2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Spor

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu\'nda

Milletvekilleri yurt sayısının artırılmasını istedi.

18.11.2014 02:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesi üzerinde söz alan milletvekilleri, yurt sayısının ve kapasitesinin artırılmasını istedi.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Türkiye'de eğitim ve sporda başarının yakalanamadığını, başarıların sınırlı olduğunu söyledi. Çam,  Avrupa ülkelerine göre en genç nüfusa sahip Türkiye'de spor sistemi oluşturulamadığını, başarı elde edenlerin kendi özgün hikayeleriyle bunu gerçekleştirdiğini anlattı.

İktidarın futboldan rant elde etme çabası içinde olduğunu savunan Çam, "Passolig insanları fişlemenin aracı olmuştur. Uygulamada internetten bilet alınırken güvenliğin düşük olduğu, bilgilerin üçüncü kişilerin eline geçebileceği görüldü. Sistem, seyircileri potansiyel suçlu ilan ediyor, taraftarı stadyumların dışına atıyor. Sporda yandaşlık sisteminin peşine düşüldü" dedi.

Çam, yurtların yetersiz olduğunu, öğrencilerin altyapısı olmayan mekanlarda balık istifi yaşadığını ileri sürdü. Çam, "İzmir'de stat sorunu var. Alsancak Stadyumu'nun yenilenmesi, varsa AVM projesi vazgeçilmeli. Kentin kuzey ve güneyinde iki büyük stadyuma ihtiyaç var" diye konuştu.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, iktidarın ciddi bir olimpiyat politikası olmadığını belirterek, kapsamlı bir stratejiye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim ile ilgili sözlerine işaret eden Akçay, "Erdoğan bizzat kendisi oynasın. Fatih Terim oynamasın. Kesin kazanır" görüşünü ifada etti.

Akçay'ın sözlerine AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, tepki gösterdi. Akçay, "Sigara içenlere bizzat ceza yazdırır, alo Fatih ile haberlere müdahale ederse ben de bunu söylerim" karşılığını verirken, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ise "Kendisi oynadığında üç gol attı" dedi.

Yurtların yetersiz olduğunu, yurt bulamayan öğrencilerin eğitimlerini yarıda bıraktığını ifade eden Akçay, her 9 üniversiteliden sadece birinin YURTUR yurtlarında yer bulabildiğini kaydetti. Akçay, "Yurt konusunda TÜRGEV başrolü oynayacak gibi görünüyor. Bunu yanlış buluyoruz" diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Türkiye'nin son yıllarda sporda başarılı olmadığını, harcanan paranın karşılığının alınamadığını söyledi. "Sporu yurt sathına yayamadık" diyen Kuşoğlu, bakanlığın yerel yönetimlerle koordineli çalışmadığını, kentlerde yeteri kadar spor mekanı olmadığını, spora yatırım yapılmadığını, genç kesimde uyuşturucu kullanımının arttığını ifade etti.

Federasyon üyelerinin birilerinin yakınları, eşi, dostu olduğunu savunan Kuşoğlu, konudan anlayan kimselere görev verilmediğini söyledi. Kuşoğlu, "Belediyelerin spor yerleri var. Yaşlılar gidiyor orada ayaklarını sallıyor. Bu spor değil. Doğru dürüst bir spor politikamız da gençlik politikamız da yok. Kutuplaşma gençlik ve spor politikalarıyla önlenir" dedi.

Passolig uygulamasının yanlış olduğunu savunan Kuşoğlu, kulüplerin göğüs reklamı alamadığını, tribünlerin boş kaldığını, futbola siyasetin müdahale ettiğini söyledi. Bütün kulüplerin siyasileştiğini, seyircileri arasında ayrışma olduğunu savunan Kuşoğlu, milli takımın Brezilya için yaptığı hazırlık maçı için 3 milyon avro ödendiğini ileri sürdü. "Fatih Terim'in keyfi için vermişiz bu parayı" diyen Kuşoğlu, futbol kulüplerinin denetiminin uydurma olduğunu, denetim raporlarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Kuşoğlu, yeni yurt yapımına ihtiyaç duyulduğunu, daha fazla ödenek ayrılmasını istedi.

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, "Özal döneminden beri hormonlu sportif alanlar oluşturulduğunu, hedefin tutturulması için doping kullanımının arttığını" savunarak, "Açığı kapatmak için ithal milli sporcu getirdik ülkeye. Şu anda ithal iki sporcuyu icraya vermişiz. Kendileri ithal edilen ülkelerde yaşıyorlar. Bu ayıplara düşmeyelim" diye konuştu.

Sporda ırkçı, şovenist söylemin olduğunu, küfürden hakarete kadar her şeyin ifade edildiğini belirten Zozani, "Cizresporlu futbolcuların Kürtçe slogan attıkları için başlarına gelmeyen kalmadı" diye konuştu.

AK Parti Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu, "Sporda yatırım var ama başarı yok. Sosyolojik olarak araştırma yapmakta fayda var" görüşünü savundu.

AK Parti Ankara Milletvekili Fatih Şahin, gençlik alanında kendi dönemlerinde "zihinsel devrim" yaşandığını belirterek, 18 yaşında gençlerin milletvekili olabilmelerini istediklerini söyledi.  Şahin, "Gençler askerde, dağda ölmüştür, eğitimden mahrum kalmıştır. Anneler gencecik evlatlarını kaybettikleri için ağlıyor. Çözüm Süreci'ne dört elle sarılmalıyız" dedi.

AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, bakanlık bütçesinin az olduğunu belirterek, yurt talebi ile karşı karşıya olduklarını ifade etti.

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, Türkiye'de ciddi yurt sorunu olduğunu, meselenin siyaset üstü çözüme kavuşturulması gerektiğini kaydetti. Bazı yurtların depreme dayanıksız olduğu iddialarını soran Sarı, Sayıştay'ın YURTKUR'a ilişkin tespitlerinde önemli iddialar bulunduğunu söyledi.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, "İstenirse yurt sorunu bir yılda biter. Şatafata düşkün olmasak, böyle bir kaçak saray yapmamış olsak Türkiye yurt sorununu bir yılda kökünden çözer. Çayeli Ahmet Mesut Yılmaz Yurdu'nda Eş Seçimi konulu seminer düzenlenmiş. 'Kadın nasıl seçilir'e hadisli yanıt veriyor; 'Kadın malı, soyu, güzelliği, dini için seçilir'. Ciddi olmak lazım. Bu kadar siyasallaşma, dini alet etme, kadını aşağılama, ötekileştirme ve meta olarak gören anlayışın YURTKUR'un bir müdürlüğü tarafından yapılması üzücü... Vay Türkiye'nin haline. Kimlerin elinde yurtlar, öğrenciler, okullar. Bu semineri kızlara nasıl vereceksiniz? Onlar nasıl koca bulacak?" diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, gençlerin yüzde 30'unun ne istihdamda ne de eğitimde yer aldığını belirterek, halkın spora ilgisini artıracak proje ve kampanyaların hayata geçirilmesine ihtiyaç olduğunu kaydetti. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Spor 2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement