2017 Ylsy Bursiyerleri Yurt Dışı Eğitime Hazırlık ve Uyum Programı - Son Dakika
Güncel

2017 Ylsy Bursiyerleri Yurt Dışı Eğitime Hazırlık ve Uyum Programı

Başbakan Binali Yıldırım, "İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin gibi illerimizde derslik eksiğimiz var. Bunlar için bir seferberlik başlattık. Çalışmaları sürdürüyoruz.

04.04.2018 14:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım, " İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin gibi illerimizde derslik eksiğimiz var. Bunlar için bir seferberlik başlattık. Çalışmaları sürdürüyoruz. Öğretmen bakımından hiçbir sıkıntımız yok. Fiziki mekanlar dışında bir eksiğimiz gözükmüyor. İnşallah bunu da başaracağız." dedi.

Yıldırım, Milli Eğitim Bakanlığınca, MEB Şura Salonu'nda düzenlenen 2017 Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme (YLSY) Bursiyerleri Yurt Dışı Eğitime Hazırlık ve Uyum Programı'na katıldı.

Türkiye'de ilk nüfus sayımının 1927'de yapıldığını belirten Yıldırım, o tarihte, İstiklal Harbi'nde insan kaynağının büyük kısmını kaybetmiş olmanın eksikliğiyle 13 milyon 648 bin insanın ancak sağ kaldığını söyledi.

Bu nüfusun ilk ve ortaokuldaki toplam sayısının 432 bin, yükseköğretimde de 3 bin 900 gencin eğitim gördüğünü dile getiren Yıldırım, çok partili sisteme 1950'de geçildiğinde nüfusun 20 milyon 800 bine ulaştığını, yükseköğretimdeki öğrenci sayısının o tarihte ancak 25 bine çıkabildiğini ifade etti.

Türkiye'nin bugünkü nüfusunun 81 milyon olduğunu ve 1950'deki nüfusun dört katına, öğrenci sayısının ilk ve ortaöğretimde 18 milyona ulaşıldığını bildiren Yıldırım, "Neredeyse 1950'deki nüfusumuz kadar olmuş. Yükseköğretimde 25 binden 7,5 milyona gelmişiz. Birçok ülkenin nüfusundan daha fazla bir sayı. Yani 1950'den bu yana 68 yılda yükseköğretimde öğrenci sayımız 300 kat artmış." diye konuştu.

"Ülkemize kabul edeceğimiz her öğrenci, bizim bir büyükelçimizdir"

Başka ülkelerden Türkiye'deki üniversitelere 124 bin öğrencinin geldiğini dile getiren Yıldırım, bu sayısının yetersiz olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'ye başka ülkelerden olabildiğince çok öğrencinin gelmesi gerektiğini belirten Binali Yıldırım, şunları söyledi:

"Yurt dışında ilerlemiş yaşında öğrenci olmuş birisi olarak söylüyorum. Ben Türkiye bursuyla gitmedim ama 40'ından sonra öğrencilik yapmış biriyim. Yurt dışında öğrenciliğin ne anlama geldiğini biliyorum. Ülkemize kabul edeceğimiz her öğrenci, bizim bir büyükelçimizdir, bunu unutmayalım. Gittikleri ülkede hayatları boyunca burada geçirdikleri günler, hatıraları, tanıdıkları insanlar ve bizim ülkemize bakışları, ülkemiz hakkında verecekleri kararları çok etkiliyor. Bunu tecrübeyle görüyoruz. Büyük bütçeler harcayarak bunu sağlayamazsınız. Ancak buraya kabul edeceğiniz her öğrenci, size kendiliğinden bu imkanı sağlayacaktır. Bizim üniversitelerimize öğrenci kapasitesine göre en az kontenjanımızın yüzde 5'i kadar yabancı öğrencinin gelmesini sağlamamız lazım. Buna da yerimiz var. Sınıfa bir sıra daha koyacaksınız. Gelecek burada harcama yapacak, üniversiteye kaynak aktaracak, bir kısmını da burslu yapacağız. Bu konuda tutucu olmanın bir anlamı yok."

Üniversitelerin, kabul ettiği yabancı öğrencilerin çokluğuyla övündüğüne dikkati çeken Binali Yıldırım, "(Tıp, diş, eczacılık, hukuk dışında üniversitelerde yabancı kısıtlaması yok.) diyor YÖK Başkanı. Ama önemli olan bunu tanıtmamız lazım. Öğrencilerimizin yurt dışında daha çok kabul edilmesini nasıl istiyorsak, yabancıların da bizim ülkemize gelmesini sağlayacak çok özel programları üniversitelerimiz yapmalı, tanıtım yapmalı değişik ülkelerde. Mutlaka daha çok öğrencinin gelmesini sağlamaları lazım. Bunu yaparsak üniversitenin bilinirliği de artar, kalitesi de sıralaması da artar." değerlendirmesinde bulundu.

"İlköğretimde okullaşma oranı yüzde 100 oldu"

Artan nüfus dikkate alındığında eğitimin bütün boyutlarıyla ele alınması gerektiğine vurgu yapan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Son 16 yıl içerisinde okullaşmadan, fiziksel imkan ve kabiliyete, öğretim müfredatından öğretmen akademisyen sayısına kadar her alanda baş döndürücü gelişmeler yaşadık. Örneğin, ilköğretimde okullaşma oranı yüzde 100 oldu. İlkokul çağında herkes eğitim öğretime erişebiliyor, yapabiliyor, zaten mecburi. Ortaöğretimde yüzde 83, yükseköğretimde yüzde 43 seviyesine ulaşmışız. Neredeyse liseden mezun iki öğrenciden birisi üniversiteye geçebiliyor. Burada güzel bir gelişme var. Üniversitelerimizde kız öğrencilerin sayısı, erkeklerden fazla. Demek ki erkekler biraz daha gayret etmesi lazım. Başarı kızlarda daha yüksek, bundan da gurur duyuyoruz."

Kadın öğretim üyesi sayısının erkek öğretim üyesi sayısından fazla olduğunu da belirten Yıldırım, "Üniversiteleri bayanlar teslim almış, hayırlı uğurlu olsun. Kızlarımızın, hanımlarımızın elinin değdiği yer, çok daha güzel, başarılı olur. Bundan ancak ve ancak mutluluk duyarız." dedi.

"Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 24'e geldi"

Başbakan Yıldırım, derslik sayısında da önemli artış olduğunu, 280 bin civarında yeni derslik açtıklarını ve öğretim kapasitesinin artırıldığını dile getirdi.

Sınıflarda öğretmen başına düşen öğrenci sayısının 36'dan 24'e geldiğini ifade eden Yıldırım, "İnşallah önümüzdeki senenin sonuna kadar, 2019-2020 eğitim öğretim yılından itibaren, Türkiye'nin her tarafında tekli eğitime geçeceğiz. Gün boyu eğitim. Sabahçı öğlenci dönemi kapanıyor, gün boyu eğitim dönemi başlamış olacak. Bu büyük bir dönüşümdür, büyük bir gelişmedir. Bunun alt yapısını hazırlamak için Milli Eğitim Bakanlığımız büyük bir gayret içerisinde çalışıyor." açıklamasında bulundu.

Binali Yıldırım, bir kaç tane büyük ilin dışındakiler haricinde sorunun bulunmadığını belirten, "İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin gibi illerimizde derslik eksiğimiz var. Bunlar için bir seferberlik başlattık. Çalışmaları sürdürüyoruz. Öğretmen bakımından hiçbir sıkıntımız yok. Fiziki mekanlar dışında bir eksiğimiz gözükmüyor. İnşallah bunu da başaracağız." diye konuştu.

"Üniversite sayısını artırdık"

Başbakan Yıldırım, üniversite sayısını arttırdıklarını, üniversitesi olmayan hiçbir ilin kalmadığını söyledi. Üniversitenin bulunduğu şehre bir anlamda sınıf atlattığına işaret eden Yıldırım, "Bir ilde üniversite varsa o ilin kendi içinde ekosistemi oluşuyor." dedi.

2002'de 76 üniversite varken bugün 186 üniversitenin olduğunu, 10 üniversitenin daha açılacağını aktaran Yıldırım, "Üniversitelerimizin sayısıyla gurur duyuyoruz. Üniversite sayısı fazla diye bazıları 'ah vah' ediyor. 'Bu kadar üniversiteye ne gerek var. Üniversitenin de bir havası var, bu sayıları artırırsanız havası azalıyor' diyenler var. Bunlar, memleketin evlatlarına yüksek öğretimi tabiri caizse layık görmeyenlerdir, ben öyle söylüyorum. Olabildiğince bütün gençlerimiz üniversiteye erişebilmeli." diye konuştu.

Üniversiteye erişim bakımından Türkiye'nin dünyada ikinci sırada olduğunu vurgulayan Yıldırım, bu sıralamaya son 12 yılda çıkıldığını söyledi.

Başbakan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Birinci Yunanistan. Eğer bana verilen bilgi doğruysa YÖK Başkanının yalancısıyım. İkinci Türkiye. Yunanistan'ı saymayın, Türkiye. Bir vilayetimiz kadar ülke yani sonuçta. İstanbul'dan biraz daha küçük. Neyse komşumuz, yine de idare edeceğiz. Rahat durduğu sürece bizim diyeceğimiz bir şey yok."

"Yurt dışına öğrenci gönderme programları aksamadı"

Burs miktarlarını da artırdıklarına işaret eden Yıldırım, Türkiye'nin en sıkıntılı zamanında dahi yurt dışına öğrenci gönderme programlarının aksamadığının altını çizdi.

Yurt dışına öğrenci gönderme programları sayesinde zaman içerisinde Türkiye'de saygı duyulan isimlerin yetiştiğini dile getiren Yıldırım, yurt dışında eğitim alarak Türkiye'ye dönen başarılı isimlerin arasında Nurettin Topçu, Necip Fazıl Kısakürek, Cemil Sena, Burhan Toprak, Ahmet Taner Kışlalı, Adnan Kahveci, Sabahattin Ali, Necil Kazım Akses, Ahmet Adnan Saygun, Remziye İshak, Cahit Arf'ın yer aldığını hatırlattı.

Yıldırım, Atatürk'ün eğitim için yurt dışına gençleri gönderme kararı sonucunda bu isimlerin başarılı olduğunu ve yurt dışına öğrenci gönderme programının başladığını kaydetti.

"Bu program Türkiye'nin geleceği." diyen Başbakan Yıldırım, bugün ise 824 öğrencinin yurt dışına gideceğini aktardı.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2017 Ylsy Bursiyerleri Yurt Dışı Eğitime Hazırlık ve Uyum Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement