2017 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Politika

2017 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

2017 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Ekonomi Bakanlığının 2017 yılı bütçesinin görüşmeleri sürüyor.

10.11.2016 14:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Ekonomi Bakanlığının 2017 yılı bütçesinin görüşmeleri sürüyor.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, ekonomide önümüzdeki dönemlerde çok daha güçlü yapısal reformların söz konusu olacağını söyledi. Kararların hızla alınması açısından bunun gerekli olacağını vurgulayan Temizel, "Dış ticarette sürekli son vagona atlamak için çırpınmak yerine tren daha hareket etmeden güzelce kompartımana yerleşmek gerekir. Ekonomi yönetimi ve dünyadaki gelişmeler bunları gösteriyor." dedi.

Türkiye'nin dış ticaretini güçlendirmeye çalıştığını, bunu da başardığını dile getiren Temizel, "Rakamlara bağımsız olarak baktığımızda övünülecek durumlara gelmiş durumdayız. Ancak son 10 yılda neredeyse 600 milyar dolara yakın dış ticaret açığı biriktirmiş vaziyetteyiz. İşlemlerimizde döviz kazanamazsak, ithalatımızın oranını düşüremezsek gelecek adına tehlike çanları çalıyor demektir. Bununla ilgili önlemler alınmalıdır." diye konuştu.

Temizel, Türkiye'nin mukayeseli olarak başka ülkelerden üstün olduğu ürünleri bulunduğuna da dikkati çekti.

Zekeriya Temizel, 15 Temmuz sonrasında devletin hainlerden temizlenmesi operasyonları sırasında daha önceden ekonomi alanındaki işleri emanet ettikleri kişilerin kurduğu ilişkilerin de çok iyi değerlendirilmesinin önemine vurgu yaptı.

"27 çeyrektir büyümeyi başardı"

AK Parti Kocaeli Milletvekili Sami Çakır, son yıllarda dünyanın içinden geçtiği ekonomik ve siyasi krizin Türkiye'yi de etkilemesinin doğal olduğunu söyledi.

PKK ile mücadelede geçen 40 yılda verilen can ve mal kayıplarının yanı sıra FETÖ'nün 15 Temmuz gecesi gerçekleştirdiği kanlı darbe girişiminin maliyet hesabının henüz tam yapılamadığını ifade eden Çakır, "AK Parti iktidarları her şeyi milletin önünde yapmaktadır. Kurulduğu günden bu yana tüm zorlukların üstesinden milletimizin teveccühü ve desteğiyle gelmeyi başarmış bu partinin milletle olan diyaloğu tarihi bir birliktelik ve gönül bağından kaynaklanmaktadır. Tüm olumsuzluklara rağmen 27 çeyrektir büyümeyi başarmış, kendi içinde büyüme oranını tartışabilmiş, büyüme rakamlarını artırabilmek için tüm radikal kararlar almayı başarmıştır." dedi.

Çakır, küresel ekonomide belirsizliklerin devam edeceğinin öngörülebileceğini, tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisinin; istikrarın bozulmaması yönünde alınan tedbirlerin yanında büyüme odaklı bir bütçe yapmaya çalışırken yatırımı öne çıkaran bir gerekliliği de ortaya koyduğunu dile getirdi.

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu ise 2002-2008'de gelişmekte olan ülkelerin yüksek oranda büyüdüğünü, gelişmiş ekonomilerin düşük trendli büyüme sürecine bu dönemde girdiğini söyledi.

Türkiye'nin 2002-2007 'de iyi bir performans gösterdiğini belirten Aksu, bunda yapısal sorunları çözmeye yönelik reformların etkili olduğunu dile getirdi.

Aksu, 2007'den sonra ihtiyaç olan reformların yapılmamasından dolayı Türkiye ekonomisinin performansının kötü olduğunu savunarak, "2003 ile 2007 döneminde gelişmekte olan ülkeler ortalama büyümesine yakın büyüyen Türkiye ekonomisi, sonrasında gelişmekte olan ülkeler ortalama büyümesinin ciddi oranda altında kalmıştır." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2017 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement