2014 Yerel Seçim Sonuçları - Son Dakika
Güncel

2014 Yerel Seçim Sonuçları

2014 Yerel Seçim Sonuçları

1 Haziran'da yenilenen seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre iki ilin daha belediye başkanı belli oldu.

02.06.2014 14:42  Güncelleme: 09:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yüksek Seçim Kurulunun kesinleştirdiği 79 ilin belediye başkanlıklarının ardından 1 Haziran'da yenilenen seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre iki ilin belediye başkanı daha belli oldu. Resmi olmayan sonuçlara göre, 48 ilde AK Parti'nin adayları kazanırken, 14 ilde CHP, 10 ilde BDP, 8 ilde MHP'nin belediye başkan adayları sandıktan birinci çıktı. Bağımsız adayın kazandığı tek il Mardin oldu. 

Bazı illerde yenilenen yerel seçimlerle birlikte partilerin kazandığı belediye sıralamasında AK Parti ilk sırada yer alırken, CHP ikinci, MHP üçüncü ve BDP dördüncü sırayı aldı. Tüm belediyelerin yüzde 59,07'sini AK Parti, yüzde 17'sini CHP, yüzde 12,27'sini MHP, yüzde 7,25'ini BDP alırken bağımsız oranı yüzde 0,43'te kaldı. Seçimlere giren diğer partiler de belediyelerin yüzde 4,19'unu kazandı.

AA muhabirlerinin derlediği bilgiye göre 30 Mart'ta yapılan ve ardından bazı bölgelerde yenilenen bin 395 birimdeki seçim sonuçlarına göre AK Parti, 824 belediyede seçimin galibi oldu.

AK Parti'li belediye başkan adayları, 30 büyükşehirden 18'ini kazanırken, AK Parti'nin aldığı büyükşehirler arasında İstanbul, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, ErzurumKahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Gaziantep, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa ve  Trabzon bulunuyor.

İl belediye başkanlarında da 30 ilde AK Parti'li adaylar seçim yarışını kazandı. AK Parti'nin kazandığı iller arasında  Adıyaman, Afyonkarahisar,  Amasya, Artvin, BilecikBingölBoluÇankırıÇorum, Elazığ, Erzincan, Gümüşhane, Kastamonu, Kırşehir, Kütahya, MuşNevşehirNiğde, Rize, Sivas, Tokat, UşakYozgatAksaray, BayburtKaramanKırıkkaleArdahanKilis ve  Düzce yer alıyor.

AK Parti, Düzce, Kilis, Gümüşhane, Kocaeli, Ordu, Sakarya ve Tokat'ta bütün belediyeleri ilçeleriyle birlikte kazanırken, partinin, hiçbir ilçesinde belediye yönetimine seçilmediği üç il de Hakkari, Iğdır ve Tekirdağ oldu.

İlçe belediyelerinden de 30 Mart seçimlerinde 919'undan 560'ını kazanan AK Parti, 1 Haziran'da yenilenen seçimlerle Aydın'ın Buharkent, Tokat'ın  Yeşilyurt ve Kastamonu'nun Çatalzeytin ilçelerini de alarak bu sayıyı 563'e çıkardı.

AK Parti belde belediyelerden de 213'ünü kazanırken, büyükşehir, il, ilçe ve belde belediyelerle birlikte tüm belediyelerin yüzde 59'unu kazanmış oldu.

-CHP 234, MHP 172 belediye başkanlığı kazandı

CHP, yenilenen seçim sonuçlarına göre 6'sı büyükşehir olmak üzere 14 il, 102 büyükşehir ilçe, 56 ilçe ve 62 belde belediyesi olmak üzere 2014 yerel seçimlerinde 234 belediye kazandı. 

Eskişehir ve İzmir büyükşehir belediyelerini koruyan CHP, büyükşehir statüsü kazanan Hatay, Aydın, Muğla ve Tekirdağ'da da seçimlerin galibi oldu. 

Yenilenen seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre Yalova'yı kazanan CHP'nin başarılı olduğu diğer iller ise Edirne, Burdur, Zonguldak, Giresun, Kırklareli, Sinop ve Çanakkale olarak sıralandı. 

MHP, 30 Mart seçimlerinin sonucuna göre 3'ü büyükşehir, 5'i il, 104'ü ilçe ve 57'si belde belediyesi olmak üzere 169 belediye başkanlığı kazandı. 1 Haziran'da yenilenen seçimlerin ardından resmi olmayan sonuçlara göre Çankırı'nın Şabanözü ve Bayburt'un Aydıntepe ilçeleri ile Niğde Merkez'e bağlı Bağlama beldesinde de sandıktan MHP'nin birinci çıkmasıyla, partinin kazandığı belediye başkanlığı sayısı 172'ye yükseldi. 

Adana, Mersin ve Manisa'da büyükşehir belediye başkanlığı koltuğuna MHP'li adaylar otururken, MHP'nin kazandığı diğer iller Bartın, Isparta, Karabük, Kars ve Osmaniye oldu.  

BDP ise 30 Mart ve 1 Haziran'da yenilenen seçimlerin ardından 2'si büyükşehir olmak üzere 10 il, 67 ilçe ve 24 beldede, toplamda da 101 belediye başkanlığı kazandı. 

İl belediye başkanlığı için bağımsız aday olanlardan sadece  Ahmet Türk Mardin'de büyükşehir belediye başkanlığını kazandı. Seçimden galip çıkan diğer 5 bağımsız adayın 2'si ilçe, 3'ü belde belediye başkanı seçildi.  

-ÖDP ve TKP tek koltuk kazandı

Saadet Partisi, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde 8 ilçe ve 19 beldede sandıktan birinci çıktı. Bazı yerlerde yenilenen seçimlerde Erzincan'ın Tercan ilçesine bağlı Çadırkaya beldesinde de seçimi kazanan Saadet Partisi, 8'i ilçe ve 20'si belde belediyesi olmak üzere 28 belediye başkanlığını almış oldu.  

Büyük Birlik Partisi (BBP) ise yerel seçimlerde 1'i belde 4'ü ilçe belediyesi olmak üzere 5 yerde seçimi kazandı. Kütahya'nın Tavşanlı ilçesi Balıköy belde belediyesi, Karaman'ın Sarıveliler, Isparta'nın Şarkikaraağaç, Sivas'ın Gemerek ve Kırıkkale'nin Keskin ilçe belediye başkanlıklarına BBP'li adaylar seçildi. 

30 Mart yerel seçiminde Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ve Türkiye Komünist Partisi (TKP) de birer koltuk kazanmıştı.  Tunceli'nin Mazgirt ilçe belediye başkanı ÖDP'nin adayı Tekin Türkel olurken,  Ovacık ilçe belediye başkanlığında da TKP adayı Fatih Mehmet Maçoğlu sandıktan birinci çıkmıştı. 

Saadet Partisi, BBP, ÖDP ve TKP'nin de aralarında bulunduğu diğer partiler de 23'ü ilçe, 35'i belde olmak üzere 58 yerde seçim kazandı.  

30 Mart ve 1 Haziran'daki seçimlerin ardından ortaya çıkan tabloya göre tüm belediyelerin yüzde 59,07'sini AK Parti, yüzde 16,77'sini CHP, yüzde 12,32'sini MHP, yüzde 7,24'ünü BDP aldı. Seçimlere giren diğer partiler belediyelerin yüzde 4,15'ini kazanırken bağımsızların oranı yüzde 0,43'te kaldı.

-Büyükşehir ve il belediye başkanları listesi

30 Mart ve 1 Haziran'daki seçimlerin ardından büyükşehir ve illerde kazanan partiler ve belediye başkanlarının isimleri şöyle:

Adana : MHP - Hüseyin Sözlü

Adıyaman: AK Parti - Fehmi Hüsrev Kutlu

Afyonkarahisar:  AK Parti - Burhanettin Çoban

Ağrı:  BDP - Sırrı Sakık

Amasya: AK Parti - Cafer Özdemir

Ankara: AK Parti - Melih Gökçek

Antalya: AK Parti - Menderes Türel

Artvin: AK Parti - Mehmet Kocatepe

Aydın: CHP - Özlem Çerçioğlu

Balıkesir:  AK Parti - Ahmet Edip Uğur 

Bilecik: AK Parti - Selim Yağcı

Bingöl: AK Parti - Yücel Barakazi

Bitlis: BDP - Hüseyin Olan

Bolu: AK Parti - Alaaddin Yılmaz

Burdur: CHP - Ali Orkun Ercengiz

Bursa: AK Parti - Recep Altepe

Çanakkale: CHP - Ülgür Gökhan 

Çankırı:  AK Parti - İrfan Dinç

Çorum: AK Parti - Muzaffer Külcü

Denizli: AK Parti - Osman Zolan

Diyarbakır: BDP - Gültan Kışanak

Edirne: CHP - Recep Gürkan

Elazığ: AK Parti - Mücahit Yanılmaz

Erzincan:  AK Parti - Cemalettin Başsoy

Erzurum: AK Parti - Mehmet Sekmen

Eskişehir: CHP - Yılmaz Büyükerşen

Gaziantep:  AK Parti - Fatma Şahin

Giresun: CHP - Kerim Aksu

Gümüşhane: AK Parti - Ercan Çimen

Hakkari: BDP - Dilek Hatipoğlu

Hatay: CHP - Lütfü Savaş

Isparta:  MHP - Yusuf Ziya Günaydın

Mersin:  MHP - Burhanettin Kocamaz

İstanbul : AK Parti - Kadir Topbaş

İzmir:  CHP - Aziz Kocaoğlu

Kahramanmaraş:  AK Parti - Fatih Mehmet Erkoç

Kars: MHP - Murtaza Karaçanta

Kastamonu: AK Parti - Tahsin Babaş

Kayseri: AK Parti - Mehmet Özhaseki

Kırklareli: CHP - Mehmet Siyam Kesimoğlu

Kırşehir: AK Parti - Yaşar Bahçeci

Kocaeli: AK Parti - İbrahim Karaosmanoğlu

Konya: AK Parti - Tahir Akyürek

Kütahya: AK Parti - Kamil Saraçoğlu 

Malatya: AK Parti - Ahmet Çakır

Manisa : MHP - Cengiz Ergün

Mardin: Bağımsız - Ahmet Türk 

Muğla: CHP - Osman Gürün

Muş: AK Parti - Feyat Asya

Nevşehir: AK Parti - Hasan Ünver

Niğde: AK Parti - Faruk Akdoğan kazandı.

Ordu: AK Parti - Enver Yılmaz

Rize: AK Parti - Reşat Kasap

Sakarya: AK Parti - Zeki Toçoğlu

Samsun: AK Parti - Yusuf Ziya Yılmaz

Siirt: BDP - Tuncer Bakırhan

Sinop: CHP - Baki Ergül

Sivas: AK Parti - Sami Aydın

Şanlıurfa:  AK Parti - Celalettin Güvenç 

Tekirdağ:  CHP - Kadir Albayrak

Tokat:  AK Parti -  Eyüp Eroğlu

Trabzon:  AK Parti - Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu 

Tunceli:  BDP - Mehmet Ali Bul

Uşak: AK Parti - Nurullah Cahan

Van:  BDP - Bekir Kaya

Yozgat:  AK Parti - Kazım Arslan 

Zonguldak:  CHP - Muharrem Akdemir

Aksaray: AK Parti - Haluk Şahin Yazgı

Bayburt:  AK Parti - Mete Memiş 

Karaman: AK Parti - Ertuğrul Çalışkan

Kırıkkale:  AK Parti - Mehmet Saygılı

Batman: BDP - Sabri Özdemir

Şırnak:  BDP - Serhat Kadırhan 

Bartın:  MHP - Cemal Akın

Ardahan:  AK Parti - Faruk Köksoy

Iğdır:  BDP - Murat Yikit

Yalova:  CHP - Vefa Salman 

Karabük:  MHP - Rafet Vergili

Kilis: AK Parti - Hasan Kara

Osmaniye:  MHP - Kadir Kara

Düzce: AK Parti - Mehmet Keleşe 

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2014 Yerel Seçim Sonuçları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, gençlerle iftar sofrasında buluştu
    11:53 Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, gençlerle iftar sofrasında buluştu

    Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, Muğla'da eğitim alan ve Menteşe Turgutreis KYK Yurdunda kalan gençlerle iftar sofrasında buluştu. İftarın ardından gençlerle sohbet eden Vali Akbıyık, tavsiyelerde bulunarak başarılar diledi. Programa üniversite rektörü, kaymakam, gençlik ve spor il müdürü ve il müftüsü de katıldı.

  • Trabzon'da kuru beton santrali faaliyete geçti
    11:53 Trabzon'da kuru beton santrali faaliyete geçti

    Trabzon'un Akçaabat ilçesinde bulunan kuru beton santrali hizmete açıldı. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, santralin faaliyete geçmesiyle yol bakım, onarım ve yapımının daha hızlı gerçekleştirileceğini belirtti. Ayrıca, yerli kaynakların kullanılacağı altyapı projeleri, inşaatlar ve yol betonlamalarıyla birlikte maliyetlerin düşürülerek çalışmaların hızlandırılacağı ifade edildi.

  • Eskişehir'de Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi
    11:52 Eskişehir'de Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

    Eskişehir'de 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin huzur ve güven içerisinde yapılması amacıyla düzenlenen 'Seçim Güvenliği Toplantısı' Vali Hüseyin Aksoy'un başkanlığında gerçekleştirildi. Vali Aksoy, seçimlerle ilgili mülki idare amirlerine ve güvenlik güçlerine önemli görev ve sorumluluklar düştüğünü vurgulayarak, gerekli tüm tedbirlerin alındığını belirtti. Toplantıda seçimlerle ilgili mevzuat ve güvenlik tedbirleri hakkında sunumlar yapıldı.

  • Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde trafik kazası: 1 yaralı
    11:52 Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde trafik kazası: 1 yaralı

    Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Haşim Benli Caddesi üzerindeki çarpışma sonucu motosiklet sürücüsü yaralandı. Yaralı, 112 Acil Servisi ekipleri tarafından Tavşanlı Doç. Dr. Mustafa Kalemli Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Doğanşehir Belediyesi Hizmet ve Yatırımlarının Açılışı Gerçekleştirildi
    11:52 Doğanşehir Belediyesi Hizmet ve Yatırımlarının Açılışı Gerçekleştirildi

    Doğanşehir Belediyesi tarafından yapılan hizmet ve yatırımların açılışı, Doğanşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası'nda düzenlenen toplu açılış töreniyle gerçekleştirildi. Açılışta, Doğanşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, Doğanşehir Gençlik Merkezi ve Vahap Küçük Millet Bahçesi'nin resmi açılışı yapıldı.

  • Denizli'de 800 bin 548 seçmen oy kullanacak
    11:52 Denizli'de 800 bin 548 seçmen oy kullanacak

    31 Mart'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimleri için Denizli'de 2 bin 636 sandıkta 800 bin 548 seçmenin oy kullanacağı bildirildi.

  • Adıyaman'da iki otomobil çarpıştı: 12 yaralı
    11:51 Adıyaman'da iki otomobil çarpıştı: 12 yaralı

    Adıyaman'ın Kahta ilçesinde meydana gelen kazada, Edan Nur S. yönetimindeki Volkswagen otomobil ile Ali İ. yönetimindeki Renault otomobil çarpıştı. Kazada sürücü ve araçlarda bulunan 12 kişi yaralandı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından Kahta Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • Van'da sel felaketinin yaşandığı mahallede taşkın koruma tesisi inşa edildi
    11:51 Van'da sel felaketinin yaşandığı mahallede taşkın koruma tesisi inşa edildi

    Van'ın Başkale ilçesine bağlı Esenyamaç Mahallesi'nde yaşanan sel felaketinin ardından Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan taşkın koruma tesisi, vatandaşların güvenliğini sağlamak ve su kaynaklarını yönetmek amacıyla inşa edildi. Tesisin tamamlanmasıyla bölge sakinleri daha güvende hissetmekte ve sel felaketlerine karşı daha güvenli bir ortamda yaşamaktadır. Mahalle sakinleri, devletin sağladığı hizmetlerden memnuniyetlerini dile getirerek, devlete minnettar olduklarını ifade etmiştir.

  • Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın Anma Programı Düzenlendi
    11:50 Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın Anma Programı Düzenlendi

    Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz, şehadetinin 9. yılında Eskişehir Adliyesi'nde düzenlenen programla anıldı. Kiraz'ın adının verildiği salonda düzenlenen anma programına, Hakimler ve Savcılar Kurulu üyeleri ve çok sayıda savcı ile yargı çalışanı katıldı.

  • UAD'nin İsrail'e yönelik ihtiyati tedbir kararları ve önemi
    11:50 UAD'nin İsrail'e yönelik ihtiyati tedbir kararları ve önemi

    İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Av. Dr. Abdullah Musab Şahin, UAD'nin 28 Mart 2024'te açıkladığı yeni ihtiyati tedbir kararlarını ve önemini AA Analiz için kaleme aldı.

  • Kocaeli'de Açılan Otomotiv Kursu Ara Elaman Yetişmesine Katkı Sağlıyor
    11:47 Kocaeli'de Açılan Otomotiv Kursu Ara Elaman Yetişmesine Katkı Sağlıyor

    Kocaeli'de açılan otomotiv kursu, sektörün ara elaman ihtiyacını karşılamaya yardımcı olurken, vatandaşların araçlarındaki arızalara müdahale etmelerini kolaylaştırıyor. Kursiyerler hem teorik hem de uygulamalı eğitimler alarak sektörde iş bulma imkanı elde ediyor.


Advertisement