200 Yıllık Mirasta Bir Arazi Daha Satıldı - Son Dakika
Güncel

200 Yıllık Mirasta Bir Arazi Daha Satıldı

200 Yıllık Mirasta Bir Arazi Daha Satıldı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, Voyvoda Hacı Hüseyin Ağa'nın 200 yıl önce bıraktığı iddia edilen mirasta hukuki sorunları çözülen arazilerden ücüncüsünün de satışı yapıldı.

05.01.2015 16:19  Güncelleme: 16:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, Voyvoda Hacı Hüseyin Ağa'nın 200 yıl önce bıraktığı iddia edilen mirasta hukuki sorunları çözülen arazilerden ücüncüsünün de satışı bugün yapıldı. Açık arttırma ile yapılan satışta, 40 yıl önce muhtarlık tapusuyla satın alıp, ev yaptıran Hasan Koç, 190 bin liraya aynı yeri bir kez daha aldı. Araziyi alan Koç, "Bu defa iyice kazıkladılar" derken, mirasçılardan Hüseyin Tan ise "Dedelerimizden miras kalan ve haksızca başkaları tarafından elde edilen arsaları birer birer kazanmaya başladık" dedi.

Güvercinlik Mahallesi'nde 200 yıl önce yaşayan Voyvoda Hacı Hüseyin Ağa'nın torunları olduğunu iddia eden 550 kişinin, yaklaşık 75 milyon lira değerindeki 170 dönümlük arazinin tapusunun kendilerine verilmesi için Barın Emlakçılık Gayrimenkul Limited Şirketi yöneticisi Tuncer Rıfat Barın ve avukat Devrim Deniz araclığıyla Bodrum Sulh Hukuk Mahkemesi'nde üç yıldır sürdürdükleri hukuk mücadelesinin bir bölümü sona erdi. Geçen Aralık ayı başında Bodrum 1'inci Sulh Hukuk Mahkemesi Satış Müdürlüğü'nde gerçekleşen ilk ihalede Hüseyin Ağa'nın torunlarının 3 arazisi satışa sunuldu. İki arazi toplam 280 bin TL'ye satılırken, bir araziye alıcı çıkmadı, ihale ertelendi. Satılamayan 167 metrekarelik üçüncü arsanın, bugün yine aynı mahkemenin satış müdürlüğü tarafından ihalesi yapıldı. Açık arttırma ile gerçekleşen satışa Barın Emlakçılık Gayrimenkul Limited Şirketi'nin yöneticisi Tuncer Rıfat Barın ile 40 yıldır aynı araziyi kullanan ve içerisinde evi olan 58 yaşındaki Hasan Koç katıldı. 150 bin TL'den başlayan açık arttırma sırasında Koç'un zaman zaman sinirli ve gergin olması dikkati çekti. Açık artırmayı yapan görevliler, Koç'u "Ortamı germeyin, gerekirse polis çağırırız" diyerek uyardı. 30 kadar mirasçının da ilgiyle izlediği açık artırma yarım saat sürdü. 190 bin lira veren Koç, ihaleyi kazandı. Arsanın yeni sahibi Koç olurken, paranın 16 mirasçı arasında pay edileceği bildirildi.

"AYNI ARSAYI İKİNCİ KEZ SATIN ALDIM"

İhaleyi kazanan Hasan Koç çıkışta yaptığı açıklamada, "Bu defa beni iyice kazıkladılar. Ben zaten bu arsayı zamanında muhtar satışında bu fiyattan daha fazla bir paraya aldım. O dönemde, otomobilimi sattım, emekli ikramiyemi de üzerine ekleyip, arsayı aldım. Şimdi aynı arsayı ikinci kez satın alıyorum. Biz bu arsayı aldığımızda buranın tapusu yoktu. Tapu kadastro geleli 5 sene falan oldu. Oysa, burayı ben 40 sene önce almıştım. Şimdi bana 'kaçak yapmışsın' diyorlar. 40 sene önce orası zaten muhtarlıktı, belediye yoktu ki. Sonra af kanunları geldi. Devlet elektriğini, suyunu verdi. Kendi paramızla biz getirttik. Yolları döşediler bizden para aldılar. Bu arkadaşlar hazıra kondu. Ama ne yapılım, onların da hakkı. Adaletin kestiği parmak acımaz. Hukuğa saygılıyım ama Güvercinlik'in tamamında şu anda tapu yok. Bu arsayı satanların aldıkları miras parası doktor parası olsun, başka bir şey demiyorum" dedi.

"PARAYI OSMANLI USULÜ KATIRLARA YÜKLEYİP DAĞITACAĞIM"

Satılan araziden payını alacak olan Mehmet Toker, "Satıştan elde edilecek gelir atalarımızdan bize intikal ettiği için sevinçliyiz. Tapu sorunları çözüldükçe mirastan elde edeceğimiz pay da artacak" dedi.

Evli, iki çocuk ve bir torun sahibi 64 yaşındaki Hüseyin Tan da yıllardır bekledikleri günlerin geldiğini belirtip, "Dedelerimizden miras kalan ve haksızca başkaları tarafından elde edilen arsaları birer birer kazanmaya başladık. 'Hayal' dedikleri, 'Başaramazsınız' dedikleri şey gerçek oldu. Şimdi başaramazsınız diyenlerin inadına diğer arsaların satışından elde edilecek paraları Osmanlı usulü katırlara yükleyip Mumcular Mahallesi'ne götürüp orada akrabalarıma dağıtacağım. Sabırla bekledik, 4-5 ay daha bekleriz" dedi.

Avukat Devrim Deniz ile birlikte davanın takipçisi olan Barın Emlakçılık Gayrimenkul Limited Şirketi yöneticisi Tuncer Rıfat Barın ise ilk iki satıştan elde edilen 280 bin TL'nin bürokratik nedenlerden mirasçılara dağıtılamadığını hatırlatıp, "Tüm işlemlerimiz yasal, mirasçıların hiç kuşkusu olmasın, ilk iki satıştan elde edilen para 10 gün içerisinde mirasçıların banka hesaplarına yatırılacak. Bugünkü satıştan elde edilen gelir de kanuni süreç içerisinde 16 mirasçıya pay edilecek. Haziran ayına kadar bir satışımız yok. Yeni davalar için vekaletname toplamaya başlayacağız, ardından süreç devam edecek. Dört yıl önce başlattığımız hukuki süreçte şu an için yaklaşık 14 milyon TL gelir beklediğimiz arsaların satışlarına başlamamız bile kat ettiğimiz yolu gösteriyor" dedi. Barın, Bodrum'daki bürosunu kapatması nedeniyle mirasçıların gelişmeleri Facebook'ta 'Mumcular12' adresinden takip edebileceklerini söyledi.

Barın, Hüseyin Ağa'nın 3 eşinden 11 çocuğu olduğunu, 8 çocuğunun soyunun devam ettiğini belirtip, bunlarla ilgili hukuki sürecin devam ettiğini, çözüme ulaşmayı bekleyen daha pek çok arazi olduğunu belirtti. - Muğla

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 200 Yıllık Mirasta Bir Arazi Daha Satıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement