2. Somali Konferansı İzmir Organizasyonu - Son Dakika
Yerel

2. Somali Konferansı İzmir Organizasyonu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin, bölgesinde yüklendiği sorumluluk itibariyle, Ortadoğu, Kafkaslar ve Kuzey Afrika'ya uzanan coğrafyada, tekrar huzur, güven, istikrar ve barışın sağlanması adına aktif bir...

03.06.2012 12:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin, bölgesinde yüklendiği sorumluluk itibariyle, Ortadoğu, Kafkaslar ve Kuzey Afrika'ya uzanan coğrafyada, tekrar huzur, güven, istikrar ve barışın sağlanması adına aktif bir siyaset uyguladığını söyledi.

Yıldırım, 2. Somali Konferansı İzmir Organizasyonu'na katılan heyetle bir araya geldi.

Somali Başbakanı Abdiveli Muhammed Ali, Brezilya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Michel Temer'in aralarında bulunduğu, Somali, Avustralya, Bahreyn, Brezilya, Etiyopya, Suudi Arabistan, Tanzanya, Doğu Afrika Topluluğu (EAC), Güney Sudan ve Azerbaycan'dan üst düzey yetkililerin katıldığı heyetle birlikte kahvaltı yapan Bakan Yıldırım, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, yıllardan bu yana devam eden iç karışıklıklar ve sorunlar nedeniyle kaynaklarını tüketen Somali'nin kalkınması ve yeniden imar edilmesi için çalıştığını söyledi.

Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali ziyaretiyle bu ülke için resmen başlattığı uluslararası destek kampanyasına, Türkiye'nin, diğer ülkelerin yardımlarının toplamından daha fazla katkıda bulunduğuna dikkati çekerek, Türkiye'nin Somali'de sağlıktan eğitime her türlü hizmeti ve altyapı sorununun çözümünü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) marifetiyle gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Hükümet olarak 2005 yılında başlattıkları "Afrika Açılımı Programı" çerçevesinde, Türkiye'nin, Afrika'daki 12 ülkede bulunan büyükelçiliğini, 31'e yükselttiğini, THY ile Afrika'nın 20 noktasına, 30 uçak seferi konulduğunu anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Geleneksel olarak Mağrip ülkelerine ticaretimiz, Sahraaltı Afrika'da da büyük gelişme göstermektedir. Afrika Birliği de Türkiye'yi bu yıl stratejik ortak ilan etmiştir. Ama ilişkiler gelişse de potansiyeli yansıtmaktan uzaktır. Afrika ülkelerine toplam ticaret hacmimiz, 7 milyar dolar civarında olmuştur. Dolayısıyla Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ticaretin artmasında çok büyük imkanlar vardır."

-Küresel güç olarak barış ve huzur için aktif rol-

Yıldırım, Türkiye'nin dünyada oynadığı role işaret ederek, şunları kaydetti:

"Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki uçurumun kaldırılmasının, küresel barışa son derece önemli katkısı olacaktır. Türkiye, Afrika'da gerek altyapının gerek diğer hizmetlerin çok daha geliştirilmesi için uluslararası camiayı göreve davet ediyor. Türkiye, yüklendiği sorumluluk itibariyle, Ortadoğu, Kafkaslar ve Kuzey Afrika'ya uzanan coğrafyada, tekrar huzur, güven, istikrar ve barışın sağlanması adına aktif bir siyaset uygulamaktadır. Bu noktada, tüm dünya milletlerini bu ortak hedef doğrultusunda birlikte çalışmaya davet ediyoruz."

-İzmir'in EXPO adaylığı-

Bakan Yıldırım, İzmir'in EXPO 2020 organizasyonuna adaylığına da değinerek, etkinliğe katılan devlet temsilcilerinden destek istedi.

Somali Başbakanı Abdiveli Muhammed Ali ise Türkiye'ye ülkesine verdiği desteklerinden dolayı teşekkürlerini ifade ederek, "İzmir, EXPO 2020'yi kesinlikle kazanacak. Buna inanıyorum" dedi.

-Atanamayan itfaiyecilerden Bakan Yıldırım'a teşekkür-

Bu arada, kahvaltının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin itfaiye eri alımı için açtığı sınavı kazanan, ancak ataması yapılmayan itfaiyeci adayları, atanmalarının önündeki engeli kaldıran yasal düzenlemenin TBMM'den geçmesi dolayısıyla Binali Yıldırım'a teşekkür ederek, çiçek takdim etti.

Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Danıştay'ın ilgili kararını gerekçe göstererek atamaları yapmadığını, ancak aynı süreçte birçok belediyenin atamaları gerçekleştirdiğini ifade ederek, "İzmir milletvekilimiz Hamza Dağ, bu sürecin takipçisi oldu. Sonunda sadece sizin için yasa çıkarttık. Hayırlı olsun" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, itfaiye eri alımı için açtığı sınavı kazanan, ancak Danıştay'ın ilgili sınav yönetmeliğine ilişkin kararı gerekçe gösterilerek ataması yapılmayan 286 kişi, ocak ayından bu yana çeşitli eylemler gerçekleştirmişti.

- İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 2. Somali Konferansı İzmir Organizasyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement