20. İstanbul Tiyatro Festival Heyecanı Yaklaşıyor - Son Dakika
Güncel

20. İstanbul Tiyatro Festival Heyecanı Yaklaşıyor

20. İstanbul Tiyatro Festival Heyecanı Yaklaşıyor

Mart Ayında Belçika'da Prömiyerini yapan Guy Cassiers ile Toneelhuis ve Toneelgroep Amsterdam Topluluklarının "Merhametliler"i Amsterdam'daki Gösterimlerinin Ardından İstanbul'da.

18.04.2016 10:55  Güncelleme: 11:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

3 Mayıs'ta başlayacak 20. İstanbul Tiyatro Festivali dünya tiyatrosunun adından en çok söz edilen, bu alana getirdiği yenilikçi yaklaşımla tanınan yönetmenlerden Guy Cassiers ile Avrupa'nın önemli tiyatro topluluklarından Toneelhuis ve Toneelgroep Amsterdam'ı ağırlıyor.

Toneelhuis ve Toneelgroep Amsterdam ortak prodüksiyonuyla Guy Cassiers'in yönetmenliğinde hayata geçen ve bir SS subayının gözünden II. Dünya Savaşı'nı aktaran Merhametliler (The Kindly Ones), festival kapsamında üç gösterimle seyirciyle buluşacak. 10 Mart'ta Antwerp'te prömiyerini yapan Merhametliler Nisan ayında Amsterdam'daki gösterimlerinin ardından Türkiye'de ilk kez 20. İstanbul Tiyatro Festivali'nde olacak.

İstanbul Tiyatro Festivali'nin ilk defa bir Avrupa Birliği projesinin ortak yapımcıları arasında yer aldığı Merhametliler, Avrupa Birliği Yaratıcı Avrupa Programı'nın katkılarıyla, 6 Mayıs Cuma akşamı 20.00'de,
7 Mayıs Cumartesi ve 8 Mayıs Pazar akşamları ise 18.00'da Uniq İstanbul işbirliğiyle, Uniq Hall Uniq İstanbul'da tiyatroseverlerle buluşacak. Oyunun 7 Mayıs Cumartesi günü yapılacak gösteriminden sonra yönetmen Guy Cassiers ile bir söyleşi de gerçekleştirilecek.

Ünlü yönetmen Guy Cassiers ve dramaturg Erwin Jans tarafından Jonathan Littell'in aynı adlı kitabından tiyatroya uyarlanan Merhametliler, II. Dünya Savaşı sırasında yaşanan soykırımı, bir SS subayı olan Max Aue'nin gözünden aktarıyor. Max Aue'nin Kiev, Stalingrad ve Berlin'de geçirdiği sürece odaklanan oyun, dönemin Almanyasının, sadece canavarlar ve sapkınlarla değil, aynı zamanda Nazizmin etrafında toplu bir deliliğe doğru ilerleyen sıradan insanlarla dolu olduğunu anlatıyor. Dilin gücü ile insan davranışının karanlık yüzünü de gösteren oyunda izleyici, failin düşünüş biçiminin içine sokuluyor ve onunla huzursuz edici bir ilişki kurması sağlanıyor.

Merhametliler, reji ve dramaturjisiyle olduğu kadar, oyundan o anda çekilen görüntülerin yansıtıldığı perdesi, zemininde yer alan tren rayları, enstalasyonu andıran farklı sahneleri, özel tasarlanan kostümleri ve müzik seçkisiyle de izleyenleri kendine hayran bırakıyor. Merhametliler, Toneelhuis ve Toneelgroep Amsterdam prodüksiyonuyla ve Avrupa Birliği Yaratıcı Avrupa Programı'nın katkılarıyla, İstanbul Tiyatro Festivali'nin yanı sıra deSingel, Le Phénix, Scène nationale de Valenciennes, Maison de la Culture d' Amiens, Festival Temporada Alta ve Festival RomaEuropa ortak yapımcılığında gerçekleştiriliyor. Merhametliler festivalin ardından Hollanda'nın Amsterdam, Utrecht, Heerlen, Rotterdam ve Breda kentlerinde, Almanya'nın Gröningen şehri ile Belçika Brüksel'de sahnelenecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 20. İstanbul Tiyatro Festival Heyecanı Yaklaşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement