2018'deki kur krizini tahmin eden ekonomistten Türkiye için dikkat çeken uyarı - Son Dakika
Ekonomi

2018'deki kur krizini tahmin eden ekonomistten Türkiye için dikkat çeken uyarı

2018\'deki kur krizini tahmin eden ekonomistten Türkiye için dikkat çeken uyarı

Ağustos 2018'de yaşanan kur krizini bir yıl önceden tahmin eden ekonomist Charles Robertson, Türkiye'nin önümüzdeki iki yıl içinde tekrar kriz yaşayabileceği uyarısında bulundu.

05.03.2021 12:46  Güncelleme: 13:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya merkezli yatırım bankası Renaissance Capital'in küresel baş ekonomisti Charles Robertson, Türkiye'nin yüzde 7,4 ile hızlı büyüme kaydettiği 2017 yılında, ekonomideki ısınmanın sonunun iyi olmayacağı uyarısında bulunmuştu. Düşük faizli kredi büyümesiyle gelen yüksek cari açık ve artan dış finansman ihtiyacı, ABD ile yaşanan diplomatik krizle birleşerek kur krizini beraberinde getirmişti. Robertson, bu döngünün tekrarlanmasını beklediğini açıkladı.

Robertson'ın tahminlerini aktaran Bloomberg, Türk lirasının ekonomi yönetiminin değiştiği kasım ayı sonrasında en çok değer kazanan para birimi olduğunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşük faiz politikasından geri adım atıp yeni ekonomi ekibinin geleneksel para politikası izlemesini desteklemesinin, bu gelişmede etkili olduğunu belirtti.

Robertson'ın Türkiye ekonomisine dair yorum ve tahminleri şöyle:

Mevcut senaryoma göre, Türkiye ekonomisinde yeni bir genişleme ve daralma döngüsü yaşanacak. Yılın ikinci yarısında faiz indirimlerine gidilecek ve bu da 2022'de, yani 2023'teki başkanlık seçimlerinin hemen öncesinde güçlü kredi büyümesini beraberinde getirecek ve sonra yeni bir kriz olacak.

Erdoğan'ın bir şey yapması gerektiğine ikna edildiğini birçok kez gördük. Her defasında, maliyetler arttı ve kazanımların süresi kısaldı. Küresel faiz oranlarına bakın, bir de Türkiye'deki faizlere… Önde gelen tüm gelişen ülkelerde faizler yüzde 5'in altında, Türkiye hariç.

Ama Erdoğan'ın bundan ders çıkardığını sanmıyorum. Sadece bir hafta önceki açıklamalarına bakarsanız, fırsat bulur bulmaz, ki bu 2023 seçimlerinin hemen öncesinde olacak tabii ki, Türkiye kredi büyümesine dayalı modele dönmesini beklersiniz.

"TÜRKİYE'NİN SEÇENEĞİ VAR"

Aslında Türkiye'nin bir seçeneği var. TL çok ucuz ve Türkiye ihracat odaklı büyüme modelini uygulayabilir. Bu da ödemeler dengesini destekleyecektir. Yatırımlar için döviz getirecektir. Türkiye ekonomisi dengelenecektir. Faizin uzun süre yüksek seviyelerde tutulmasıyla enflasyon kalıcı olarak kontrol altına alınabilir. Bu Türkiye için daha iyi bir uzun dönemli hikaye olur ancak büyüme görece düşük olabilir. Bu senaryoda büyüme yıllık yüzde 3-4 olur.

Piyasalar, pozitif reel faizin sürdürüldüğünü görmek zorunda ancak şu an Merkez Bankası faizi ile enflasyon hemen hemen aynı seviyede.

Genişleme ve daralma döngüsünün artık bir ya da iki yıl gibi kısa süreli olmasından şüphe ediyorum. 5 yıllık genişleme olamaz. Eskide bankalar kredi vermek için yeterli mevduata sahipti ancak şu an sahip değiller. Kredi vermek için yurt dışından borçlanıyorlar ve bu da dış borcu hızla artırıyor. Bir süre sonra piyasalar kaygılanmaya başlıyor ve TL de baskı altında kalıyor.

"YIL SONUNDA FAİZ BASKISI BAŞLAYACAK"

Faizleri çok fazla artırmak hata olacaktır, çünkü bu ekonomi için gerekli değil. Enflasyonun düşüşe geçeceğini düşünüyorum. En iyisi modelin değiştiğini yıllar içinde göstermeleri olacaktır. Bunun için de 2-3 yıl pozitif reel faiz olması gerekli.

Haziranda doların 7 TL civarında olacağını çünkü Merkez Bankası'nın 2021'in ilk yarısı boyunca sorumlu davranmaya devam edeceğini tahmin ediyorum. Aralıktan itibaren Erdoğan'dan faiz indirimi baskısı göreceğimizi varsayıyorum. Bu aşamadan sonra da piyasa Merkez Bankası'na dönük güvenini kaybetmeye başlayacak.

Yanılmayı çok isterim. Türkiye değişim için fırsata sahip. Türkiye'nin gelişmiş bir sanayisi var. İyi ve eğitimli iş gücü var. Doğru politikalarda güçlü büyüme hikayesine sahip olabilir."

Son Dakika Ekonomi 2018'deki kur krizini tahmin eden ekonomistten Türkiye için dikkat çeken uyarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Bakan Göktaş:
    00:52 Bakan Göktaş: "Son 22 yılda kadın istihdamını yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıkardık"

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'da yaptığı ziyaretlerde kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi konularında yeni çalışmalar başlattıklarını açıkladı. Bakan Göktaş, son 22 yılda kadın istihdamının yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıktığını belirtti ve kadınların iş gücüne katılım oranlarının artırılması hedefiyle çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu
    00:48 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'ya yaptığı ziyaretlerde şehit yakınları, gaziler ve kadın kooperatifleri temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Göktaş, kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

  • Cevdet Yılmaz:
    00:03 Cevdet Yılmaz: "Yerel Seçimler Vesilesiyle Makro Politikalarımız Konusunda Yapılan Tartışmalar, Spekülatif Birtakım Söylemlerden İbaret"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yerel seçimler vesilesiyle bazı tartışmalar yaşandığını görüyoruz. Bunların hiçbir zemine sahip olmadığını ifade etmek isterim. Yerel seçimler, makro politikaların değişme ihtimali olan seçimler değil. Yerel seçimler, yerel seçimlerdir. Genel seçimlerle Meclis, hükümet belirlenir. Ulusal düzeyde politikalar belirlenir. Yerel seçimler ise şehrimizin yönetimiyle, yerel hizmetlerle ilgili seçimlerdir. Yerel seçimler vesilesiyle makro politikalarımız konusunda yapılan tartışmaların hiçbir zemine sahip olmadığını, spekülatif birtakım söylemlerden ibaret olduğunu ifade etmek isterim” dedi.

  • Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız
    23:45 Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyon verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, 2025 yılı için yüzde 15'ler civarında bir enflasyon öngördüklerini, 2026 için ise tek haneli enflasyona dönüşü öngördüklerini belirtti. Yılmaz, ayrıca küresel ekonomide toparlanmanın yavaş ve düzensiz de olsa sürdüğünü ifade etti ve enflasyonla mücadele, mali disiplin, cari açığın azaltılması gibi konularda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

  • Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı
    23:20 Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmalarının tamamlandığını ve Cumhurbaşkanlığına sevk edileceğini açıkladı. Bakan Bolat ayrıca, Batı Anadolu Serbest Bölgesi için 2 milyar dolarlık yatırım yapılacağını ve 200 fabrikanın kurulacağını belirtti. İzmir'in ticaret, iş, yatırım, finans ve turizm başkenti olması hedeflenirken, İzmir'in ihracat rakamlarının artırılması için çalışmalar yapılacağı ifade edildi.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz:
    23:10 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz" dedi.


Advertisement