2014 FIFA Dünya Kupası'na Doğru - Son Dakika
Spor

2014 FIFA Dünya Kupası'na Doğru

Dünya kupaları tarihinde hafızalara kazınan goller Arjantinli efsanevi futbolcu Maradona'nın 1986 Dünya Kupası'nda eliyle attığı gol halen belleklerde yer alıyor.

27.05.2014 11:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Brezilya'nın evsahipliğinde 12 Haziran-13 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek 2014 Dünya Kupası, kupa tarihinde hafızalara yer eden birçok golü akla getirdi.

Efsanevi eski Arjantinli futbolcu Diego Maradona'nın, 1986 Dünya Kupası'nda İngiltere ile yapılan maçta eliyle attığı gol, yıllar geçmesine rağmen hala akıllarda. Çeyrek finalde 2-1 Arjantin'in üstünlüğüyle sona eren maçta takımını sırtlayan Maradona, ilk golünü eliyle atmış ve sonraki bir yorumunda bunun, "Tanrı'nın eli" olduğunu ifade etmişti. Takımının ikinci golünü de kaydeden futbolcu, kaleci de dahil neredeyse takımın yarısını çalımlayıp ikinci gole ulaşmıştı.

Kupa tarihinde hafızalarda yer eden bir başka gol de Hollandalı futbolcu Arie Haan'ın, 1978 Dünya Kupası ikinci tur maçında İtalya'ya attığı gol oldu. Yaklaşık 35 metreden attığı muhteşem golle takımının 2-1 üstün gelmesini sağlayan Haan, orta sahada buluştuğu topu kısa bir mesafe ilerledikten sonra sert bir vuruşla Dino Zoff'un koruduğu kaleye göndermişti.

1986'nın sürpriz Altın Top sahibi Igor Belanov ise kupa tarihinde bir maçta 3 gol atan sayılı isimlerden biri oldu. Eski SSCB'li futbolcu, Belçika'ya karşı oynanan ve 4-3 ülkesinin üstünlüğüyle sona eren ikinci tur maçında "hat-trick" yapmıştı. Belanov, bu maçta Aleksandr Zavarov'un pasıyla aldığı topu, ceza sahasının dışında ilerledikten sonra çaprazdan sert bir şutla kalecinin uzanamayacağı köşeye göndererek hafızalardan silinmeyecek bir gole imza atmıştı.

"Arapların Maradona'sı" El Owairan, ülkesi Suudi Arabistan'ın Belçika ile 1994 Dünya Kupası'nda oynanan grup maçında lakabına yakışır golü unutulmayarlar arasında yer alıyor. El Owairan, sahasında buluştuğu topla tüm Belçika savunmasını geçerek rakip ceza sahasının içine girerek attığı golle ülkesinin gruptan çıkmasını sağlamıştı.

Unutulmaz diğer gollerin bazıları ise şöyle:

Archie Gemmill (İskoçya-Hollanda)

İskoç futbolcu Archie Gemmill, 1978 Dünya Kupası ilk turunda Hollanda'ya attığı golle hem takımının önemli bir galibiyet almasını sağladı, hem de goldeki hüneriyle hafızalarda yer etti.

Topla ceza sahası çizgisinde buluşan ve rakip takımdan 3 oyuncuyu geçerek kaleciyle karşı karşıya kalan Gemmill, topu düzgün bir vuruşla kalecinin altından ağlara gönderdi. Gemmill, İskoçya'yı 3-1 öne geçiren golüyle her hücum oyuncusunun gıpta edeceği bir gole imza atmış oldu.

Dennis Bergkamp (Hollanda-Arjantin)

1998'deki çeyrek final maçında, tüm dünyaya, üstelik Arjantin karşısında iki pasla nasıl sonuca gidilebileceğini gösteren Hollanda, 89. dakikada gelen bu golle yarı final biletini aldı.

Frank de Boer'in savunmadan çıkarttığı topla 60 metre uzakta, ceza sahasının içinde buluşan Bergkamp, mükemmel şekilde kontrol ettiği topu, savunma oyuncusu geçerek sağ ayağının dışıyla uzak direğin üst köşesine çaprazdan gönderdi ve tüm Hollanda'yı ayağa kaldıran isim oldu.

Josimar (Brezilya-Kuzey İrlanda)

1986 Dünya Kupası'na çeyrek finalde veda eden Brezilya, İrlanda'yı 3-0 yendiği grup maçında Josimar ile hafızalardan silinmeyecek bir gol attı.

İrlanda ceza sahasının dışında top çeviren Brezilya takımı, kaleye yaklaşık 20 metre uzaklıkta topla buluşturduğu Josimar'ın sağ çaprazdan sert bir şekilde kaleye gönderdiği topla 2. golünü kazandı ve Josimar kariyerinin en güzel golünü dünya kupasında atmış oldu.

- Roberto Baggio (İtalya-eski Çekoslovakya)

Roberto Baggio, 1990'daki Dünya Kupası'nda, eski Çekoslovakya ile yapılan grup maçında attığı golle kendisine yönelik tüm övgüleri hak ettiğini kanıtladı.

Orta sahaya yakın bir bölgeden aldığı topla bütün halinde hareket ederek savunma oyuncularını geçen ve ceza sahasına kadar ilerleyen Baggio, akıllı bir vuruşla sonuca ulaşarak 2-0'lık galibiyette büyük rol oynamıştı.

Esteban Cambiasso (Arjantin-Sırbistan-Karadağ)

İtalya, 2006 Dünya Kupası grup maçında Sırbistan-Karadağ'a attığı golle, futbolun bir takım oyunu olduğunu tam manasıyla kanıtladı.

6-0 üstünlüğüyle biten maçta, Sırbistan-Karadağ ile kedinin fareyle oynaması gibi oynayan ve rakibine göz açtırmayan Arjantin, 24 pas yaparak Cambiasso'yu ceza sahasının içinde buluşturdu ve usta futbolcu, güzel bir vuruşla topu ağlara göndererek güzel oyunu golle sonuçlandırdı.

Pele (Brezilya-İsveç)

Futbolun efsane ismi Pele, 6 golle tamamladığı 1958 Dünya Kupası'ndaki en güzel golünü final maçında İsveç'e attı.

1958'de henüz 17 yaşında olan Pele, ceza sahasının içinde buluştuğu topu rakibinin üstünden aşırtarak kendisine boşluk buldu ve düzgün bir vuruşla sonuca ulaşarak yeteneğini tüm dünyaya kanıtladı.

Carlos Alberto (Brezilya-İtalya)

Carlos Alberto, 1970 Dünya Kupası finalinde İtalya'ya attığı golle takımını zafere taşıyan isimlerden biri oldu. Brezilya'nın belkide en iyi 11'ine sahip olduğu 70'li yıllardaki kadrosunda yer alan Alberto, Pele'nin pasında topla ceza sahasında buluşarak net bir vuruşla takımının galibiyetini garantiledi ve mükemmel golüyle, 4-1 Brezilya'nın üstünlüğüyle sona eren final maçına damgasını vurdu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Spor 2014 FIFA Dünya Kupası'na Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement