20 Yıl Geçti Aradan, Ayrı Ayrı - Son Dakika
Kültür Sanat

20 Yıl Geçti Aradan, Ayrı Ayrı

20 Yıl Geçti Aradan, Ayrı Ayrı

"Asi çilekeş" namıyla anılan Sergé Gainsbourg'un ruhu gibi müziği de çok renkli.

16.10.2012 13:51  Güncelleme: 13:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gençlik yıllarında piyano çalarak hayatını kazanırken bir yandan da klasik Fransız chanson'ları besteleyen sanatçı sonraki dönemde ilgi alanlarıyla birlikte müziğinin yelpazesini de genişletti.

1965'teki Eurovision Şarkı Yarışması'na Lüksemburg adına katılan France Gall'e "Poupée de cire, poupée de son" adlı parçayı yazması ve bu parçanın birinci gelmesiyle ivme kazanan Gainsbourg, 1969'da "Je t'aime... moi non plus" adlı en ünlü şarkısını çıkardı ve yer yerinden oynadı.

Bu şarkı aslında sanatçının o zamanki sevgilisi Brigitte Bardot ile kaydedilmiş ancak daha sonra ayrılınca yayınlanması Bardot tarafından engellenmişti. Bu yüzden Gainsbourg şarkıyı yeni sevgilisi Jane Birkin ile yeniden kaydetti…İçeriği nedeniyle Avrupa'nın bir çok ülkesinde yasaklanan, Vatikan tarafından eleştirilen ama Gainsbourg'un sadece bir aşk şarkısı olarak gördüğü bu parça İngiltere listelerinde bir numaraya yerleşti.

1971'de "Histoire de Melody Nelson" adlı konsept albümü kaydederek bir çok sanatçıyı etkileyen Gainsbourg 1975'teki "Rock Around the Bunker" albümünde ise çocukluk yıllarına döndü ve Nazi'leri eleştirdi.

Serge Gainsbourg ne elini ne de dilini sakınıyordu… 1978'de Fransız milli marşını "Aux Armes et cetera" adıyla Reggae şeklinde yorumlayınca ölüm tehditleri almaya başladı.

Ünlü talkshow'cu Michel Drucker'in bir programına sarhoş çıkıp Whitney Houston'a canlı yayında küfürlü bir şekilde onu beğendiğini söyleyince büyük tartışmalara konu oldu.

Bu dönemde elektronik albümü "Love on the Beat", hip-hop etkileşimli "Under Arrest"i ve 1986'da kızı Charlotte Gainsbourg ile "Lemon Incest" şarkısını kaydetti. Çektiği klip ile yine tepki topladı.

1990'da ise Eurovision Şarkı Yarışması'na Fransa'yı temsil eden Joëlle Ursull'un söylediği "White and Black Blues" şarkısı ile katıldı ve ikinciliği İrlanda ile paylaştı.

1992'de hayatını kaybeden Gainsbourg'un ardından Avrupa'da bir çok grup müzikal anlamda ondan etkilendi.

Universal Müzik ölümünün 20.yıldönümünde "Asi çilekeş"i farklı 22 başlıktaki LP, DVD ve CD ile anıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat 20 Yıl Geçti Aradan, Ayrı Ayrı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement