2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Politika

2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'nin, terörle mücadelede hem sonuçlar açısından hem beşeri açıdan hem de teknolojik açıdan son 40 yılın en üst noktasında olduğunu ve mücadele kapasitesinin her gün arttığını söyledi.

15.11.2017 15:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'nin, terörle mücadelede hem sonuçlar açısından hem beşeri açıdan hem de teknolojik açıdan son 40 yılın en üst noktasında olduğunu ve mücadele kapasitesinin her gün arttığını söyledi.

TBMM Plan Bütçe Komisyonunda, İçişleri Bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin sunum yapan Soylu, Kent Güvenliği Yönetim Sistemi (KGYS), Plaka Tanımlama Sistemi (PTS), Elektronik Denetleme Sistemi (EDS), Polnet, akaryakıt istasyonları, okul, AVM ve belediye kameralarının aynı sistem üzerinde eşgüdüm içinde çalışacağını, Doğu ve Güneydoğu'daki 22 ilde KGYS kurulumunun tamamlandığını, bunun Haziran 2018 itibarıyla tüm Türkiye'de tamamlanmış olacağını ifade etti.

Kamera sayısının yüzde 20 artışla 26 bin 469'dan 31 bin 718'e çıkarıldığını aktaran Soylu, net görüş alınamayan kameraların da tamamen yenilendiğini bildirdi.

Soylu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı arasındaki plaka tanıma sisteminin entegrasyonunun sağlandığını, Türkiye genelinde 2016 yılında bin 441 olan PTS nokta sayısının 2017'de bin 862'ye çıkarıldığını söyledi. Süleyman Soylu, jandarmada ise 100 mobil plaka tanıma sisteminin mevcut olduğunu aktardı.

Günübirlik evlerin Kimlik Bildirme Kanunu kapsamına dahil edildiğini anımsatan Soylu, 15 bin 290 günübirlik evin kayıt altına alındığını belirtti.

- Her olayı anında izleyecek kontrol merkezi

Bakan Soylu, iç güvenlikte milli teknolojiye ağırlık verdiklerini, bu anlayış çerçevesinde İçişleri Bakanlığınca kullanılan 95 yazılımın, personelleri tarafından kodlandığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"İçişleri Bakanlığımızın otoparkı olarak bilinen bölgede, aşağı iki kat otopark alacağız, en altına da bir kat, bütün Türkiye'deki her olayı anında izleyebileceğimiz tam 21. yüzyıl Türkiye'sine yakışır bir kontrol merkezi oluşturuyoruz. Türkiye bunun çok faydasını görecek. Anında, yerinde bütün olayları koordine edebilme fırsatına sahip olabileceğiz. Oluşturduğumuz yazılımla birlikte ülkemizin herhangi bir yerinde olan bir olayı anında merkezlerimiz yansılar üzerinden net bir şekilde takip edebilme kabiliyetine sahip olabilecek. Gerek 'dron'larla 81 ilde gerekse cep telefonlarıyla... Yaptığımız yazılım muhteşem. Şu anda dünyada belki de eşi ve benzeri olmayan, hem sesli hem birlikte koordine kurabilen hem beraber konferans yapılan bir yazılımla inşallah önümüzdeki dönem hizmette olacak."

- "Alternatif iletişim kaynağı"

Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER) konusuna değinen Soylu, bakanlık ana merkezinde bir tane, 81 il valiliklerinde de birer tane olmak üzere yüksek teknolojiye sahip kriz yönetim birimleri olacağını vurguladı. Soylu, "Amacı, kamu düzeni ve güvenliğini bozucu nitelikte olayların yol açtığı acil durumlarda, bakanlığımız ve devletin ilgili tüm birimleriyle, doğru bilgi akışını ve koordinasyonu sağlamaktır. Bunun için bakanlığımız bünyesinde GAMER yazılımı ve uygulaması geliştirilmiştir. Yazılım tamamen yerli ve millidir. Ayrıca GAMER mobil uygulamasıyla görüntü ve ses aktarımı da yapılacaktır." diye konuştu.

Soylu, üç ana güvenlik biriminde yerli yazılım muhabere bilgi sistemlerinin hayata geçirildiğini ve bu sistemlerin birbiriyle entegre hale getirildiğini belirterek, bu kapsamda Sahil Güvenlik Komutanlığına ait SAHMUS olarak bilinen Sayısal Emniyetli Muhabere Sistemi ile anlık gemi takip imkanının elde edildiğine dikkati çekti.

Jandarmaya ait JEMUS ile emniyet teşkilatına ait muhabere sisteminin entegrasyon çalışmalarının sürdüğünü aktaran Soylu, "Jemus, halen 58 ilde faaliyettedir. 81 vilayete tamamladığımız andan itibaren alternatif bir iletişim kaynağımız olacak." dedi.

- "2017'de 213 şahıs bulundu"

İçişleri Bakanlığının toplumsal güvenlik projelerinin de hızla devam ettiğini vurgulayan Soylu, bu yıl, Toplum Destekli Polislik projesi kapsamında gerçekleştirilen toplantılarda 521 bin 552 kişiye, Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı olarak adlandırılan ÇOGEP kapsamında 101 bin 958 kişiye ulaşıldığını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli yürüttükleri güvenli okul, güvenli eğitim projesi kapsamında okullara ve civarına kamera konulmasının hedeflendiğini belirten Soylu, ayrıca 24 bin 68 okulda 16 bin 754 'güvenli eğitim koordinasyon görevlisi' görevlendirildiğini söyledi.

İçişleri Bakanı Soylu, ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesinde elektronik kelepçe uygulamasının İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Gaziantep ve İstanbul'da devam ettiğini, nüfus bakımından ülkenin yüzde 40'ını kapsadığını vurguladı.

Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nda yapılan değişiklikle mağdur, tanık ve müşteki ifadelerinin artık kişilerin işyeri ve evlerinde alınabildiğini anımsatan Soylu, "2017 yılında 90 bin vatandaşımız bu hizmetten yararlanmıştır. Yine kayıp alarmı projesiyle de 2017 yılında 108'i çocuk olmak üzere toplam 213 şahıs bulunabilmiştir." ifadesini kullandı.

Soylu, kiralık araç bildirim sistemi sayesinde 14 bin 851 kişinin aranma kaydının sisteme düşüldüğünü, bunlardan 7 bin 34'ünün yakalandığını söyledi.

- "Kazalarda ölüm oranında azalma"

Parklarda asayişi sağlamayı amaçlayan Mobil Park Polisi projesinin geçen haziran ayında başladığını anımsatan Soylu, "Proje ilk etapta 30 ilimizde faaliyete geçmiş, şu ana kadar 396 adli olaya müdahale edilmiş, 8 bin 238 aranan şahıs, 116 ruhsatsız tabanca, 10 bin 631 gram bonzai, bin 725 adet uyuşturucu hap ele geçirilmiştir." açıklamasında bulundu.

Soylu, bakanlığın en önemli görev alanlarından birinin de trafik güvenliği olduğunun altını çizerek, kapsamlı çalışmalar sonucu 2017 yılının 10 ayında ölümlü kaza sayısında yüzde 5.2 azalış elde edildiğini belirtti. Süleyman Soylu, son 10 yılda nüfusun yüzde 13.1, sürücü sayısının yüzde 53.2, araç sayısının yüzde 62.7 artarken, ölümlü kaza sayısının yüzde 26.9, kazalardaki ölümlerin ise yüzde 30.2 azaldığını vurguladı. Soylu, "2011 yılına göre 2020 yılında trafik kazası sonucu ölümlerin yüzde 50 azaltılması hedefimiz vardır. Bugün itibarıyla 2011 yılına oranla ölüm sayısında yüzde 29 oranında bir azalma sağlanmıştır." diye konuştu.

Ülke genelinde 2017'de bayram tatilleri süresince trafik yoğunluğunun yüzde 20 oranında arttığını belirten Soylu, "Alınan tedbirlerle, trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısında son 13 yılın ortalamasına göre Ramazan Bayramında yüzde 36, Kurban Bayramı'nda ise son 9 yılın ortalamasına göre yüzde 15 azalma kaydedilmiştir. Ayrıca kazaların yoğun olduğu ilk 20 noktada, önceki bayramlarda ortalama 10 vatandaşımızı kaybederken bu sayı alınan tedbirlerle 2017 itibarıyla 2 olmuştur." bilgisini paylaştı.

İçişleri Bakanı Soylu, maket ekip aracı uygulamasıyla, 45 günlük periyotlarda toplam kaza sayısında yüzde 6.3, kazaya bağlı ölümlerde yüzde 7.3 azalma kaydedildiğini de anlattı.

- "Yaka kamerasını artıracağız"

Soylu, 2018 Nisan ayında sürücü belgesi ve pasaportların nüfus müdürlüklerince verileceğine, araç tescil işlemlerinin ise noterler tarafından gerçekleştirileceğine dikkati çekerek, "Bu devirle, emniyet teşkilatımızdaki 5 bin personel, halkımızın huzur ve güveninin temini için asli görevlerine döneceklerdir." ifade etti.

Soylu, trafik birimlerindeki yaka kamerası sayısını artıracaklarını, 8 bin 275 olan yaka kamerasını, 2018'de 11 bin 275'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

- Terörle mücadele

Sunumunda terörle mücadeleye önemli yer ayıran Soylu, yeni dönemin ilkelerini "öngörü", "strateji" ve "tedbir" olmak üzere üç temel bakış etrafında ördüklerini ifade etti.

Soylu, söz konusu ilkeleri, "Olay sonrası operasyon anlayışından kesintisiz operasyona geçiş; tehlikeyi kendi sahamızda değil, oluştuğu yerde bertaraf etmek; ekipman, araç-gereç ve personel kapasitesini arttırmak; yerli ve milli teknoloji kullanım oranını arttırmak; lojistik ve finansal kaynakların kurutulması; sınır güvenliğini arttırmak; terörizmle mücadelede ise istihdam ve ekonomik imkanları arttırmak; eğitim imkanlarını arttırmak; özellikle yerel yönetimlerin örgüt tarafından istismarını önlemek; vatandaşla teması arttırmak; güvenlik ve özgürlük dengesinde kişisel hak kayıplarının ortaya çıkmaması için azami gayret göstermek." şeklinde sıraladı.

Bu proaktif yaklaşım neticesinde son dönemde gerçekleştirilen operasyonlarda ciddi başarılar elde edildiğini, hem terör örgütünün eylem kabiliyetinin daraltıldığını hem de beslendikleri kaynakların önemli ölçüde kurutulduğunu vurgulayan Soylu, "Şunu çok açıkça ifade etmek isterim ki Türkiye, terörle mücadelede hem sonuçlar açısından hem beşeri açıdan hem de teknolojik açıdan son 40 yılın en üst noktasındadır ve mücadele kapasitesi her gün artmaktadır." ifadesini kullandı.

-"44 bin 681 operasyon yapıldı"

Bakan Soylu, örgütün kış üslenmesini engellemek maksadıyla, operasyonların mevsim değişimlerine bakmadan kesintisiz şekilde sürdüğünü belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Örgütün fiili psikolojik gerileme durumu artık kronik hale gelmiş, kırsalda ve şehirdeki gerileme süreci iyice derinleşmiştir. Aralarında üst düzey teröristlerin de olduğu çok sayıda zayiat vermiş, depo ve mağaraları yok edilmiş, sözde gerilla taktikleri boşa çıkarılarak alan hakimiyetini kaybetmeleri sağlanmıştır. Terör örgütünün 2017 yılında şehit ettiği sivil vatandaş sayısı 46'dır. Bu acıya Necmettin öğretmenimiz, Aybüke Yalçın öğretmenimiz, AK Parti Lice teşkilat başkanımız Orhan Mercan dahil, Hakkari 1.sıra adayımız Ahmet Budak, Dicle ilçe başkanımız Deryan Aktert tarih itibarıyla dahil değildir. Ama hiçbirisinin kanı yerde kalmamış, failleri yakalanmıştır. Allah bütün şehitlerimize gani gani rahmet eylesin."

Son bir yılda kırsalda 161'i büyük ve orta olmak üzere toplam 44 bin 681 operasyon yapıldığını vurgulayan Soylu, "Yeni bir uygulama olarak, emniyet, jandarma ve korucularımızdan oluşan ortak timlerle günlük ortalama 2.591 yol kontrolü yapılmıştır. Son 1 yılda 57 milyon 240 bin araç ve 123 milyon şahıs kontrolü gerçekleştirilmiştir." dedi.

- "Koruculara komando eğitimi"

Sınır güvenliği konusunda ikinci faz olarak doğu sınırlarında 144 kilometre modüler beton duvar, fens teli ve devriye yolu planlandığını anlatan Soylu, bunun 70 kilometresinin üretiminin, 28 kilometresinin ise montajının tamamlandığını belirtti. Soylu, entegre sınır yönetimiyle ilgili 7 ayrı projenin de devam ettiğini bildirdi.

Terörle mücadelede en önemli unsurun personel kapasitesi olduğuna işaret eden Soylu, 2017'de alımı planlananlarla birlikte 101 bin 782 personel istihdam ettiklerini, bunların 57 bin 149'unun göreve başladığını, 33 bin 677 alım daha yapılacağını açıkladı.

Korucuların yaş ortalamasını 42'den 32'ye düşürdüklerini, 18 bin 482 güvenlik korucusunu çok iyi şartlarda emekli edip 21 bin 716 güvenlik korucusu aldıklarını anlatan Soylu, koruculara komando eğitimi dahil, çok iyi bir eğitim verildiğini kaydetti.

- "30 bin bekçiye ulaşmayı hedefliyoruz"

Bakan Soylu, çarşı ve mahalle bekçisi uygulamasına yeniden işlerlik kazandırdıklarına dikkati çekerek, şöyle dedi:

"Bu doğrultuda 6 ilde 2 bin 315 kişinin ataması yapılmış, 205 kişinin de işlemleri devam etmektedir. Halen mevcut bekçi sayımız 4 bin 537'dir. 7 bin bekçi alımına başlandı. Zannediyorum en geç şubat ayı ortalarında İstanbul'a 2 bin, Ankara'ya bin, İzmir'e 750 bekçi olmak üzere özellikle merkezlerde gece bekçiliği konusundaki o eskiden bildiğimiz hal aynı şekilde devam edecektir. Ayrıca 7 bin 500 kadromuz daha var. Bunu da buralarda tam anlamıyla gördükten sonra bunların alımlarını da gerçekleştireceğiz. 30 bin bekçi sayısına ulaşmayı hedefliyoruz."

Karakol ve üs bölgelerinin yapımı konusunda da bilgi veren Soylu, "37 karakol açılması planlanmış, 10 tanesinin inşaatına başlanmıştır. Ayrıca 78'i jandarma, 64'ü kara kuvvetlerine ait olmak üzere 142 üs bölgesi tutulmaktadır. İlaveten 86 geçici, 176 da kalıcı olmak üzere polis güvenlik noktaları oluşturulmaktadır." ifadesini kullandı.

Soylu, uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonlarıyla terörün finans kaynağına darbe vurulduğunu, özellikle Lice, Kulp, Silvan ve Genç kırsalında yapılan alan temizleme operasyonları sonucu geçen yıl uyuşturucu ekilen tarlalara buğday ekildiğinin tespit edildiğini kaydetti.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement