2001 Krizini Fırsata Dönüştürdü, Kastamonu Fanilasının Siparişlere Yetişemiyor - Son Dakika
Kültür Sanat

2001 Krizini Fırsata Dönüştürdü, Kastamonu Fanilasının Siparişlere Yetişemiyor

2001 krizini fırsata dönüştürdü, Kastamonu fanilasının siparişlere yetişemiyor Eşi için aldığı örgü makinesi, 2001 krizinde işsiz kalınca iş yeri sahibi yaptı Karı koca el ele verip, Kastamonu fanilasını Avrupa'ya tanıttılarKASTAMONU - Kastamonu'da 2001 yılında yaşanan ekonomik krizden...

11.11.2018 13:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2001 krizini fırsata dönüştürdü, Kastamonu fanilasının siparişlere yetişemiyor

Eşi için aldığı örgü makinesi, 2001 krizinde işsiz kalınca iş yeri sahibi yaptı

Karı koca el ele verip, Kastamonu fanilasını Avrupa'ya tanıttılar

KASTAMONU - Kastamonu'da 2001 yılında yaşanan ekonomik krizden dolayı çalıştığı fabrikadan çıkarılan işçi, 1997 yılında eşinin canının sıkılmaması için eve aldığı örgü makinesi sayesinde iş yeri sahibi oldu. İşsiz kaldıktan sonra 2001 krizini fırsata çeviren işçi, eşi ile birlikte azmederek kurduğu iş yeri sayesinde şimdi 40 kişiye istihdam sağlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Geleneksel El Sanatları alanında kimlik kartı verilen Abidin Dilek ile eşi Mahiye Dilek, birlikte çalışarak hem geleneksel el sanatını yaşatıyor hem de ev hanımlarına iş imkanı sağlıyorlar.

Kastamonu'da ikamet eden Abidin Dilek, özel sektörde çalıştığı dönemde eşinin de isteği üzerine 1997 yılında evine örgü makinesi aldı. Abidin Dilek'in eşi Mahiye Dilek, 4 sene boyunca eşine ve aile bütçesine destek amaçlı fanila dikmeye başladı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın Geleneksel El Sanatları'nın yeniden yaşatılmasına yönelik Avrupa Birliği'ne sunduğu projeden de yararlanan Dilek çifti, bir dönem Türk Silahlı Kuvvetleri'nin iç giyimi de olan Kastamonu fanilasını Avrupa'ya tanıttı.

2001 krizini fırsata dönüştürdü, şimdi siparişlere yetişemiyor

2001 krizinde işsiz kaldıktan sonra eşi için evine aldığı örgü makinesi sayesinde işyeri sahibi olan Fanila Ustası Abidin Dilek, "Kastamonu'ya 1990'da geldim İhsangazi'den. Özel sektörde çalıştım 2000 yılına kadar. 1997 yılından beri bu işi yapıyoruz. Kastamonu fanilası yaygın olduğundan dolayı 2001 yılında işten çıkarıldım. Özel sektörde çalışıyordum. 2006 yılında kız meslek lisesi hocalarını Türkiye'ye yaydılar kültür bakanlığı. Kaybolmaya yüz tutmuş eserler ile ilgili 2009 yılında el sanatlarından yararlanılsın diye. Kastamonu'da da bizi tercih ettiler. 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığından sanatçı kartlarımızı aldık eşimle beraber. 2012 yılında devlet vergi muafiyeti çıkardı. Biz burada Kastamonu Fanilası yapıyoruz. Bu yüzde yüz pamuk soğukta sıcak tutar. Bunun en büyük özelliğinin hammaddesinin yüzde yüz pamuk olmasının lazım" dedi.

"Biz sanatımızı seviyoruz"

Eşi ile birlikte yapmış oldukları el sanatını özellikle Avrupa'ya sevdirdiklerini söyleyen Abidin Dilek, "El sanatından overlok ve makas kullanılmadan çalışmamız gerekir. Dikişleri, dantelleri. Biz sanatımızı seviyoruz eşim ile beraber devam ediyoruz bu işe. Sanatla ayakta durulmaz diyorlarsa biz bunun bir örneğiyiz. Yaptığın işe sevmen başarılı olmanın en büyük özelliğinden bir tanesi. Sanat insana çok şey katar çok şey öğretir. Biz bunu elimizden geldiği kadar hem Kastamonu hem kendi açımızdan hem de sanatımızda en iyi noktalarda kendimizi geliştirdik. Ben bütün sanat yapan insanlar sanatkar, kanaatkar olan bir insandır. Kanaatkar olmak lazım" diye konuştu.

"Renkli ipliklerimizde kök boya kullanıyoruz"

Fanila iplik renklerinde kök boya kullandıklarını söyleyen Abidin Dilek, "Eğer hammaddesi pamuk değilse yüzde yüz katkı maddesi olursa olmaz. Hem teri çekmez hem ısıtmaz bu o yüzden hammaddesinin yüzde yüz pamuk olması gerekiyor. Dikiş ve işçiliğinde yapmak lazım bu uzun süre eskimeyen bir ürün. 10 sene kullanılabilir rahatça. Sıcak ortama girildiği zaman teri çektiğinden serin tutar vücudu, soğuk ortama girdiğin zamanda sıcak tutar. Şu anda bunlara dantel yapıyoruz. Hem iç giyim hem dış giyim olarak kullanılıyor. Renkli ipliklerimizde kök boya kullanıyoruz kimyasal değil naylon karışımı kesinlikle kullanmıyoruz. Şeker hastası gibi romatizma ağrılarına iyi geliyor. El sanatı kaplumbağa gibi ağır ilerler. Bizim yaptığımız meslek zor bir iş. Kolay bir iş değil. Biz zoru başarıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Hem geleneksel el sanatımızı yaşatıyoruz hem de aile bütçesine katkıda bulunuyoruz"

Yaptıkları fanilalar ile hem el sanatını yaşattıklarını hem de aile bütçelerine katkı sağladıklarını belirten Mahiye Dilek, "Fanilalarımız yüzde yüz pamuk ipliğinden üretilmiş olup vücuda herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Tamamen pamuk olduğu için teri alır, kışın sıcak tutar. Renklerimiz kök boya ipten yapıldığı için herhangi bir alerjik etkeni yoktur. Burada hem geleneksel el sanatımızı yaşatıyoruz hem de ailelerin aile bütçesine katkıda bulunuyoruz. Çünkü bizim ördüğümüz her fanila dikiş işlemleri için dantel işlemleri için evlere gidip ev hanımlarının aile bütçelerine ek katkı sağlamaktayız" diye konuştu.

"O bana destek oldu, ben de ona destek oldum"

Eşi ile birlikte birbirlerine destek olduklarını anlatan Mahiye Dilek, şöyle konuştu: "Biz her işi eşimle beraber yaptık. Zaten evlilikte öyledir. Yani evliliği bir elma olarak düşünün bir tarafı zarar gördü mü bir tarafı fa yıpranır. O yüzden biz birbirimize destek olduk. O bana destek oldu ben ona destek oldum. Bu şekilde birbirimize destek olarak hem sanatımızı yaşattık hem birbirimize destek olarak hayat mücadelemizi devam ettirdik"

2001 Krizini Fırsata Dönüştürdü, Kastamonu Fanilasının Siparişlere Yetişemiyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat 2001 Krizini Fırsata Dönüştürdü, Kastamonu Fanilasının Siparişlere Yetişemiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement