2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Politika

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu\'nda

Maliye Bakanlığ'nın bütçesi görüşülüyor CHP'li Sarı: "İşsizliğin artmasını önlemek, en azından sabit tutmayı sağlamak için yüzde 4'ün üzerinde büyüme gerekiyor.

25.11.2014 14:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, işsizliğin artmasını önlemek, en azından sabit tutmayı sağlamak için yüzde 4'ün üzerinde büyüme gerektiğini, çünkü büyümenin düşeceği, işsizliğin yükseleceği bir tablo oluştuğunu söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Maliye Bakanlığı'nın bütçesi üzeninde görüşmeler devam ediyor.

Bütçe üzerine söz alan CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Maliye Bakanlığı'nın, kanunların verdiği hakkı istismar ettiğini savunarak, "Maliye Bakanlığı diyor ki 'Bütçeyi ben yaparım TBMM diye bir şey yoktur.' Bu yanlış" dedi. İç kontrol sistemine değinen Kuşoğlu, bu sistemin hiçbir Bakanlıkta çalışmadığını ileri sürdü.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, devlete ait taşınmazların satışı, kirası, devri gibi işlemleri Başbakan iznine bağlayan genelgeyi anımsatarak, bunun nedenini sordu. Bu konuda Başbakanlıkta bekleyen talepler olup olmadığını öğrenmek isteyen Akçay, söz konusu genelgenin kaldırılmasının düşünülüp düşünülmediğinin açıklanmasını istedi.

Çiftçinin özel elektrik şirketlerine olan borcunu ödememesi halinde, bu borcun tarım desteğinden mahsup edilmesine yönelik karar alındığını belirten Akçay, "Böylece devleti özel elektrik şirketlerinin tahsildarı konumuna getirmiş oluyorsunuz. Bundan derhal vazgeçmelisiniz" dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, iktidarın, "insafsız" bir vergi politikası uyguladığını, zenginin daha az yoksulun daha fazla vergi verdiğini ifade etti. Kaplan, vergi adaletinin sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Kayıt dışı ekonomiye değinen Kaplan, kayıt dışını en iyi aklayan partinin AK Parti olduğunu iddia etti.

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, dünyada büyüme oranlarının düşeceğini, paranın yönünün değişeceğini, işsizlik rakamlarının artacağını belirterek, Türkiye'de de aynı gelişmelerin yaşanacağını söyledi.

İktidarın, ısrarla yüzde 4'ün üzerinde büyüme öngördüğünü, ancak yüzde sıfır ile 3 arasında bir büyümeyi taşımak zorunda olduğunu anlatan Sarı, "İşsizliğin artmasını önlemek, en azından sabit tutmayı sağlamak için yüzde 4'ün üzerinde büyüme gerekiyor. Çünkü büyümenin düşeceği işsizliğin yükseleceği bir tablo var önümüzde" dedi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Başbakanlık binası için ayrılan bütçe ile yapılan binanın Cumhurbaşkanlığı binası olduğunu kaydederek, bu durumun, verilen ödeneğin nerede, ne için kullanılacağı sorularını gündeme getirdiğini söyledi.

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Sayıştay denetiminin yanında bir de performans denetiminin doğru bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi. Zozani, "Hükümetin denetimi altında olan Kamu Gözetimi Kurumu, hükümeti nasıl denetleyecek? Böyle olunca, hakkaniyetli bir denetimin yapılamayacağı kanaatindeyiz" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e, maliyeti yüksek sunuş kitapçıkları hazırlatmadığı ve konuşmasında, bir önceki bütçede muhalefetin eleştirilerini dile getirdiği için teşekkür etti.

Yedek ödenekten yapılan aktarmalara değinen Ayaydın, bunların tamamının kamuoyuna açıklanmadığını ifade etti. Ayaydın, bu ödenekten nereye ne kadar aktarıldığının kamuoyuna şeffaf bir şekilde açıklanması gerektiğini ifade etti.

Vergi denetimlerinin siyasal bir sopa değil, mali bir araç olduğuna işaret eden Ayaydın, mükelleflerin adil ve objektif değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, vergilendirmenin adaletsiz olduğunu, ücretliler üzerinden daha fazla vergi alındığını ve bunların zenginlere aktarıldığını savundu.

Musa Çam, büyük şirketlerin vergi konusunda çoğunlukla yasadaki boşluklardan faydalandığını, iktidarın, kendi vatandaşından aldığı vergiyi uluslararası sermayeden alamadığını öne sürdü.

İktidarın özelleştirme politikasını da eleştiren Çam, "Türkiye'deki özelleştirmeler, sıkışan bir iş adamının varlıklarını satarak borçlarını ödemesine benzer. Bir sonraki sıkışmanızda satacak bir şey kalmamışsa o zaman ne yapacaksınız?" dedi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement