20 Dakikada 4 Bin Yıllık Yolculuk - Son Dakika
Kültür Sanat

20 Dakikada 4 Bin Yıllık Yolculuk

20 Dakikada 4 Bin Yıllık Yolculuk

Balıkesir'in Edremit ilçesinde iki kardeş tarafından restore edilerek "Sarıkız Kazdağı Etnografya Galerisi"ne dönüştürülen 86 yıllık zeytinyağı fabrikası, ziyaretçilerini 20 dakikada 4 bin yıllık yolculuğa çıkarıyor.

17.08.2016 11:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HAKAN FİRİK - Balıkesir'in Edremit ilçesinde iki kardeş tarafından restore edilerek "Sarıkız Kazdağı Etnografya Galerisi"ne dönüştürülen 86 yıllık zeytinyağı fabrikası, ziyaretçilerini 20 dakikada 4 bin yıllık yolculuğa çıkarıyor.

Murat ve Uğur Bostancıoğlu kardeşlerin, babaları Ali Bostancıoğlu'nun anısına 6 ay önce kurdukları Güre sahilindeki etnografya galerisi, Edremit Körfezi'nde M.Ö 2 bin yılından günümüze kadar yaşanan tüm olaylardan kesitler sunuyor.

Murat Bostancıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, etnografya galerisini, babaları Ali Bostancıoğlu'nun anısına yaklaşık 6 yıllık bir çalışmanın sonucunda açtıklarını söyledi.

Bu süreçte, Antandros Antik Kenti kazı Başkanı Doç. Dr. Gürcan Polat ile Tarihi Antandros Şehrini Kurtarma Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Gülçin Cömert'in da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı ve öğretim üyesinden destek aldıklarını anlatan Bostancıoğlu, galerinin girişinde 8 dakikalık bir video gösterimi olduğunu belirtti.

Bostancıoğlu, videoda mitolojik kahramanlar ve Kazdağları efsanelerinin anlatıldığını, maketler yardımıyla tarihin canlandırıldığını ifade ederek, "Kazdağları mitoslarıyla başlıyor galerideki gezi. Kazdağları'nda olan mitolojik ögeleri sergilemeye çalıştık. Meşhur dünyanın ilk güzellik yarışması, Truva Savaşı, sonrasında Truva'nın yıkılması, Archil ile Hector'un kavgası daha sonra Hector'un kuzeni Aeneas'ı babasıyla beraber Antandros'tan çıktıkları yolculuk sonucunda Roma'ya ulaşmaları ve Roma İmparatorluğu'nun tohumlarının atılması gibi konuları işledik. Bunun akabinde bölgemizde olan zeytin ve zeytinciliği anlattık." diye konuştu.

Sabahattin Ali'den Tuncel Kurtiz'e

Sarıkız ve Hasanboğuldu Efsanesi'nin yanı sıra Edremit Körfezi'nde iz bırakan sanatçılar ve yazarlara da bir köşe açtıklarını belirten Bostancıoğlu, şöyle devam etti:

"Sabahattin Ali'nin bir tane bal mumu heykelini yaptırdık. Sabahattin Ali'nin çocukluğu bu bölgede geçiyor. Birçok hikayede Edremit bölgesinden ve Kazdağları'ndan bahsediyor. 'Benim meskenim dağlardır dağlar' şiirini Kazdağları için yazıyor. 'Kuyucaklı Yusuf'da Edremit'i anlatıyor. 'Kürk Mantolu Madonna'da Raif Bey karakteri yine Havranlı zeytinyağı fabrikatörünün oğlunu anlatıyor. Devamlı Sabahattin Ali bu bölgede görülüyor. Bunun dışında önemli bir birey de Tuncel Kurtiz. Son yıllarını Kazdağları'nda geçiriyor sinema sanatçısı Tuncel Kurtiz. Babası kaymakam olduğu için de çocukluğu Edremit'te geçiyor, Tuncel Kurtiz daha sonra buraya yerleşiyor. Tuncel Kurtiz de Kazdağları'nın tanıtılmasında ve duyulmasında çok önemli bir birey. Bu nedenle Kurtiz'in de bal mumu heykeli bulunuyor galerimizde. Bölgemizde yaşamış diğer önemli kişiler arasında Şükrü Tunar'ı, Ali Ekber Çiçek'i işledik. Bölgemizdeki Kuvayi Milliye hareketini ve milli mücadeleyi ve Edremit Körfezi'ni işledik. Edremitli tarihçilere yer verdik. Eski körfez fotoğraflarıyla, maketlerle, bunları desteklemeye çalıştık. Ziyaretçilerimizle keyifli bir 20 dakika geçirip bölgeyi anlama anlamında olumlu bir iş yaptığımızı düşünüyorum."

Gezi M.Ö 2 binli yıllardan başlıyor

Yolu Edremit ve Kazdağları'ndan geçen herkesi etnografya galerisine beklediklerini vurgulayan Bostancıoğlu, şunları kaydetti:

"Bu gezide M.Ö 2 binli yıllardan başlayarak günümüze kadar geliyoruz. Bu bölge Truva kültürüyle başlıyor daha sonra Luviler, Lelekler geliyor. Daha sonra Romalıları görüyoruz bu coğrafyada. Daha sonra Osmanlılar, Selçuklular, Fatih'in bölgeye gelişi. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u alırken kızak olarak kullandığı keresteleri Kazdağları'ndaki kerestelerden, göknarlardan kullanıyor. Dolayısıyla buraya da Tahtacı Türkmenlerini getiriyor. Yıllardır İda Dağı olan bu dağı da Türkmenlere veriyor Fatih Sultan Mehmet ve bu İda Dağı'nın adı Kazdağları olarak değişiyor. Galerimizde M.Ö 2 bin yılından günümüze bütün olayları işlemeye çalıştık. En sonunda Atatürk köşesiyle de galerimizdeki yolculuğu sonlandırdık."

Almanya'dan tatil için gelen Taliha ve Ali Dural da Edremit Körfezi'nin büyük bir tarihi zenginliğe sahip olduğunu, bunun etnografya galerisi ortamında sergilenmesinin kendilerini etkilediğini ve çok şey öğrendiklerini dile getirdiler.

Edremit'e iki kez gelen Atatürk'ün, ilçede bulunduğu dönemde kendisine tahsis edilen fayton ile eski tabancalar, tüfekler, tarihi paralar, 45'lik plaklar ve eski giysilerin de sergilendiği galerinin girişinde, yazar ve şair Sabahattin Ali ile sinema ve tiyatro sanatçısı Tuncel Kurtiz'in bal mumu heykelleri bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 20 Dakikada 4 Bin Yıllık Yolculuk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Seçkin Bayramoğlu, 25 yıldır Karagöz-Hacivat oyunlarıyla ramazan akşamlarını eğlenceli hale getiriyor
    11:28 Seçkin Bayramoğlu, 25 yıldır Karagöz-Hacivat oyunlarıyla ramazan akşamlarını eğlenceli hale getiriyor

    Sakarya'da gölge oyunu ve meddahlık geleneğini yaşatan Seçkin Bayramoğlu, Karagöz-Hacivat oyunlarıyla ramazan akşamlarını eğlenceli hale getiriyor. Bayramoğlu, 500 yıllık geleneği yaşatmak için mücadele ediyor ve çocuklara kültürel değerleri öğretiyor.

  • Başkan Böcek, Antalya Şehir Tiyatrosu'nun 'Huysuz' oyununu izledi
    11:26 Başkan Böcek, Antalya Şehir Tiyatrosu'nun 'Huysuz' oyununu izledi

    Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde Antalya Şehir Tiyatroları'nın (AŞT) sahnelediği 'Huysuz' oyununu izledi. Başkan Böcek, sanata olan önemini vurgulayarak sanatçılara desteklerinin süreceğini belirtti.

  • Özdemir Asaf'ın 100. Yaşı Yalnızlık Paylaşılmaz Etkinliğiyle Kutlandı
    11:19 Özdemir Asaf'ın 100. Yaşı Yalnızlık Paylaşılmaz Etkinliğiyle Kutlandı

    Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı şairlerinden Özdemir Asaf'ın 100. yaşı, Yapı Kredi Kültür Sanat'ta düzenlenen 'Yalnızlık Paylaşılmaz' etkinliğiyle kutlandı. Etkinlikte, Özdemir Asaf'ın kendi sesinden dinletilen şiirlerin yanı sıra, sanatçılar tarafından yazılan şiirler müzik eşliğinde seslendirildi.

  • Görele'de Çanakkale Zaferi'nin anlatıldığı tiyatro oyunu sahnelendi
    10:11 Görele'de Çanakkale Zaferi'nin anlatıldığı tiyatro oyunu sahnelendi

    Giresun'un Görele ilçesinde, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin destansı mücadelesinin anlatıldığı 'Aynalı Çarşı' adlı tiyatro oyunu sahnelendi. Görele Anadolu Lisesi öğrencilerinin rol aldığı oyunda, Çanakkale'de yaşanan destansı mücadelenin ruhu salonu dolduran izleyicilere en iyi şekilde yansıtıldı. Belediye Başkan Vekili Hediye Dülger, öğrencileri tebrik ederek çeşitli hediyeler verdi.

  • Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Kuşadası Cemevi'ni ziyaret etti
    09:48 Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Kuşadası Cemevi'ni ziyaret etti

    Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Kuşadası Cemevi'ni ziyaret ederek projeler hakkında bilgi verdi. Başkan Günel'in ziyaretine CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız ve CHP Parti Meclisi Üyesi Erbil Aydınlık da katıldı.

  • Mostar Yunus Emre Enstitüsü'nde Ramazan İlahileri Konseri Düzenlendi
    23:55 Mostar Yunus Emre Enstitüsü'nde Ramazan İlahileri Konseri Düzenlendi

    Bosna Hersek'in Mostar şehrinde bulunan Yunus Emre Enstitüsü (YEE) kültür merkezinde, Türkiye'nin Mostar Başkonsolosluğu himayelerinde iftar organizasyonu ve ramazan ilahileri konseri düzenlendi. Konserde ilahiler hem Türkçe hem de Boşnakça seslendirildi.

  • Bursa'daki Ulu Cami'nin Minarelerine Mahya Asıldı
    23:55 Bursa'daki Ulu Cami'nin Minarelerine Mahya Asıldı

    Bursa'da bulunan tarihi Ulu Cami'nin minareleri arasına 'Güzel ahlak cennete götürür' mahyası asıldı. Osmanlı geleneği olan mahya, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan ekip tarafından değiştirildi. Mahya, akşam ezanıyla birlikte yakıldı.

  • Nevra Serezli İsmail Dümbüllü Ödülü'ne layık görüldü
    22:04 Nevra Serezli İsmail Dümbüllü Ödülü'ne layık görüldü

    Müjdat Gezen Sanat Merkezi tarafından verilen İsmail Dümbüllü Ödülü, ünlü oyuncu Nevra Serezli'ye takdim edildi. Tiyatro günü etkinliğinde yapılan programda Serezli, Müjdat Gezen ile bir söyleşi gerçekleştirdi ve tiyatro hakkında görüşlerini paylaştı.

  • Ankara Eğitim-Sen Şubeler Platformu, Köy Enstitüleri Anısına Resim-Heykel Sergisi Düzenledi
    20:24 Ankara Eğitim-Sen Şubeler Platformu, Köy Enstitüleri Anısına Resim-Heykel Sergisi Düzenledi

    Ankara Eğitim-Sen Şubeler Platformu, Köy Enstitüleri anısına Zafer Çarşısı Güzel Sanatlar Galerisi'nde resim-heykel sergisinin yedincisini düzenledi. Sergide, 125 sanatçıya ait resim ve heykeller sergilendi ve sergi 27 Mart-05 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

  • Saraybosna'da Bosna Hersekli Hattatın Eserlerinden Oluşan Hat Sergisi Açıldı
    20:19 Saraybosna'da Bosna Hersekli Hattatın Eserlerinden Oluşan Hat Sergisi Açıldı

    Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Yunus Emre Enstitüsü'nde Bosna Hersekli hattat Abdulhak Hadzimejlic'in eserlerinden oluşan hat sergisi açıldı. Sergide 37 adet hat eseri bulunuyor ve sergi 5 Nisan'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde Çıkarılan Eserler Müzede Sergilenecek
    19:25 Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde Çıkarılan Eserler Müzede Sergilenecek

    Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan eserler, yapılacak müzede sergilenecek. Konuralp Bölgesi'nde bulunan antik kentte sürdürülen kazı çalışmaları, tarihe ışık tutan bulguların gün ışığına çıkmasını sağladı. Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Konuralp'in restorasyonu ve gelişimiyle birlikte kazı çalışmalarının da devam edeceğini belirtti. Ayrıca, depremde hasar gören Konuralp Merkez Camisi ve mevcut müzenin yerine eski belediye binasının olduğu alanda büyük bir müze yapılacağı ve kazılarda bulunan eserlerin burada sergileneceği açıklandı.


Advertisement