2. Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu Yapıldı - Son Dakika
Güncel

2. Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu Yapıldı

2. Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu Yapıldı

Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından '2. Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu' düzenlendi.

09.09.2011 08:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SDÜ Kültür Merkezinde düzenlenen sempozyuma Vali Memduh Oğuz, Orman Genel Müdür Yardımcısı Recep Kaşan, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız, Orman Bölge Müdürü Mehmet Sait Yorulmaz, SDÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cahit Balabanlı, akademisyenler, FAO temsilcileri ve sektör temsilcileri katıldı.

Sempozyum öncesinde SDÜ Akademik Oda Orkestrası tarafından müzik dinletisi sunuldu.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Fakir, odun dışı orman ürünlerinin kalkınmakta olan ülke ekonomilerine önemli katkı sağladığını kaydetti. Fakir konuşmasında; " Türkiye'de doğadan toplanarak ticareti yapılan bitki türü sayısı 346 olup, bunların 98'i ihraç edilmektedir. Türkiye'nin odun dışı orman ürünlerinde yıllık 100 milyon doların üzerinde ihracat yapmaktadır. Özellikle dünya pazarında çok büyük ilgi gören çam balının % 90'nı, defnenin de % 85'i Türkiye'den sağlanmaktadır. Bu ürünlerin haricinde Türkiye kekik üretiminde önemli bir potansiyele sahiptir ve 2010 yılında yaklaşık olarak 21 milyon dolarlık kekik ihraç edilmiştir" dedi.

SDÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cahit Balabanlının kısa selamlama konuşmasından sonra kürsüye gelen SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız, dünyadaki gelişen bilimin ışığında insanoğlunun çevresine yabancı kalamayacağını ifade etti. Akyıldız; "İnsanoğlu uzayda koloniler kurmak için uğraş verirken yanı başındaki doğal endemik bitkilerden haberdar olmaması düşünülemez" dedi.

Odun dışı orman ürünlerinin çok önemli olduğunu ifade eden Orman Genel Müdür Yardımcısı Recep Kaşan konuşmasında şunları söyledi; "Tıbbi aromatik bitkiler genelde ormanlık alanlarda yetişmektedir. O nedenle genel müdürlüğümüzde bu konuyu takip eden daire başkanlığı kurulmuştur. Biz bu konuda lokomotif görev üstlenmekteyiz ve bu alanda ürünlerin geliştirilmesinde her türlü araştırma yapmak isteyen kurum veya kişilerle işbirliği yapmaya hazırız" dedi.

Son konuşmacı olarak kürsüye gelen Vali Memduh Oğuz konuya yabancı olmadığını ifade etti. Vali Oğuz konuşmasında; "Öncelikle ülkemiz ve dünya açısından son derece önemli olan bu sempozyumun ilimizde yapılıyor olması iyi bir seçimin yapıldığının işaretidir. Çünkü coğrafi olarak bu bölge, odun dışı orman ürünlerinde en çok çeşitliliğe ve en fazla potansiyele sahip bir bölgedir. O bakımdan üniversitemiz ve bölgemiz bu sempozyum için isabetli bir seçim olmuştur. Başta üniversitemiz olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyorum

Burada bir tespitte bulunmak istiyorum; genellikle odun dışı orman ürünleri bir ilaçmış gibi tanıtılmaktadır. Hâlbuki bir takım farmakolojik süreçlerden geçirildikten sonra ilaç olmaktadırlar. Yani bu ürünler ilaç hammaddesi olarak kullanılmaktadır.

Bu ürünler besleyici ve çok lezzetli ürünlerdir. Elbette şifalıdırlar ve hastalanmadan önce gıda olarak kullanılması doğru bir yöntemdir. Türkiye odun dışı orman ürünlerinde çok zengin bir potansiyele sahiptir ve bizim kültürümüzde odun dışı orman ürünlerinin önemi büyüktür. Biz bu zenginliğimizi dünya insanıyla paylaşıyoruz. Elbette ki ticari bir takım katkıları olacaktır, ama dünya insanına şifa dağıtılıyor olması çok önemlidir" dedi.

Açılış konuşmalarından sonra sempozyuma bildirilerle devam edildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 2. Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.


Advertisement