2018 Troia Yılı" Tanıtım Toplantısı - Son Dakika
Politika

2018 Troia Yılı" Tanıtım Toplantısı

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Ne yazık ki son 2 asırdır bu topraklara ait ne varsa ondan uzaklaşmaya çalışan, köklerinden, kültüründen ve geçmişinden kopmayı, aksine Batı medeniyetinin karşısında acziyet bilinci anlayışı içinde onlara öykünerek, özenerek, onları taklit etmeyi,...

10.01.2018 13:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Ne yazık ki son 2 asırdır bu topraklara ait ne varsa ondan uzaklaşmaya çalışan, köklerinden, kültüründen ve geçmişinden kopmayı, aksine Batı medeniyetinin karşısında acziyet bilinci anlayışı içinde onlara öykünerek, özenerek, onları taklit etmeyi, adamlık sanan bir zihniyet, Türkiye'de milli kültüre büyük zarar vermiştir." dedi.

Kurtulmuş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İlahiyat Fakültesi İÇDAŞ Kongre Merkezi'nde düzenlenen "2018 Troia Yılı" tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin zengin bir tarihi birikime sahip olduğunu, bu birikimin daha güzel bir şekilde anlatılması ve dünyaya tanıtılması gerektiğini söyledi.

Son yıllarda bazı karanlık çevrelerin dünya ölçeğinde İslam düşmanlığını artırmaya başladıklarını belirten Kurtulmuş, "Özellikle İslamofobianın ana unsurlarından biri olarak Türkiye düşmanlığını sürekli kaşıdıklarını görüyor ve buna şahit oluyoruz. Biz zenginliklerimize sahip çıkarken, bunları bütün dünyaya tanıtırken aynı zamanda dünyadaki bu karanlık İslam ve Türkiye karşıtı, yabancı düşmanı, ırkçı çevrelere karşı da Türkiye üzerinden büyük bir mücadele vermiş olacağız." diye konuştu.

"Troia Yılı" dolayısıyla Troia'nın, Türkiye'nin bir değeri olarak tanıtımıyla kalmayacaklarını, aynı zamanda Türkiye'yi bir dünya markası olarak tanıtacaklarını dile getiren Kurtulmuş, "Bu, bizim Türkiye düşmanlığına vereceğimiz, kültür alanında hazırlayacağımız en önemli cevaplardan birisidir. Bunu en iyi şekilde yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın." ifadesini kullandı.

"Taklit etmeyi, adamlık sanan bir zihniyet"

Kurtulmuş, milli kültürel bağımsızlığına sahip olamayan ülkelerin ekonomik ve teknoloji bağımsızlığından söz edilemeyeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Milli kültürel bağımsızlıktan kastımız, bu coğrafyaya ait ne varsa onu Türkiye'nin zenginliği olarak kabul etmek, milli varlığımızın bir parçası olarak görmektir. Ne yazık ki son 2 asırdır bu topraklara ait ne varsa ondan uzaklaşmaya çalışan, köklerinden, kültüründen ve geçmişinden kopmayı, aksine Batı medeniyetinin karşısında acziyet bilinci anlayışı içinde onlara öykünerek, özenerek, onları taklit etmeyi adamlık sanan bir zihniyet, Türkiye'de milli kültüre büyük zarar vermiştir. Bu topraklarda 2 asırdır verilen büyük mücadelenin bir parçası da burasıdır. Bir tarafta köklerini Troia'dan Osmanlı'ya birikimine sahip çıkan, köklerine saygı gösteren, kökleri üzerinden yeniden yeşerebileceğine inananlar, diğer tarafta 'Biz yenildik, mağlup olduk, Batı medeniyeti karşısında yok olduk. Öyleyse onlarda ne varsa taklit edelim, onlara benzeyelim, onlar gibi olalım, adam oluruz.' diyenler. Bunlar, sadece taklitçilik içinde değil aynı zamanda geçmişi inkar üzerinde de bir anlayış geliştirdi. Şimdi, köklerimiz üzerinden yeniden doğma vaktidir."

"Türkiye için büyük bir başarı"

Kurtulmuş, Troia'nın 1998'de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girdiğini, bunun 20. yılı dolayısıyla 2018'in "Troia Yılı" olarak ilan edildiğini hatırlattı.

"Trioa Yılı" dolayısıyla dünyanın Türkiye'den, Çanakkale'den, Trioa'dan haberi olmasının sağlanacağına dikkati çeken Kurtulmuş, bundan sonra her sene ülkedeki başka bir güzelliğin dünyaya tanıtılması için çalışmalar yapılacağını bildirdi.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde Türkiye'den 17 eser bulunduğu bilgisini veren Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bunlar, her yıl artarak devam edecek. Şu anda sırada bekleyen Göbeklitepe var. Onu da listeye alacağız. Bu yıl ıslık dilinin ve Hıdırellez'in Dünya Somut Olmayan Miras Listesi'ne alınmasını temin ettik. Ayrıca İstanbul, Hatay ve Kütahya'nın 'yaratıcı şehirler' kapsamında, BM listesine gitmesini temsil ettik. Türkiye'yi uluslararası alanda daha fazla görünür hale getirmek için canla başla gayret sarf ediyoruz. Türkiye, 2017'de UNESCO Yürütme Kurulu Üyesi oldu. Bu, Türkiye için büyük bir başarıdır. Hem de rakibimiz Almanya'ydı. Onlara 38 oy fark atarak, üyeliği kazanmış olduk. Bu da Türkiye'nin tanıtımı bakımından büyük bir başarı oldu."

Trioa Yılı faaliyetleri

Trioa Yılı dolayısıyla yıl boyunca düzenlenecek faaliyetlere değinen Kurtulmuş, şu bilgileri paylaştı:

"Devlet Opera ve Balesinin düzenleyeceği etkinlikleri Türkiye'nin birçok yerinde icra edeceğiz. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünün tertip ettiği konserler, birtakım etkinlikler vasıtasıyla Trioa'yı hem burada hem Türkiye'de hem de yurt dışında bütün ilgililere tanıtmaya gayret edeceğiz. Devlet Tiyatroları üzerinden sahnelenecek oyunlarla Trioa'ya karşı ilginin ortaya çıkması için gayret sarf edeceğiz. Burada tertiplenecek 3 günlük bir uluslararası etkinlikle Trioa ile ilgili insanları bir araya getireceğiz ve o etkinlikler çerçevesinde, Türkiye'nin en güzel müzelerinden biri olan Trioa Müzesi'nin açılışını Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla gerçekleştireceğiz. Dünyanın farklı yerlerinden basın mensuplarını buraya getirip Trioa'yı tanıtmak ve onlar üzerinden Trioa'nın dünyaya tanıtılması için faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Yurt dışında onlarca fuara katılacağız. ÇOMÜ, 2 büyük uluslararası kongre, bir kısa film yarışması finalinin gerçekleşeceği etkinlik dizisi yapacak. Trioa araştırmalarına birtakım ödüller verilecek."

Kurtulmuş, 2018'den sonra Trioa defterinin kapanmayacağını, sonraki yıllara taşınacağını da söyledi.

Toplantıya Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Algül, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer ile çok sayıda davetli katıldı.

Öte yandan, toplantı öncesi basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlayan Kurtulmuş, gazeteciliğin zor bir meslek olduğunu belirtti. Kurtulmuş, kolaylıklar dilediği gazetecilere kırmızı karanfil dağıttı ve fotoğraf çektirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2018 Troia Yılı' Tanıtım Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement