2. Siber Güvenlik Ekosisteminin Geliştirilmesi Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

2. Siber Güvenlik Ekosisteminin Geliştirilmesi Zirvesi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, "Siber güvenlik, sosyal ve ekonomik hayattaki bağlantılı riskler nedeniyle milli güvenliğin bir parçası ve milletlerin refahını etkileyen büyük bir faktör haline geldi.

14.02.2019 13:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, "Siber güvenlik, sosyal ve ekonomik hayattaki bağlantılı riskler nedeniyle milli güvenliğin bir parçası ve milletlerin refahını etkileyen büyük bir faktör haline geldi." dedi.

Karagözoğlu, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından BTK'de düzenlenen 2. Siber Güvenlik Ekosisteminin Geliştirilmesi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, siber saldırıları önlemek amacıyla kurum bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahele Merkezine (USOM) daha fazla kaynak ayırdıklarını söyledi.

Kritik durumlara müdahale ettiklerini, alarm, uyarı ve duyuru faaliyetleri yürüttüklerini belirten Karagözoğlu, çok sayıda kritik kuruluşta siber olaylara müdahale, dijital kayıt incelemesi, veri analiziyle sızma testleri gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Karagözoğlu, "Siber güvenlik, sosyal ve ekonomik hayattaki bağlantılı riskler nedeniyle milli güvenliğin bir parçası ve milletlerin refahını etkileyen büyük bir faktör haline geldi." ifadelerini kullandı.

"Ülkenin doğrularını başa koyarsak başarılı olabiliriz"

Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker de iki yıl önce NATO'nun toplantısında kara, hava, deniz ve uzay güvenliğinin yanında siber güvenlik konusunun 5'inci savunma alanı olarak belirlendiğini dile getirdi.

Savunma sanayisinin ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla çalışma yaptıklarına işaret eden Şeker, bu çalışmalarda kamu kuruluşları, akademisyenler ve özel sektörle bir araya geldiklerini anlattı.

Şeker, siber güvenlik alanında yürütülen çalışmalarda tüm paydaşların bir arada olmasının önemine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Kendi doğrularımızdan ve kurum taassuplarından sıyrılıp ülkenin doğrularını başa koyarsak başarılı olabiliriz. Bu kapsamda 'Siber Güvenlik Kümelenmesi'ni geçtiğimiz yıl temmuz ayında oluşturduk. Buradaki amacımız hem kullanıcı hem entegratör hem de ürün sahibi firmaları bir araya getirmek, odak grupları oluşturabilmek, herkesin aynı alanda yatırım yaparak bazı alanları boş bırakmasını engellemek."

Kümelenmede 99 üye firma ve 40 öğrenci kulübü bulunduğunu aktaran Şeker, kümelenmenin geçen yılki cirosunun 1,6 milyar liraya ulaştığını, hedeflerinin yılda 1 milyar dolarlık ihracatı yakalamak olduğunu bildirdi.

"Yerli ve milli çözümler olmazsa olmaz"

Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı Ahmet Hamdi Atalay, son 6-7 yılda siber güvenlik konusunda farkındalık anlamında çok mesafe alındığını belirterek, günlük yaşamın hemen her alanında bilgi güvenliği ve siber saldırıların önlenmesi ihtiyacının ortaya çıktığını söyledi.

Atalay, siber güvenlikte yerli ve milli çözümlerin olmazsa olmaz olduğunu ve bilişim ekosisteminin genişletilmesinin bu bakımdan büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Dernek olarak elde ettiğimiz istatistiklere göre, şu an kullanımda olan siber güvenlik çözümlerinin yüzde 97'si dış kaynaklı. Yerli ve milli çözümlerin geliştirilmesi için iş birliği içinde olunması gerekiyor." dedi.

"Kullanıcı konumundan, üretici konuma geçmeliyiz"

TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe de Türkiye'de kurumsal ve bireysel düzeyde siber güvenlik farkındalığının artırılması gerektiğine inandıklarını bildirdi.

Bu farkındalık sayesinde siber tehditlerle mücadelenin daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesinin sağlanacağına inandıklarını belirten Aktepe, savunma sistemlerinde oluşacak siber saldırıların büyük risk taşıdığını dile getirdi.

Aktepe, savunma sistemleri başta olmak üzere siber güvenlik teknolojileri alanında yerli ve milli çözümlerin geliştirilmesi ve üretilmesinin büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, ülkenin bekası ve dışa bağımlılığın asgari seviyeye indirilmesi için milli üretime odaklanılması gerektiğini ifade etti.

Rahmi Aktepe, "Siber güvenlik alanında iyi bir kullanıcı konumundan, bir an önce teknoloji üretir ve teknolojiye yön verir bir konuma geçmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Açılışta, zirvenin ana sponsoru Huawei'in Stratejik Pazarlama Direktörü Gökalp Caymaz da siber güvenlik ve şirketlerinin bu konudaki çalışmalarına ilişkin sunum gerçekleştirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 2. Siber Güvenlik Ekosisteminin Geliştirilmesi Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement