2018 Japonya Festivali" Açılış Töreni - Son Dakika
Kültür Sanat

2018 Japonya Festivali" Açılış Töreni

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, önümüzdeki yıl Japonya'da Türkiye yılı ilan edeceklerini belirterek, "2003'te yapılmıştı, aradan geçen bu sürede tekrar Japonya'da Türkiye yılını oluşturmaya çalışacağız." dedi.

10.02.2018 20:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, önümüzdeki yıl Japonya'da Türkiye yılı ilan edeceklerini belirterek, "2003'te yapılmıştı, aradan geçen bu sürede tekrar Japonya'da Türkiye yılını oluşturmaya çalışacağız." dedi.

Kurtulmuş, Japonya Devlet Bakanı Masaji Matsuyama ile Türk Japon Vakfı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "2018 Japonya Festivali"nin açılış törenine katıldı.

Burada bir konuşma yapan Bakan Kurtulmuş, Türkiye ve Japonya'nın geleneksel değerlere sahiplik, aile yapısı, toplumsal ilişkiler bakımından benzerlikleri olduğunu söyledi. Bu benzerliklerin her iki ülke halkının birbirine sevgi ve sempati duymasına yol açtığını dile getiren Kurtulmuş, yakın tarihte iki ülkenin yakınlaşmasını sağlayan çeşitli konular bulunduğunu anımsattı.

Kurtulmuş, kimilerine göre seyyah, bilim adamı olan Abdürreşit İbrahim Efendi'nin Japonya'da iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirici faaliyetlerde bulunduğunu, yine Ertuğrul Firkateyni faciasının da iki ülke arasındaki yakınlaşmanın önemli bir vesilesi olduğunu kaydetti.

Bu yıl, Türkiye-Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 94. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Kurtulmuş, festivalin bu anlamda da önem taşıdığını söyledi.

1985'te, merhum Turgut Özal'ın başbakanlığı sırasında, İran- Irak savaşı nedeniyle Tahran'da sıkışıp kalan Japonların bir kurtarma operasyonu ile Türkiye'ye getirildiğini ve sonra ülkelerine tahliyelerinin gerçekleştirildiğini hatırlatan Kurtulmuş, bu hadisenin de iki ülke arasında ciddi ilişkilerin, yakınlaşmanın gelişmesine vesile olduğunu anlattı.

Kurtulmuş, Türkiye-Japonya arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı sunan diğer konular hakkında da bilgi vererek, "Bu dönem içerisinde Türkiye-Japonya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için Tahran'daki Japonların tahliyesine yönelik kurtarma operasyonunu anlatan bir film de önümüzdeki dönemde çekilecek. Bu da Japon-Türk ortaklığını bir şekilde geliştirecek, aradaki yakınlaşmayı artıracak bir unsur olarak görülecektir." diye konuştu.

İki ülke arasındaki bu ilişkilerin turizm alanına da yansıyacağını aktaran Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu dönemin en önemli stratejilerinden birisi, Uzak Doğu Asya ülkeleri. Önümüzdeki yıl Uzak Doğu Asya ülkelerinin kapısını tıklatacağız. 2015'te 105 bin Japon dostumuz Türkiye'ye gelmişti, maalesef Kapadokya'da yaşadığımız çok hain bir saldırı sonrasında bu 2016'da 40 binler seviyelerine düştü. 2017'de 50 bin seviyesine tekrar yükseldi. Şimdi öğreniyorum ki bu yıl çok daha fazla Japon turist gelecektir. Yeni dönemde Japonya, Çin, Hindistan, Güney Kore, Endonezya ve Malezya başta olmak üzere Uzak Doğu Asya ülkelerini yeni pazarlarımız olarak geliştireceğiz."

"Japonya ile her alanda stratejik ortaklığımızı geliştireceğiz"

Bu yılın Çin'de Türkiye yılı olarak kutlandığına işaret eden Kurtulmuş, "Önümüzdeki yıl da Japonya'da Türkiye yılını ilan edeceğiz. 2003'te yapılmıştı, aradan geçen bu sürede tekrar Japonya'da Türkiye yılını oluşturmaya çalışacağız." açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin ekonomik olarak da Japonya ile ilişkilerinin bulunduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, "Türkiye'nin büyük projelerine Japon yatırımcıların ilgisi her zaman var olmuştur. Avrasya Tüneli, üçüncü köprü, Kocaeli'ndeki geçiş, nükleer enerji santrali gibi önemli yatırımlarda Japonlar var oldular. Biz Japonya ile her alanda stratejik ortaklığımızı geliştireceğiz." şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, terör örgütlerini vekalet savaşlarının aracı olarak kullanan büyük güçlerin ortaya çıkardığı bu çatışma ve savaş ortamında, Japonya ve Türkiye'nin dünyaya örnek olacak dostane ilişkileri geliştireceğine inandığını vurguladı.

"Nagatomo'nun Galatasaray'a transfer edilmesi Türkiye'ye ilgiyi artıracak"

Japonya Devlet Bakanı Masaji ise Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde önemli yere sahip olaylar konusunda bilgiler verdi.

Masaji, kendisinin 1999'daki Marmara Depremi sonrasında Japonya Genç Liderler ve Girişimciler Derneği Başkanı olarak yardım malzemelerini dağıtmak üzere Türkiye'ye geldiğini anlattı.

Japonya Festivali kapsamında sinema, kaligrafi gibi Japon kültürünü tanıtıcı pek çok etkinliğin düzenlenmesinin öngörüldüğünü söyleyen Masaji, bu etkinlikler vasıtasıyla Türk halkının Japon kültürünü tanıması ve Japonya'yı ziyaret edecek olmasından memnuniyet duyacağını belirtti.

Bakan Masaji, "Futbolda Japonya'yı temsil eden Yuto Nagatomo'nun Galatasaray'a transfer edilmesi dolayısıyla Japonya'da, Türkiye'ye yönelik ilginin daha da artacağı kanaatindeyim." dedi.

Festivalin açılışına Türk Japon Vakfı Başkanı Tayyar Sadıklar ile Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima ve davetliler katıldı.

Programda, müzik dinletisinin yanı sıra Japonya kültürünü yansıtan gösteriler sunuldu.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 2018 Japonya Festivali' Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi
    22:38 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Tuğba Yurt, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserde çok sayıda kişi şarkılara eşlik etti ve Yurt'un performansı büyük alkış aldı.

  • Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi
    21:54 Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında Kaleli Köyü ve Köşk mezrasında yaşayan çocuklar için sinema etkinliği düzenlendi. Ahmet Mücteba Albayrak Bilgi Evi'ne getirilen çocuklar, yeni açılan sinema salonunda film izledi. Etkinlikle çocukların kültür ve sanatla buluşması hedeflendi.

  • Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi
    21:47 Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi

    Bingöl'de kış turizminin gözde tesislerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, bu kararın Bingöl'ün cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacağını belirtti.

  • Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı
    21:19 Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açıldı. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, Van'ın imarı ve inşası konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti ve Van Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Van'ın kültür, turizm ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını ifade etti.

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.


Advertisement