"2 Yılda 13 Çocuk Okulda Kaza Kurbanı Oldu" - Son Dakika
Eğitim

"2 Yılda 13 Çocuk Okulda Kaza Kurbanı Oldu"

Gündem Çocuk, son 2 yılda eğitim ortamlarında 13 çocuğun ihmal ve çok kolay önlenebilecek sebeplerden dolayı yaşamını yitirdiğini belirtti.

12.05.2011 15:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çocuk Haklarını Tanıtma, Yaygınlaştırma, Uygulama ve Uygulamaları İzleme Derneği (Gündem Çocuk), son 2 yılda eğitim ortamlarında 13 çocuğun ihmal ve çok kolay önlenebilecek sebeplerden dolayı yaşamını yitirdiğini belirtti.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, 6 yaşındaki Efe Boz'un bir yıl önce İstanbul Maltepe Dumlupınar İlköğretim Okulu'nda üzerine düşen lavabonun boğazını kesmesi sonucu hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

Boz'un ölümüyle ilgili, sorumlular hakkında hala dava açılmadığı ifade edilen açıklamada, İstanbul Valiliğinin talimatıyla Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturma raporuna göre de Efe'nin ölüm nedeninin "ihmal değil, onun yaramazlığı" olarak gösterildiği kaydedildi.

Son 24 ayda 13 çocuğun eğitim ortamlarında ihmal ve çok kolay önlenebilecek sebeplerden dolayı yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada, Fatma Karoğlan ile Mine Gün'ün 18 Mayıs 2009'da Adapazarı Hızırtepe Kız Yetiştirme Yurdu'nda, Mustafa Kutlar'ın, 30 Eylül 2009'da İstanbul- Güngören Lütfi Kırdar İlköğretim Okulu'nda, Umut Balık'ın 22 Mart 2010'da Uşak'da Eşme Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda, Fadime Yalçın'ın Mart 2010'da Manisa-Demirci İmrenler Köyü İlköğretim Okulu'nda, Özlem Çakan ile Zeynep Binici'nin, 22 Mayıs 2010'da Samsun Yaşar Doğu Kız Yetiştirme Yurdu'nda, Anıl Erden'in 3 Haziran 2010'da İzmir- Bornova Seyit Şanlı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde, Anıl Karagöz'ün 5 Nisan 2011'de Ankara- Keçiören Atatürk İlköğretim Okulu'nda, Mehmet Ali Yavuz'un 19 Nisan 2011'de İzmir- Menemen 75. Yıl İlköğretim Okulu'nda, Mustafa Çobanyıldız'ın 18 Nisan 2011'de Urfa'da Ertuğrul Gazi İlköğretim Okulu'nda, soyadı bilinmeyen Yavuz isimli bir çocuğun da Eylül 2010'da Ardahan'da bir İlköğretim Okulu'nda yaşamını yitirdiği belirtildi.

Açıklamada, çocukların kapıya sıkışması, elektrik çarpması, fosseptik kuyusuna düşmesi, yangın ve üzerine lavabo ya da kapı düşmesi gibi sebeplerden öldüğü ifade edildi.

Bu çocukların, zamanında gerekli mekansal ve fiziksel düzenlemeler yapılmadığı için öldüğü savunulan açıklamada, BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'nin çocuğun yaşama hakkını tanımladığı hatırlatılarak, Türkiye'nin çocuk ölümlerine sebep olarak, sözleşmenin yaşam hakkını düzenleyen 6. maddesini ihmal ettiği savunuldu.

Açıklamada, sözleşmeye göre ihlalleri önlemekle sorumlu olan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'ın istifa etmeleri ve yargılanmaları gerektiği görüşüne yer verildi. Gündem Çocuk açıklamasında, ayrıca okullarda ve yurtlarda her çocuğun hayatını güven altına alacak, çocukların gelişimine uygun, güvenli ortamların oluşturulması için gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılması istendi.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Eğitim '2 Yılda 13 Çocuk Okulda Kaza Kurbanı Oldu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement