulu ve TAK Kadıköy'de ücretsiz yapılıyor. Filmler ve gösterimlerle ilgili bilgilere 2tb.iksv.org adresinden ulaşılabilir.

The Man Who Prints Houses
18 Kasım Salı, 19.30, TAK Kadıköy

The Man Who Prints Houses, bir robotbilim uzmanı olan Enrico Dini'yi anlatan bir belgesel. Kendi deyimiyle, aynı zamanda bir "taş simyacısı" olan Dini, kayaların deniz altında oluşum süreçlerini bire bir taklit edebiliyor. Filmde bu iki becerisini üç boyutlu baskı esasına dayandırıp inşaata bakışımızda devrim yapmak üzere yola çıkan Enrico Dini'nin sarsıntılar içindeki aile hayatı aktarılıyor. The Man Who Prints Houses, dünyayı sonsuza kadar değiştirmek isteyen bir dahinin dengesiz zihnine yakından bakan dokunaklı, komik ve büyüleyici bir belgesel.

Re-Set, New Wings for Architecture ve Rosas danst Rosas
20 Kasım Perşembe, 19.30, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu

Re-Set, New Wings for Architecture, Hollandalı dekoratör ve peyzaj tasarımcısı Petra Blaisse ve Amsterdam'daki mimari ofisi Inside Outside üzerine portre çalışması niteliğinde bir film. 2012 Venedik Mimarlık Bienali için yapılan enstalasyon bütün Hollanda Pavyonu'nu kaplıyordu. Jenerikte yer alan grafik planlar Reitveld Pıydı ve pavyonunun penceresine basılanlarla aynıydı ve perdenin mekandaki hareket ile pozisyonlarını açıklıyordu.

Thierry de Mey'in yönetmenliğini yaptığı Rosas danst Rosas filminin çekimleri ise Henry Van de Velde'nin Leuven'deki eski mimarlık teknik okulunda gerçekleştirildi. De Mey bu filmde, dört dansçıdan oluşan 1995 ve 1996'daki kadronun yanı sıra, gösterinin uzun tarihi boyunca dans eden diğer tüm performansçılarını takip ediyor. Filmin çekilmesinin hemen ardından renovasyona alınan binanın orijinal mimarisine izleyiciler bu sayede son kez tanıklık ediyor. Film, Avrupa'nın bütün önemli TV kanallarında gösterilirken "sanat filmi" çevrelerinde de kendine önemli bir yer edindi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 2. Istanbul Tasarim Bienali'nde Etkinlikler Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement