2. Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu - Son Dakika
Yerel

2. Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Orman Fakültesi tarafından 2. Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu yapıldı.

08.09.2011 15:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Orman Fakültesi tarafından 2. Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu yapıldı.

SDÜ Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyuma Isparta Valisi Memduh Oğuz, Orman Genel Müdür Yardımcısı Recep Kaşan, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız, Orman Bölge Müdürü Mehmet Sait Yorulmaz, SDÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cahit Balabanlı, akademisyenler ve sektör temsilcileri katıldı.

Isparta Valisi Memduh Oğuz, yaptığı konuşmada, bölgenin, odun dışı orman ürünleri çeşitliliği bakımından büyük potansiyele sahip olduğunu söyledi. Odun dışı orman ürünlerinin genellikle bir ilaç gibi tanıtıldığına dikkati çeken Vali Oğuz, ürünlerin bir takım işlemlerin ardından ilaç ham maddesi olarak kullanıldığını anlattı.

Türk kültüründe odun dışı orman ürünlerinin önemli bir yeri olduğunu ifade eden Oğuz, "Bu ürünler besleyici ve çok lezzetli ürünlerdir. Şifalıdırlar ve hastalanmadan önce gıda olarak kullanılması doğru bir yöntemdir. Biz bu zenginliğimizi dünya insanıyla paylaşıyoruz. Elbette ticari bir takım katkıları olacaktır, ama dünya insanına şifa dağıtılıyor olması çok önemlidir" diye konuştu.

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız ise, insanoğlunun gelişen bilimin ışığında çevresine yabancı kalamayacağına işaret ederek, "İnsanoğlu uzayda koloniler kurmak için uğraş verirken yanı başındaki doğal endemik bitkilerden haberdar olmaması düşünülemez" dedi.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Fakir de, odun dışı orman ürünlerinin kalkınmakta olan ülke ekonomilerine önemli katkı sağladığını söyledi.

Türkiye'de doğadan toplanarak ticareti yapılan 346 bitki türü bulunduğunu aktaran Fakir, bunların 98'inin ihraç edildiğini kaydetti. Türkiye'nin odun dışı orman ürünlerinde yıllık 100 milyon doların üzerinde ihracat yaptığını anlatan Fakir, dünya pazarında çok büyük ilgi gören çam balının yüzde 90'ının, defnenin ise yüzde 85'inin Türkiye'den sağlandığını ifade etti.

Fakir, Türkiye'nin kekik üretiminde de önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, geçen yıl yaklaşık 21 milyon dolarlık kekik ihraç edildiğini bildirdi.

- ISPARTA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 2. Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement