20. Yüzyılın Son Soykırımı: Srebrenitsa Konferansı - Son Dakika
Güncel

20. Yüzyılın Son Soykırımı: Srebrenitsa Konferansı

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, "Avrupa'nın ortasında farklı düşünüyor diye Müslüman diye insanlar soykırıma maruz kaldılar.

13.07.2017 16:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, "Avrupa'nın ortasında farklı düşünüyor diye Müslüman diye insanlar soykırıma maruz kaldılar. Kadınlar ve çocuklar kötü muameleye maruz bırakıldı. Çok büyük acılar yaşandı." dedi.

Trakya Üniversitesi'nde (TÜ) 20. Yüzyılın Son Soykırımı: Srebrenitsa Konferansı düzenlendi.

TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, TÜ Balkan Araştırma Enstitüsünce Balkan Kongre Merkezi Senato Salonunda düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, 1995 yılında Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde yaşananların asla unutulmaması gerektiğini söyledi.

Srebrenitsa'da kadın, çocuk demeden binlerce Müslümanın katledildiğini hatırlatan Tabakoğlu, "Avrupa'nın ortasında farklı düşünüyor diye Müslüman diye insanlar soykırıma maruz kaldılar. Kadınlar ve çocuklar, kötü muameleye maruz bırakıldı. Çok büyük acılar yaşandı. Maalesef dünyanın geleceği farklılıklara tahammül etmeyen bir başka anlayışla devam ediyor. O yüzden Srebrenitsa'yı iyi anlamak ve anlatmak gerekli. Bu durum gerçekten çok önemli. Bu konuda toplumumuzun ve dünyanın bilgilenmeye ihtiyacı var. Bu konuyla ilgili farkındalık yaratılmalı. Bunu sağlamak için de üniversitelere de görev düşüyor. Böyle toplantılarla bunu yapmalıyız." diye konuştu.

Edirne Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç ise yaşanan olayın tartışmasız bir soykırım ve acısının hala taze olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Avrupa'nın ortasında bu yüzyılda yaşanan soykırımı bütün dünya izledi. Soykırım ifadesinin kullanılması uluslararası hukuk terminolojisi açısından da çok önemlidir. Birleşmiş Milletler, soykırımı bir halkın bilinçli, sistemli, önceden planlanmış kasten yok edilmesi, ortadan kaldırılması olarak tanımlamıştır. Srebrenitsa katliamı tümüyle bu tanımın içinde olan bir soykırımdır. İnsanlığın bu tür acılar yaşamamasını diliyorum."

Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi Gözlemcisi ve Karikatürist Sukrıja Meholjic de Avrupa'nın ortasında meydana gelen savaşın binlerce masumun ölümüne sebep olduğunun altını çizerek, "Yaşanan katliamı unutmamalıyız. Ben de bu olayın unutulmaması için savaş sırasında ve sonrasında yaşananları karikatür olarak çizdim. Bu olay bir soykırımdır. Suçluların gerekli cezaları alması için mücadele ediyorum." ifadelerini kullandı.

Konferansa, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Edirne Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt ve öğrenciler katıldı.

Balkan Kongre Merkezi Fuaye Salonunda Sukrıja Meholjic'in karikatürlerinden oluşan, "Srebrenitsa Soykırımı" isimli karikatür sergisi açıldı.

Meholjic'in 100 eserinden oluşan sergide savaş esnasında ve sonrasında çizdiği karikatürler yer alıyor.

Sergi, hafta boyunca gezilebilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 20. Yüzyılın Son Soykırımı: Srebrenitsa Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement